VUODEN ÄÄNIKIRJOJA 20 VUOTTA

Vuoden äänikirjan valitsee äänikirjaraati kolmen vuoden välein aina oman toimikautensa lopuksi. Nykyinen äänikirjaraati on valintansa tehnyt, kun tätä luetaan, ja saa mennä. Uusi raati aloittaa ensi vuoden alusta.

Äänikirjaraadin jäsenet, jotka edustavat Celian äänikirjojen näkövammaisia käyttäjiä, valitsee Näkövammaisten Kirjastoyhdistys ry. Celia-kirjasto valitsee oman edustajansa, äänittämön edustajan ja tulevaisuudessa myös yhden muita kuin näkövammaisia käyttäjiä edustavan jäsenen. Äänikirjaraatikin uudistuu.
Äänikirjaraati on ollut olemassa 20 vuotta. Äänikirja puolestaan täyttää ensi vuonna jo 60 vuotta. Celian ja Näkövammaisten Kirjastoyhdistyksen historia on vielä pitempi, niiden yhteistä 125-vuotisjuhlaa vietettiin näyttävästi viime keväänä.
Äänikirjaraadilla on kolme päätehtävää. Se kuuntelee äänikirjan lukijaksi pyrkivien koeäänitteet ja antaa suosituksensa lukijaksi – tai sitten ei. Se seuraa valmiiden äänikirjojen luennan laatua ja toimikautensa lopuksi valitsee vuoden äänikirjan.
Celian tiedottaja Pirjo Nironen on toiminut äänikirjaraadissa lähes 10 vuotta, aluksi Celian edustajana, myöhemmin myös raadin sihteerinä. Äänikirjan jäsenten vaihtuessa vuoden vaihteessa myös hän jättää tehtävänsä.
– Tyytyväisin mielin jätän tehtävän seuraavalle, vaikka äänikirjaraadissa toimiminen onkin ollut minulle erittäin mieluista.
Klassisen laulun harrastajalle äänenkäyttö on ollut kiinnostuksen kohde jo vuosia. Samalla siitä on kertynyt tietoa ja osaamista, jota on voinut hyödyntää äänikirjaraadissa.
– Paljon olen äänikirjaraadissa myös oppinut äänestä ja sen mahdollisuuksista, Pirjo lisää.
Kokemuksesta hän tietää, että luenta, jos jokin, jakaa mielipiteitä. Samasta lukijasta yksi tykkää, toinen ei.
– Mutta taitava luenta on yleensä laajasti käyttäjien mielestä hyvää luentaa. Sen suhteen äänet eivät juurikaan hajoa.
Celian äänikirjojen merkityksen voivat määritellä ainoastaan äänikirjojen käyttäjät. Celiaan tulevan palautteen perusteella se on suuri.
-Ja nyt kun Celian äänikirjoja voi kuunnella helposti älypuhelimilla ja tableteilla, niiden käyttö todennäköisesti kasvaa. Äänikirja voi kulkea mukana missä ja milloin vain.

Äänikirjaraati 2013–2015

Lasse Jalonen (puheenjohtaja)
Satu Linna (varapuheenjohtaja)
Pirjo Nironen (sihteeri)
Arto Kurvinen
Jarkko Setälä
Eija-Liisa Markkula
Mauno Sirviö
Petteri Mård
(äänittämöiden edustaja)
Malla Kuuranne
(asiantuntijajäsen)

Äänikirjaraati 2016-2019

Eija-Liisa Markkula
puheenjohtaja (näkövammaisten asiakkaiden edustaja)
Arto Kurvinen
jäsen (näkövammaisten asiakkaiden edustaja)
Annami Poivaara
jäsen (näkövammaisten asiakkaiden edustaja)
Sari Holmberg
jäsen (lukemisesteisten asiakkaiden edustaja)
Malla Kuuranne, jäsen (puhetekniikan lehtori)
Janne Lappalainen, jäsen (äänittämön edustaja Celiasta)
Eeva Paunonen, jäsen (Celia-kirjaston edustaja)
Raati valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan.
Raadin sihteerinä toimii Eeva Paunonen.