Pisteitä: Arpa on heitetty

Teksti: Jouko Lehtonen

Äänikirjat on perinteisesti tarkoitettu näkövammaisille. Nyt on alkanut uusi digikirjojen massatuotanto. Äänitettyjä kirjoja tuotetaan kaikille, ei muuta kuin nappi korvaan, niin voit lenkilläkin kuunnella lempikirjaasi. Kun tulevaisuudessa ”kuulokirjoihin” liitetään myös autenttista äänimateriaalia, niin on kai se aika ravistelevaa kuunnella pimeällä metsäpolulla kauhudekkaria, kun tuuli vinkuu ja sudet ulvovat ympärilläsi.

Äänikirjoista on muutamassa vuodessa tullut iso tuotannonala. Sillä on omat kustantamot ja toimittajat. Usein kirjailija itse lukee teostaan, joka varsinkin elämäkerroissa lisää vakuuttavuutta. (Journalisti 1)

Jo 1920-luvulla iski sensuuri varsinkin eroottiseen kirjallisuuteen. D. H. Lawrencen tunnetuin teos, Lady Chatterleyn rakastaja, joutui kohun keskelle. Sen eroottisuus oli liikaa brittiläisille kustantamoille. Alkuperäinen teos julkaistiin Englannissa vasta 30 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen 1960. Teoksessa on nähty paljon omaelämäkerrallista aineistoa. Lawrence rakastui itseään vanhempaan, miesjutuissa kokeneeseen naiseen, pakeni hänen kanssaan Englannista ensin Saksaan, sitten Italiaan. He avioituivat. Lyhyen onnellisen ajan he elivät Yhdysvalloissa. Lawrence kuoli 44-vuotiaana tuberkuloosiin vuonna 1930. ”Lawrence kirjoitti yli 800 runoa ja 12 romaania, mutta suuri yleisö tunsi hänet aikanaan lähinnä lupaavana kirjailijana, joka oli haaskannut lahjansa suoltamalla pornografiaa.” (Tieteen kuvalehti, Historia 4)

Hannu Norjanen johtaa maamme tunnetuinta poikakuoria. Cantores Minores on valloittanut sydämiä niin kotimaassa kuin eri puolilla maailmaa. Poikakuoron toiminta ”ei mene niinkuin urheilussa, että ollaan vain samanikäisten kanssa. Meillä on A-kuorossa vanhin 27-vuotias ja nuorin 10-vuotias”. Vanhemmat pitävät pienemmistä huolta ja ovat esikuvina. Nykyään kaikessa on kyse myös sukupuolten tasa-arvosta. Norjanen pohtii kuorolaulun kannalta, miksi tyttöjen mukaan tulo poikakuoroon on ongelmallista. ”5 – 6 -vuotiaan äänestä sukupuolta ei välttämättä erota. Mutta jo 11 – 12 vuotiaalla soundi on aivan eri, ja mitä lähemmäs äänenmurrosta mennään, pojan ääni muuttuu tietynlaiseksi. Kyse ei ole siis sukupuoli-identiteettien asettelusta, vaan instrumentin ominaisuudesta. Jos aluksi kaikki laulajat ovatkin samalla viivalla, niin äänenmurroksen kohdalla tulisi romahdus. Todennäköisesti poikien kuorolaulu loppuisi siihen.” Onneksi pikku-kanttoreitten johtajat ovat kautta aikojen ymmärtäneet kuten Hannu Norjanen, että eri ikäisten poikien kuoron soundissa on ”omanlajisensa läpikuultavuutta, jota ei löydy muista kuoromuodoista”. (Rondo Classic 2)

Tallinnassa on uusi konserttisali, jonka akustiikka on loistava. Salia on kutsuttu musiikin temppeliksi. Virolaiset ovat ylpeitä viime vuonna avatusta konsertti- ja teatteritalosta, jonka keskiössä on tuo 482-paikkainen musiikkisali. (Rondo Classic 2)

Rooman valtakunnan viimeinen pääkaupunki ei ollut Rooma, vaan Ravenna, joka 40-luvulla ennen ajanlaskumme alkua oli pelkkä kyläpahanen Pohjois-Italian soisella itärannikolla. Ravenna oli kenraali Julius Caesarin laivastotukikohta. Sieltä hän sitten aloitti keisarin valloitustoimensa. Kun germaaniheimot alkoivat painostaa pohjoisesta, Rooma pääkaupunkina alkoi muutamassa sadassa vuodessa heikentyä. Valtakunta jaettiin taktisista syistä Itä- ja Länsi-Roomaan. Vuonna 402 keisari Honorius päätti hylätä Rooman ja siirtää hovinsa suojaisaan Ravennaan, jossa oli hyvä satama. Mutta pohjoinen vihollinen lähestyi vääjäämättä. Itägermaaninen sotapäällikkö Flavius Odovakar valtasi Ravennan 2. syyskuuta 476. Keisari pakeni Etelä-Italiaan ja Länsi-Rooma romahti. Ravennassa on runsaasti historiallisen pääkaupungin nähtävyyksiä. Yksi niistä on Caesarin patsas. Kun hän aikanaan sanoi laakeriseppele kruununaan ”Alea iacta est”, arpa on heitetty, hän tuskin aavisti, että Pohjois-Italia on eristetty korona-viruksen vuoksi 2060 vuotta myöhemmin. (Tieteen kuvalehti. Historia 4)