KESÄNÄYTTELYT KUTSUVAT

KAJASTUKSEN NÄYTTELYOPAS

Teksti: Ali Kinnunen

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT

Mäntän kuvataideviikot täyttävät 25 vuotta. Kuvataideviikot on saanut itsenäisyyden juhlavuoden Suomi-palkinnon. Tämän vuoden teema on maleksijan paratiisi ja maailman kartoittaja, kesän 2018 otsikkona on Kartasto. Kuraattori Veikko Halmetoja on valinnut näyttelyyn peräti 56 taiteilijaa. Muutamat taiteilijat ovat tuttuja menneltä vuosilta, onpa joukossa edellisiä kuraattorejakin. Tässä luettelo kaikista Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijoista:
Riikka Ahlfors, Jouko Alapartanen, Stefan Bremer, Erno Enkenberg, Noora Geagea, Paul Gustafsson, Mari Hallapuro, Kalle Hamm, Ilari Hautamäki, Sami Havia, Outi Heiskanen, Rannveig Helgadóttir, Janette Holmström, Einari Hyvönen, Henrik Härkönen, Markus Jäntti, Emmi Kallio, Dzamil Kamanger, Joel Karppanen, Hanna Keynäs, Anni Kinnunen, Tiina Kivinen, Tellervo & Oliver Kochta-Kalleinen, Emilia Kokko, Teemu Korpela, Aura Kotkavirta, Janne Laine, Antti Laitinen, Aleksi Liimatainen, Hannamari Matikainen, Arttu Merimaa, Kasper Muttonen, Moosa Myllykangas, Antti Nyyssölä, Melina Paakkonen, Mikko Paakkonen, Pekka Paikkari, Sami Parkkinen, Anna Pekkala, Kirsi Pitkänen, Jan Pohribný, Riitta Ranta, Ville Räty, Jukka Silokunnas, Kim Somervuori, Pasi Soukkala, Kaj Stenvall, Saara Särmä, Taidevankkuri Linnuntie, Sari Tervaniemi, Kirsimaria E. Törönen-Ripatti, Ilona Valkonen, Jarno Vesala, Timo Vuorikoski, Pekka Väyrynen, Timo Wright.
Yhteystiedot: Mäntän kuvataideviikot 17.6.-31.8.2018,
Pekilo, 35800 Mänttä, puh. 044 2599 194, kuvataideviikot@gmail.com, avoinna kesällä joka päivä klo 10-18, www.kuvataideviikot.fi, www.facebook.com/kuvataideviikot/, www.twitter.com/Kuvataideviikot, www.instagram.com/kuvataideviikot/

SERLACHIUKSEN MUSEOT

Vuonna 2018 Serlachius-museoissa avataan seitsemän uutta näyttelyä, kesällä niistä nähdään viisi. Ensimmäisenä on avautunut Belgian tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Koen Vanmechelenin taidetta näyttelyssä nimeltä Kyse on ajasta. Vanmecheleniä nähdään ensi kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa Serlachius-museo Göstassa ja ympäröivässä puistossa. Hän on Belgian tunnetuimpia nykytaiteilijoita.
Sun kanssa Mitä jää on Sampsa Virkajärven kahdesta videoteoksesta koostuva näyttely. Elina Brotheruksen Leikkikenttä-näyttelyn uudet valokuvat ja videoteokset ovat performatiivisia, absurdeja, vakavia ja hauskoja. Kesän suurmenestys saattaa olla Dalín Gaala -niminen näyttely. Se on iloitteleva kunnianosoitus Salvador Dalílle, jonka elämää ja taidetta ei voi erottaa toisistaan.
Kiven aika esittelee oman sukupolvensa merkittävimpiin kuuluneen kuvanveistäjän Harry Kivijärven töitä vuorovaikutuksessa nykykuvanveistäjien teosten kanssa.

Näkövammaisille pienoismallit

Näkövammaiset ja heikkonäköiset voivat nyt tutustua Serlachius-museoihin konkreettisesti tunnustelemalla niitä. 3D-tulostetut pienoismallit museoista auttavat näkörajoitteisia hahmottamaan, millaisissa rakennuksissa he liikkuvat. Mäntän seudun Näkövammaiset ovat olleet apuna pienoismallien teossa.
Yhteystiedot: Gustaf: R. Erik Serlachiuksen katu 2, Gösta: Joenniementie 47, Mänttä, puhelin +358 (0)3 488 6800,
avoinna kesäisin 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

