MUSIIKKI: VANHAT TANGOT, UUDET KUJEET

Teksti: Helena Taskila

Trio Kaiunsäde on akustinen harmonikan, panhuilun ja pianon muodostama kokoonpano, jossa soittavat minun lisäkseni Joose Ojala ja Tuukka Ojala. Alunperin perustimme yhtyeen, koska halusimme soittaa Ennio Morriconen elokuvasävelmiä omina sovituksinamme. Kun tämä konsepti sai hyvän vastaanoton yleisöltä, ja soittaminen yhdessä oli muutenkin hauskaa, aloimme suunnitella uutta projektia. Syntyi idea tangokonsertista, jossa soitettaisiin tangoja eri vuosikymmeniltä, aivan tangon syntysijoilta tähän päivään.

Läheinen suhde tangoon

Meillä kaikilla on omanlaisemme suhde tangomusiikkiin. Itse koin ensimmäisen järisyttävän tangoelämykseni noin 15-vuotiaana, kun kuulin Astor Piazzollan riipaisevan Oblivion-tangon sovitettuna panhuilulle ja pianolle. Tuukka kertoo myös vaikuttuneensa Oblivionista: ”Minulle tango oli aina tarkoittanut sellaisia kappaleita kuin Satumaa tai esimerkiksi Toivo Kärjen sävellykset, enkä edes tajunnut, että Oblivion oli tango, ennen kuin se selvisi minulle myöhemmin”. Myös Pedro’s Heavy Gentlemen-yhtyeen argentiinalaistyyliset tangosovitukset tekivät aikoinaan Tuukkaan suuren vaikutuksen. Tuukka sanoo ylipäätään suhtautuvansa tangoon uteliaan kunnioittavasti, sillä parhaimmillaan se on hyvin intensiivistä musiikkia ja ilmentää ympäristöä, jossa sitä soitetaan. Esimerkiksi suomalainen, tasaisesti etenevä tango sopii hyvin suomalaiseen mentaliteettiin, kun taas tulinen argentiinalaistango kertoo aivan toisenlaisesta kulttuurista. Joose puolestaan kokee tangomusiikin soittamisen haastavaksi, koska sitä ei ole helppoa läheskään aina tehdä uskottavasti. Joosen mukaan tangomusiikki on joskus jopa äärimmäisen banaalia, mutta jottei se kuulostaisi siltä, on muusikon osattava ilmaista kuulijalle tangon syvin olemus, joka pohjimmiltaan on tunteiden välittäminen. Itse koen myös, että tangomusiikki kertoo usein juuri ihmisen tummimmista tunteista – kaipauksesta, toivottomasta rakkaudesta ja jopa vihasta. Usein laulaja toimii tangossa tarinankertojana unohtamatta tietenkään soittajia. Onkin kiinnostavaa tutkia, millaisia mielenmaisemia saamme loihdittua kolmen soittajan voimin.

Jännitystä ja yllätyksiä

Trio Kaiunsäteelle on alusta asti ollut tärkeää, että sovitukset tehdään itse. Kaikki trion jäsenet ovat tottuneet lapsesta asti soittamaan ilman nuotteja sekä improvisoimaan omaa soittoa. Tämä tuo harjoittelemiseen ja sovitusten tekoon jännittäviä haasteita. Kaikki trion jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että mielenkiintoisinta on se, ettei sovituksia tehdä valmiiksi nuotti nuotilta. Ääriviivat ovat olemassa, mutta aina on tilaa improvisoinnille ja sitä kautta yllätyksille. Jokaisella yhtyeen jäsenellä on oma tapansa käsitellä musiikkia. Tuukka kiteyttää asian näin: ”Vaikka treeneissä tapahtuisi mitä, koskaan ei voi tietää mitä keikalla lopulta tapahtuu.”

Mitä konsertissa kuullaan

Halusimme koota ohjelmistoon kappaleita, jotka ovat jääneet jostain syystä vähemmälle huomiollle. Konsertista ei siis tule ikivihreät tangot yhteen kokoavaa tapahtumaa, vaikka tällaisia kuolemattomia sävelmiä tullaan muutama kuulemaankin.

Tangoprojektin satoa pääsee kuulemaan Oulun konservatoriolla Tulindberg-salissa 4.4.2019. Lisätietoa saa osoitteesta www.facebook.com/jooseojalamusic