ÄLÄ PAKENE KIPUASI

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Pekka Hämäläinen: Elämisen vimma ja syvä ilo. Opas täydempään elämään, Minerva, 2014

Parasta, mitä meille voisi tapahtua, olisi, että saisimme jälleen yhteyden kadoksissa olevaan sisäiseen vahvuuteemme, kirjoittaa perheterapeutti ja kirjailija Pekka Hämäläinen. Hän opastaa pitkän kokemuksensa pohjalta lukijoita tälle tielle.
Aloitetaanpa heti onnistumisen hauskalla kokemuksella.
– Kummipoikani ei osannut uida viisivuotiaana. Kerran hän putosi laiturin päästä niin syvälle veteen, että oli hukkua. Tapasin hänet saman päivän iltana ja kysyin, miten hän oli oikein selvinnyt ylös vedestä.
Miksa kertoi:” Kato kun mä olin siellä veden alla, mulle tuli mieleen sellanen juttu, että tää on se hetki, jolloin pitää opetella uimaan. Sitten mä aloin heiluttaa käsiä ja potkia jaloilla, ja niin mä pääsin pintaan. Nyt mä osaan uida.”
Vanha koeteltu elämänviisaus kehottaa tarttumaan hetkeen, otetaan Miskasta mallia, kun elämä haastaa!
Hämäläinen käyttää kirjassaan paljon tarinoita ja elävän elämän kokemuksia, jotka voivat mennä lukijan alitajuntaan ja vaikuttaa positiivisesti.
Perheterapeutin olennaisen tärkeä viesti on, että sisäinen voima löytyy kohtaamalla rohkeasti oma itsensä, ensi alkuun omia kipeitä ja vaikeita tunteita. Monihan pakenee erilaisin tavoin kipeitä tunteita, keinoina tunteiden kieltäminen ja torjuminen, alkoholi, muiden syyttely ym.
– Ottaa koville nähdä oma varjonsa, pimeä puolensa, myöntää totuus ja hyväksyä se itsessään. Kysymys on esimerkiksi sen myöntämisestä, ettei tahdo kestää sitä, että joku on parempi, pätevämpi, osaavampi tai menestyvämpi. Silloin kyseessä on kateus, Hämäläinen kirjoittaa.

Elämän isot aarteet saavutetaan astumalla omalle epämukavuusalueelle
– Torjumalla ja kieltämällä ahdistusta herättäviä tunteitamme emme pääse eteenpäin. Ne jäävät turhaksi painolastiksi rasittamaan ihmissuhteitamme. Kun rohkenemme kohdata omaa ahdistustamme työstämällä psyykkistä kipuamme, kasvamme ihmisinä ja saamme työkaluja myös ihmisten kohtaamiseen. Elämän isot aarteet saavutetaan astumalla omalle epämukavuusalueellemme, Hämäläinen viitoittaa tietä.
Huomaan tämän omassa elämässäni siten, että kun olen jonkin aikaa kärsinyt kielteisistä tunteista, jossakin vaiheessa huomaan aina uutena oivalluksena, että tässähän on tärkeä jutun aihe. Aviomies, joka perinteisesti miesten tapaan torjuu kielteisiä kokemuksiaan, ei saa omassa toimittajan työssään materiaalia omasta elämästään.
– Kaikki tunteet ovat oikeita ja sallittuja. Kuka tahansa ihminen tuntee joskus vihaa, kateutta, katkeruutta, pelkoa ja niin edelleen, Hämäläinen rohkaisee sisäiseen rehellisyyteen.
– Kun tunnetta pääsee käsittelemään, myöntämään ja hyväksymään osana itseään, alkaa helpottaa. Kokemus omasta raadollisuudesta tekee nöyräksi ja inhimilliseksi. Mutta samalla ihminen alkaa nähdä myös omia vahvuuksiaan kirkkaasti ja selkeästi.
– Siihen ei vaadita rohkeutta, että ihminen tunnistaa ahdistavan tunteensa, mutta suurta rohkeutta on se, ettei juokse sitä pakoon, vaan ryhtyy työstämään kipuaan. Parantavaa kivusta tulee silloin, kun jää kuuntelemaan sen viestejä, suostuu pahaan oloonsa niin pitkäksi aikaa, että se alkaa helpottaa. Se on sisäistä prosessointia, ihmiseksi kasvamista. Siksi: ole läsnä kivussasi, älä pakene sitä!
Hämäläinen uskoo elämässä hyvän voimaan enemmän kuin pahan voimaan, ja myös todistaa uskomuksensa, sekä rohkaisee lukijaa samaan.
– Historia osoittaa, että ahneudelle ja itsekkyydelle rakennetut mahtikoneistot ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen ja niin ne tulevat jatkossakin kaatumaan. Esimerkiksi Hitlerin valtakausi kesti vain 11 vuotta ja sortui lopulta omaan mahdottomuuteensa. Mutta 1200-luvulla Franciscus Assisilaisen perustama nöyryyteen, rakkauteen ja iloon perustuva sääntökunta on edelleen voimissaan.
– Pahan tilaaminen on helppoa. Itse asiassa se tarkoittaa peloille antautumista. Valitat vain kaiken aikaa kaikesta mahdollisesta, kuinka kurjaa elämäsi on. Hyvän tilaaminen tarkoittaa käytännössä mielen avoimuutta hyvälle: avaat mielesi ja sydämesi vastaanottamaan elämän myönteisiä lahjoja, ja kun elämä niitä antaa, otat ne kiitollisena vastaan.
– Kiitollisuus pitää mielen valppaana huomaamaan ja näkemään taas uusia ja hyviä mahdollisuuksia. Elämän kipeääkin puolta, vaikeita ihmisiä ja ahdistavia kokemuksia pystyt käsittelemään tärkeinä oppikokemuksina, etkä kaadu niiden mukana. Jos kaadutkin, se on tilapäistä. Et jää maahan makaamaan, vaan nouset ylös ja jatkat matkaasi jotain merkityksellistä oppineena.