TAIDEKESKUS SALMELA

Taidekeskus Salmela on suurimpia kesänäyttelyitä. Salmelassa esitellään töitä suomalaisen nykytaiteen konkareilta sekä nuorilta lupauksilta. Näyttelyalue koostuu Salmelan päärakennuksesta sekä Domanderin näyttelyalueesta, johon kuuluvat Apteekki- ja Postitalo, Palvelijan asunto sekä piharakennukset, joissa sijaitsee myös Nina Terno -museo. Teoksia on esillä myös ravintola Kesäheinässä, huvimaja Höijerissä sekä maisema- ja veistospuistossa.
Tänä kesänä Salmessa nähdään kuvataiteilijat: Igor Baranov, Jaakke Haapanen, Antti Hakkarainen, Johanna Häiväoja, Jasmina Ijäs, Mi Kuoppa, Enni Kömmistö, Juhani Linnovaara, Olli Mantere, Matti Metsämaa, Marika Mäkelä, Jan Neva, Paavo Pelvo, Ruomo Rosenlund ja Johanna Pohjavirta, Susanna Pälviä, Kimmo Schroderus, Arvo Siikamäk, Taneli Stenberg ja Eeva Vesterinen.
Yhteystiedot: Taidekeskus Salmela, näyttelyt avoinna 9.6.-12.8.2018 joka päivä klo 11-18. Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju, info(at)taidekeskussalmela.fi, puhelin 050 3388 114, taidekeskussalmela.fi, facebook.com/taidekeskussalmela, Instagram @taidekeskussalmela

TAIDEKESKUS PURNU

Purnun seitsemässä näyttelypaviljongissa on esillä kokonaisuus kotimaista nykytaidetta eri taidemuotojen edustajilta. Taiteilijat varioivat jotain jo aiemmin luotua. Taiteilijat ovat Radoslaw Gryta, Grönlund-Nisunen, Sirpa Hynninen, Vesa-Ville Saarinen, Jan Jämsén, Tuula Lehtinen, Niko Luoma, Leena Nio, Paula Ollikainen, Maarit Suomi-Väänänen, Miikka Vaskola ja Camilla Vuorenmaa.
Purnun kesänäyttelyn kuratoivat ja tuottavat Eerika Malkki ja Jari Granholm.
Yhteystiedot: TOISTO, nykytaiteen kesänäyttely 2018, avoinna 17.6. – 12.8. päivittäin klo 11-18. Mustasaari 63, 35100 Orivesi, tuottaja: jari.granholm@moderni.fi, puh. 0400 757 607.

FISKARS

Kesällä 2018 Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMA järjestää ABOUT CLAY -näyttelyn Fiskarsin ruukin Kuparipajassa. Näyttelyyn osallistuu yli 40 taiteilijaa eri puolilta Eurooppaa: He ovat:
Pálma Babos (HU), Daphne Corregan (FR), Sandra Davolio (DK), Ken Eastman (GB), Bernd Fischer (DE), Yoshimi Futamura (FR), Monika Grycko (IT), Mia E Göransson (SE), Ann van Hoey (BE), Steen Ipsen (DK), Carl Emil Jacobsen (DK), Kiho Kang (DE), Jacques Kaufmann (FR), Torbjørn Kvasbø (NO), Rainer Kurka (DE), Anne Mercedes (GB), Enric Mestre (ES), Deidre McLoughlin (IE), Nero / Alessandro Neretti (IT), Susan O`Byrne (GB), Ruta Pakarklyte (NO), Merete Rasmussen (DK), Fausto Salvi (IT), Silvia Siemes (DE) ja Mariko Wada (DK).
Suomesta osallistuvat Sakari Kannosto, Kirsi Kivivirta, Nathalie Lautenbacher, Matias Liimatainen, Tiia Matikainen, Lotta Mattila, Saana Murtti, Pekka Paikkari, Suku Park, Päivi Rintaniemi, Kristina Riska, Johanna Rytkölä, Anneli Sainio, Kim Simonsson, Riitta Talonpoika, Kati Tuominen-Niittylä ja Karin Widnäs.
Näyttelyn kuraattorina toimii keramiikkataiteilija Erna Aaltonen. Arkkitehteina ovat teolliset muotoilijat Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori, graafisesta suunnittelusta vastaa Tommi Jokivaara ja näyttelyn tuottaa Sanna Nuutinen. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Fiskars Oyj.
Yhteystiedot: Kuparipaja, Fiskarsin ruukki 13.5.–2.9.2018, www.onoma.fi, www.fiskarsvillage.fi

