”Laulun voimalla tästäkin selvitään”

Teksti: Marianne Tenhami
Korona-aikana on Facebookin välityksellä järjestetty voimalaulajaisia. Kaikki halukkaat voivat osallistua livelähetyksiin vaikka omalta kotisohvalta.

Voimalaulajaiset tuovat iloa ahdistavaan, pelottavaan korona-aikaan. Niitä on järjestetty maaliskuusta lähtien Facebookin kautta livetapahtumina, joilla kullakin on oma vetäjänsä. Ennen livelähetystä vetäjä laittaa tapahtumaan osallistuville Facebookissa linkin laulujen sanoihin, jolloin ne voi tallentaa tietokoneelle tai tulostaa itselleen valmiiksi. Sanat näkyvät myös livelähetyksen kommenteissa lähetyksen aikana. Jotkut vetäjät ovat laittaneet mukaan myös sointumerkinnät niin, että halukkaat pääsevät soittamaan laulamisen ohella.
Voimalaulajaisiin on Teoston lupa. Vetäjät vinkkaavat laulunopettajille ja muille musiikin ammattilaisille, että tätä tapahtumaa saa järjestää vapaasti samalla hashtagilla, kuvalla ja tekstillä. Voimalaulajaisia vain kaikkien kalenterit täyteen! Ne ovat hyvää ohjelmaa muun muassa palvelutalojen asukkaille ja henkilökunnalle.

Idea Italiasta

Äänivalmentaja Liisi Pettersson ja lauluvalmentaja Riikka Hänninen vetivät kaksi ensimmäistä Voimalaulajaisten livelähetystä. Laulajat saivat idean Voimalaulajaisiin katseltuaan ja kuunneltuaan italialaisten laulamista parvekkeillaan: vaikka korona-aikana on oltava kotona, parvekkeilla voi laulaa toisilleen ja tuoda näin iloa.

Innostuimme Liisin kanssa siitä, kun italialaiset lauloivat toisilleen parvekkeillaan. Aloimme miettiä, mitä yhteisöllistä laulamiseen liittyvää voisi keksiä, Riikka kertoo.

Riikka ehdotti laulutapahtumaa Facebook-liven välityksellä, ja siitä sitten lähdettiin kehittelemään tätä. Ajatuksena oli tarjota jokin paikka yhdessä laulamisen kokemuksen jakamiseen, vaikka yhdessä soivaa lauluporukkaa ei internetin välityksellä nykytekniikalla oikein saakaan aikaiseksi. Huomasimme, että tällaisen tapahtuman järjestäminen on helppoa kenelle vain, joten teimme tästä vapaasti kopioitavan ja varioitavan tapahtuman, Liisi täsmentää.
Voimalaulajaisten vetäjä valitsee laulettavat kappaleet. Ennen Voimalaulajaisia ihmiset saavat myös toivoa lauluja.

Valitsin kappaleet omiin Voimalaulajaisiini sillä perusteella, mitä Facebook-tapahtumassa oli toivottu, mitkä tiesin ja mitä sattui kotona nuotteina olemaan. Kirjastoon kun ei sattuneesta syystä päässyt nuotteja hakemaan. Yritin myös valita sellaisia kappaleita, jotka olisivat merkityksellisiä itselleni tai joista tiesin lähipiirini pitävän. Lastenlauluja otin mukaan niin, että kahdeksanvuotias siskontyttöni pääsisi myös laulamaan, Liisi sanoo.
Riikka halusi valita omiin Voimalaulajaisiinsa tuttuja lauluja ja toteuttaa toiveita kuten Suomi-iskelmää ja kansanlauluja. Sokeana muusikkona hän ei voi yhtäaikaa soittaa pianoa ja lukea laulujen sanoja ja nuotteja, koska kädet eivät riitä soittamiseen ja pistekirjoituksen lukemiseen samanaikaisesti. Niinpä hän valitsi lauluja, joiden sanat ja nuotit hän osasi ulkoa.

Miten pääsen mukaan laulamaan?

Päästäkseen osallistumaan maksuttomiin Voimalaulajaisiin on oltava mukana Facebookissa. Siellä etsitään tapahtumaa Voimalaulajaiset, josta klikataan linkkiä ”osallistun”. Tämän jälkeen saat tietoa kulloinkin tulossa olevista Voimalaulajaisista sekä laulujen sanat ja joskus myös sointumerkinnät, jos vetäjä on laittanut ne mukaan. Voimalaulajaisissa on laulettu erilaisia kappaleita suomen, ruotsin ja englannin lisäksi siansaksaksi. Laulut ovat vaihdelleet popmusiikista kansanlauluihin ja virsiin. Kalevalaisten voimalaulajaisten vetäjä muusikko Nana Åsten houkutteli laulamaan kalevalaisia runolauluja kanteleen säestyksellä:
”Myös täällä muinaispajalla on poikkeustila aiheuttanut ihmeenomaisen digiloikan: pajalta tuutataan nyt aivan uutta musiikkiaiheista videomateriaalia, jonka olen kansanperinteen hengessä kuvannut perunalla.”
Juuri ennen live-lähetyksen alkua tulee tieto siitä, että kunkin Voimalaulajaisten vetäjä on livetilassa ja tähän klikkaudutaan mukaan. Jos ilmoitusta ei tule, tapahtuman keskusteluosion ylimmäiseksi ilmestyy livelähetys. Nyt vain etsitään omasta kodista mahdollisimman mukava paikka, missä haluaa laulaa. Sitten livelähetystä kuuntelemaan ja vetäjän mukana laulamaan. Vaikka livelähetyksessä kuuluu vain vetäjän ääni ja soitto, on helppoa aistia muutkin mukana olevat laulajat. Tapahtumaa voi koko ajan kommentoida ja muiden laulajien kommenteista on aistittavissa se ihastus ja ilo, jota Voimalaulajaiset ovat herättäneet.

Ajattelin etukäteen, että olisi ihan outoa laulaa yksin ja yrittää kuvitella ihmisiä laulamassa mukana. Mutta siinä tilanteessa minä tosiaan kuvittelin ne kaikki ihmiset ja luin välillä heidän innostuneita kommenttejaan. Se oli tosi innostuttavaa ja liikuttavaakin. Toisen laulattamana oli rentoa lauleskella. Lauloin stemmoja Liisin kanssa. Oli silloinkin ihana tietää, että muut laulavat näitä samaan aikaan, Riikka kiittelee.

Minulle Facebookin välityksellä laulattaminen oli siinä mielessä helppoa, että olen tottunut tähän pitämissäni Facebook-livehaasteissa. Suhtauduin laulattamiseen keikkana, joten olin hyvin valmistautunut ja innoissani siitä, että pääsen toimimaan esilaulajana. Osallistujien kommentit tunnelmasta, biisivalinnoista ja kodeissa olevista laulu- ja soittoporukoista inspiroivat ja innostivat jatkamaan, eikä yksinäistä hetkeä tullut. Tapahtumassa oli hyvä henki jo ennen livelähetystä ja saimme monia biisiehdotuksia. Valitsemani laulut tuntuivat innostavan laulajaisiin osallistujia, joten olin hyvillä mielin laulattamassa. Odotin Riikan Voimalaulajaisia innostuneena ja olin todella onnellinen siitä, että osallistuin. Niin varman laulajan ja pianistin kanssa oli mukavaa laulaa ja Riikka kommentoi todella kivasti laulujen välissä tunnelmaa ja tilannetta. Oli myös mukavaa lukea muiden kommentteja ja osallistua keskusteluun livelähetyksen chatissa. Hyvin voimaannuttava kokemus, Liisi ihastelee.