Teksti: Tanja Rantalainen
Liisa Pöntisen (s. 1987) käsikirjoittama ja ohjaama Yöperhonen-kuunnelma kosketti Sokeain kuunnelmaraatia. Äänikirjojen lukijanakin tutuksi tullut näyttelijä ja kotimaisen kirjallisuuden opiskelija korjasi koko vuoden 2020 palkintopotin, kun raati palkitsi hänet myös Vuoden ääninäyttelijänä.
Yöperhonen on kuvaus Amy Johnsonin lennosta yksin Englannista Australiaan toukokuussa 1930. Yksinlennon ympärille punoutuu Johnsonin elämäntarina. Puheenjohtaja Mikko Ojanen kertoi, että kuunnelman lyyrinen teksti kiehtoi Sokeain kuunnelmaraatia.
– Kuulija otettiin mukaan matkalle ja annettiin hänen itse kokea lentämisen hurma, vaaran tuntu, tavoitteen saavuttamisen täyttymyksellisyys ja sen jälkeinen tyhjyys, Ojanen kuvasi.
Koronarajoitusten koettelemana keväänä kuunnelmaraati tapasi Liisa Pöntisen, äänisuunnittelija Jussi Kraftin ja Ylen dramaturgi Paula Salmisen palkintojuhlassa etäympäristössä.
Kuunnelmassa taidemuotona on vanhanaikainen klangi
Pöntinen sanoi olevansa häkeltynyt ja otettu legendaarisen Sokeain kuunnelmaraadin myöntämästä tunnustuksesta. Hän kirjoitti käsikirjoituksen 2018, kun Funfar-tuotantoyhtiö sai tilauksen Yleltä. Marginaalinen historiallinen henkilö kiinnosti ja tarina yksinlennosta vaikutti ihanteelliselta juuri kuunnelmaksi.
– Kaipaan menneisiin aikoihin joka päivä. Oli ihana ottaa tarinalle kuunnelmamuoto, joka on pysynyt vanhanaikaisen klangin lajina ja tuoda siihen sitä peltipurkkia, Liisa Pöntinen nauroi.
Peltipurkilla hän tarkoittaa pienkonetta, yöperhosta, josta kuunnelma on saanut nimensä. Kuunnelmassa on ilmaus ”silkkihuivin tärinä korvan juuressa”. Se kuvaa 1930-luvun pienkoneen lentoa hyvin.
– Moottori sylissä siinä lennetään. Koneessa oli istuin yhdelle lentäjälle, moottori ratin takana, propeli ja huterat seinät, Liisa Pöntinen kuvaili.
Hän vastustaa silti sitä, että historian naiset ovat kiinnostavia vain hyvin äärimmäisten suoritusten kautta.
– Ei ole tarpeen kiivetä Kalliovuorille joka toinen päivä ollakseen kiinnostava.
Amy Johnsonin tarina kiinnitti Liisa Pöntisen huomion, kun hän löysi naista kuvaavan postikortin. Hahmona Johnson oli ajaton ja ikuinen. Hän tavoitteli mahdottomalta tuntuvaa unelmaa kuin yöperhonen liekkiä. Amy Johnson kuoli lento-onnettomuudessa vuonna 1941, kun toisessa maailmansodassa sotalentäjänäkin toimineen Johnsonin konetta luultiin viholliskoneeksi. Liekki poltti lopulta perhosen siivet.
– Yöperhonen-kuunnelmassa on vahva metaforinen taso. Jokainen voi miettiä, mikä se yksinlento hänelle on, Liisa Pöntinen sanoi.
Lempeä, kova tuuli
Kuunnelma äänitettiin loppukesällä ja alkusyksystä 2019. Äänisuunnittelija Jussi Kraft oli Liisalle tärkeä aisapari. Äänikirjojen merkeissä he olivat tehneet yhteistyötä
aiemminkin.
Jussi Kraft tiesi jo lapsena, että tykkää kääntää nappuloita. Hän on ehtinyt tehdä urakalla levytyksiä, äänikirjoja, lokaatioäänityksiä ja digitaalisia nnft-keräilykortteja. Jussilla on kuunnelmilleen oma käsite, radioelokuva. Kameroina toimivat mikrofonit, jotka nappaavat kaiken tekemisen.
– Oli hauska ongelma saada alkuperäisen koneen jylinä, melun tunne, lentäjän kokemuksen taustalle. Tuuli oli tärkeä elementti, lempeä tuuli ja kova tuulen vihellys. Jussi Kraft kertoi.
Palava moottori, nuoruuden hurma, päihdyttävä vauhti, ilma erilaisena, lumoavana tilana – Yöperhosen tarinan kertomisessa kuunnelman keinoin riitti innostavia haasteita. Liisa Pöntinen muistelee äänittämistä lämmöllä.
– Pidän intiimistä taiteellisesta työskentelystä. Motiivini taiteilijuudelle ovat muualla kuin ekspressiivisyydessä. Jussi on kokenut studiopeikko ja Yöperhosta tehdessä oli miellyttävä, keskittynyt ilmapiiri, hän sanoi.
Podcast-siltaa pitkin kuunnelman pariin?
Kuunnelmaraadin puheenjohtaja Mikko Ojanen kysyi palkintojuhlan kunniavierailta, voisiko suosituista äänikirjoista ja podcasteista löytyä suurelle yleisölle siltaa kuunnelmataiteen pariin?
– Kuunnelma on puhdasta fiktiota. Isovanhemmat kuuntelivat sitä samassa paikassa yhdessä porukassa. Nyt kuunnelma on yksityinen elämys, jota jokainen kuuntelee omilla kuulokkeillaan. En tiedä toimiiko porttiteoria tässä kohtaa, pohti Liisa Pöntinen.
– Podcastit ja äänikirjat voisivat toimia siltoina myös kuunnelmien kuunteluun. Nykykuunnelma on monimuotoista ja ajassamme kiinni olevaa audiodraamaa, Ylen dramaturgi Paula Salminen sanoi.
54. SOKEAIN KUUNNELMAPALKINTO
Sokeain kuunnelmapalkinto jaettiin nyt 54. kerran. Voittajan valitsee kuusijäseninen raati, joka koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Raadin taustayhteisö on vuodesta 2017 alkaen ollut valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.
Sokeain kuunnelmapalkinnon voittajat vuodesta 2017 alkaen:
• 2017 Töissä täällä -kuunnelmasarja, käsikirj. Juha-Pekka Koskinen ja Matti Ijäs. Vuoden ääninäyttelijäksi valittiin Minttu Mustakallio.
• 2018 Mielensänpahoittaja maailmalla -kuunnelmasarja, käsikirj. Tuomas Kyrö, ohj. Matti Ijäs. Vuoden ääninäyttelijäksi valittiin Heikki Kinnunen.
• 2019 Punainen myrsky -kuunnelma, käsikirj. Elina Hirvonen, ohj. Soila Valkama. Vuoden ääninäyttelijäksi valittiin Jussi Lehtonen.
• 2020 Yöperhonen-kuunnelma, käsikirj. ja ohjaus Liisa Pöntinen. Vuoden ääninäyttelijä Liisa Pöntinen.