Teksti: Ali Kinnunen
Helsinkiin on avattu uusi näyttävä taidemuseo: Amos Rex. Vuosien mylläys Lasipalatsin kulmilla on päättynyt ja Amos Andersonin taidemuseo on saanut hienot uudet tilat.
Amos Rex koostuu uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhasta, vuonna 1936 rakennetusta Lasipalatsista ja elokuvateatteri Bio Rexistä, sekä Lasipalatsin aukiolla näyttelytilan kattona kumpuilevasta tapahtuma-aukiosta.
Amos Rexin esittelytekstissä sanotaan, että kokonaisuus tuottaa yllättäviä kohtaamisia maan alla, päällä ja valkokankaalla. Museon on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM. Taidemuseon uudisosa on rakennettu Lasipalatsin aukion alle, tilaa on 2170 neliötä. Lasipalatsin rakennus on kunnostettu ja legendaarinen Bio Rex uudistettu.
Amos Rex on yksityinen taidemuseo, jonka rakentamisen ja toiminnan rahoittaa Amos Andersonin perustama yleishyödyllinen yhdistys Föreningen Konstsamfundet.
Uuden Amos Rexin avajaisnäyttely on teamLab-nimisen Tokiossa toimivan ryhmän poikkitaiteellinen työ. TeamLab on Toshiyuki Inokon vuonna 2001 perustama noin 500 jäsenen taiteilijaryhmä, jossa on kaikkia nykyajan tekijöitä. He julistavat reippaasti, että tarkoitus on uudelleenmäärittää todellisuus.
Amos Rexin museonjohtaja Kari Kaartio on näyttelystä ylpeä. Osa näyttelystä on suunnattu lapsille ja lapsenmielisille.
Jos haluatte esimerkiksi kokea, millaista on suuren digitaalisen vesiputouksen sisällä, menkää näyttelyyn! Muutamat työt ovat interaktiivisia eli niihin voi osallistua.
Amos Rexissä nähdään tulevaisuudessa myös 1900-luvun modernismia ja muinaisia kulttuureita. Tulossa on myös suuri maailmantaiteen nimi, jota ei vielä paljasteta.
Perinteistä taidetta ei suinkaan ole unohdettu, Amos Andersonin pysyvän kokoelman työt ovat saaneet uudet tilat.