HAIHATUS

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttelyn nimi on Tiloissa. Tämä kesä on jo Haihatuksen 19. näyttelykesä. Näyttely on osa Haihatuksen ympärivuotista Outopäivät taidefestivaalia.
Näyttelyn sisällöstä vastaavat kuraattorit Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Pasi Mälkiä ja Tiia Matikainen antoivat näyttelyn nimeksi TILOISSA. Mukana on 26 taiteilijaa: Pasi Autio, Jesse Avdeikov, Enoch Bergsten, Niina Braun, Linda Granfors & Aura Hakuri, Viva Granlund, Kaarina Haka, Sampsa Indren, Kirsi Jokelainen, Sakari Kannosto, Aimo Katajamäki, Saija Kivikangas, Ninni Luhtasaari, Aleksi Martikainen, Antti Oikarinen, Henrik Olsson, Benjamin Phillips Nozdrachev, Antti-Ville Reinikainen, Seppo Renvall, Sonja Salomäki, Ilkka Sariola, Annukka Turakka, Juhani Vikainen, Joanna Wingren ja Charlotta Östlund.
Yhteystiedot: Tiloissa 11.6. – 17.8.2018 päivittäin klo 11-18, Taidelaitos Haihatus,Jousitie 68-70, Joutsa, toiminnanjohtaja Merja Metsänen, 040 5161703, haihatus@haihatus.fi, www.haihatus.fi

TAIDEKESKUS TAARASTI

Taarastin Taidekeskuksen salissa on kolmen taiteilijan VÄREJÄ VÄREJÄ -näyttely. Taiteilijat ovat Hans Christian Berg, Markus Konttinen ja Niko luoma. Ulkona taidepuistossa on lasten ja nuorten toteuttamaa taidetta sekä Vanhalla kunnantalolla videoteoksia.
Taarastin taidepuisto esittelee tänä kesänä lasten ja nuorten ideoimaa ja toteuttamaa taidetta. Lahtelainen Pro Puu ry toteuttaa yhteistyössä koulujen kanssa ympäristöä elävöittäviä veistoksellisia rakennelmia. Mukana on myös Kaarisilta ry:n taiteilijoiden installaatioita ja Nastolan yläkoulun oppilaiden töitä.
Taiteilijat ovat Berliinin Nationalgallerien 2017 palkinnon voittanut Agnieszka Polska ja helsinkiläinen visuaalinen taiteilija Noora Geagea.
Yhteystiedot: Taidekeskus Taarasti, Taarastintie 6, Nastola, avoinna 3.-31.7, ti-su klo 12-17, ma suljettu.

NAIVISTIT IITTALASSA

Iittalan lasimäellä on naivistien 30-vuotisjuhlanäyttely. Mukana ovat melkein kaikki Suomen naivistit eli Kia-Maria Aho, Pirjo Alatalo, Kaarina Alsta, Sergei Arhipov, Mia Bergqvist, Stina Engvall, Margit Hakanen, Petra Heikkilä, Hannu Hirsivuori, Sinikka Hurskainen, Minna Iso-Lähteenmäki, Maija Kanerva, Reijo Kivijärvi, Pentti Koivikko, Rauni Koivisto, Sirkka Koivula, Riitta Kolari, Martti Laaksonen, Matti Laine, Lauri Lahtinen, Sonja Lehto, Kauko Lehtonen, Minna Lehväslaiho, Esa Leppänen, Seija Levanto, Talvikki Lusa, Katja Mesikämmen, Outi Markkanen, Hanna Meuronen-Majamaa, Kati Mikola, Raija Männistö-Koski, Virve Niemi, Raija Nokkala, Merja Nykänen-Naukkarinen, Kikka Nyrén, Marjaana Orkoneva, Terho Peltoniemi, Heli Pukki, Asta Pulkkinen, Pirkko Pullinen-Valtonen, Jose Räsänen, Päivi Salminen, Helena Törmälä, Eino Viikilä, Aimo Vuorinen, Inka Ylihärsilä, Pertti Ylinen, Vesa Sarenko muistoryhmä.
Yhteytiedot: Hollaajantie 2,14500 Iittala, puhelin: 045 7730 1686, 19.5.–19.8.2018, avoinna joka päivä klo 10-19

MUSEOT

Monet museot ovat auki kesällä, hyvä hakusana on kesänäyttelyt 2018.
Museoiden näyttelykalenteri löytyy osoitteesta
http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/
Kaikki museot löytyvät aakkosjärjestyksessä museohaulla
http://www.museot.fi/museohaku/

POIMINTOJA

• Iki ihana Outi Heiskanen Mäntän kuvataideviikoilla, samoin Kaj Stenvall, Stefan Bremer ja Kochta-Kalleiset.
• Johanna Häiväoja, Juhani Linnovaara, Arvo Siikamäki ja Marika Mäkelä Salmelassa.
• Rakastettu Marita Liulia Gumbostrand Konst & Formissa.