”Ymmärrän nyt paremmin mikä minussa on ainulaatuista”

Riikka kisaa The Voice of Finland-laulukilpailussa

Teksti: Tanja Rantalainen

Koko Suomi seuraa sokean laulajan ja lauluvalmentajan Riikka Hännisen (s. 1980) matkaa television suositussa The Voice of Finland -laulukilpailussa.
Yrittäjyys vei vuosia Riikan ajan ja energian. Tammikuussa 2020 alkaneella The Voice of Finland -kaudella taiteilijan tuli on saanut vuoron roihuta ja loistaa.
– Kun löysin Laulunkesyttäjä-muodon laulunopettajan työlleni, sain opetukseen liittyvät asiat hyvään järjestykseen. Viime keväänä katsoin Voicea ja heräsi kaipaus ottaa selvää, kuka olen laulajana, Riikka kertoo.
Hän lähti ohjelmaan saamaan bensaa niihin liekkeihin ja verkostoitumaan. Riikka tietää, että TVOF:n osallistuminen on hetken aikaa iso mahdollisuus ja suhtautuu realistisesti siihen julkisuuteen, jonka televisiossa esiintyminen aiheuttaa. Sokeana ja opaskoiran kanssa liikkuessa Riikka on tottunut huomioon ja siihen, että kaupungilla saa ihmisten kanssa kohdatessa jutella niitä näitä. Julkisuudessa sinänsä ei ole Riikasta mitään tavoiteltavaa.
– Toivon, että esiintymiseni jättää katsojaan muistijäljen ja saa hänet etsimään omaa intohimoaan. Haluaisin olla vaikuttamassa siihen, että ohjelman katsoja saa kosketuksen omaan voimaansa tai tuntemuksen siitä, mitä se voisi olla, Riikka sanoo.

Toisiaan kannustava TVOF-perhe

Riikka kertoo, että se mikä Voice-ohjelmassa näyttää kivalta, on kivaa myös todellisuudessa. Valmentajat antavat palautetta hyvällä meiningillä ja kanssakilpailijat tsemppaavat toisiaan hurjasti. Kuvausjakson aikana tottuu siihen, että tukea ja kannustusta on saatavilla jatkuvasti ja paluu arkeen voi olla suorastaan karu.
Ohjelma on auttanut Riikkaa tulemaan tietoiseksi omasta erityislaadustaan. Riikka ymmärtää nyt paremmin, mikä hänessä on laulajana ainutlaatuista. Jo ensimmäisessä vedossa Riikka tunsi tulevansa nähdyksi muusikkona, toisten muusikkojen taholta.
– Heti alussa suuri iloni oli se, että poikkeuksellinen ja hurja lauluvalintani hyväksyttiin esitettäväksi Ääni ratkaisee -vaiheessa. Mietin, ettei tuotantotiimi ehkä kelpuuta Hedningarnan kansanmusiikkia ja rockia yhdistelevää Täs on nainen -laulua, joka on oikeastaan loitsu. Mutta Lenni-Kalle Taipale ja musiikkitiimin lauluvalmentajat olivatkin ihan liekeissä, ja niin olivat melkein kaikki tähtivalmentajatkin, Riikka kertoo.
Ohjelman edetessä monet muutkin haaveet toteutuivat. Riikka tilasi elämältä superihanan kaksintaisteluparin, josta tulisi ystävä. Näin kävi. Kumpikin tiesi heti, että yhteistyö on tähtiin kirjoitettu. Tällä hetkellä artistit puuhaavat jo lauluyhtyettä.

Musiikin tekeminen on parasta

Näkövammaisuuteen on suhtauduttu Voice-tuotannossa luontevasti. Lavaa ja etäisyyksiä on käyty rauhassa läpi tuotantohenkilökunnan kanssa ja Riikka on saanut arvokasta palautetta esiintymisestä. Hän itse pyysi koreografia kertomaan, jos lavaesiintymisessä olisi helposti korjattavia ”sokkotyhmyyksiä”. Toisaalta Riikka luottaa siihen, ettei näkövamma ole tuonut hänelle kilpailijana minkäänlaisia lisäpisteitä.
Näkövammaisuus on luonut ohjelmaan osallistumiseen myös haasteita. Voicen stylisti ei valitse esiintyjien vaatteita, vaan ainoastaan kommentoi vaihtoehtoja, joiden haalimisessa voi olla melkoinen tekeminen. Esiintymisissä käytettävät kuulokkeet taas vaikeuttavat näkövammaisen tilan hahmottamista niin, että pahimmillaan tuntuu kuin olisi akvaariossa, ilman kontaktia mihinkään.
Voicessa siisteintä on musiikin tekeminen. Kilpailuasetelma sinänsä ei Riikkaa inspiroi.
– Jos lauluoppilaani haluaisi hakea Voiceen, kehottaisin miettimään tarkasti, saako kiksejä kilpailemisesta. Musiikki on elämyksiä ja tunnetta ja kun itse keskityn siihen, enkä kilpailupuoleen, pystyn tekemään parhaani.

Kajastus jännittää Riikan puolesta perjantaisin ja sunnuntaisin TV:n neloskanavan ääressä klo 20 alkaen. The Voice of Finland -jaksot ovat katsottavissa myös Ruutu-palvelussa.