Armi elää!

Armi

 

ARMI ELÄÄ – JÖRN DONNERIN ELOKUVA ARMI RATIASTA

Teksti: Pilvi Meriläinen

Kuka oli Armi Ratia – ja millainen hän oli? Jörn Donnerin elokuva Armi elää! on
ensi-illassa 20.3.

Fiktioelokuva on tarina yhdestä maamme kaikkien aikojen tunnetuimmasta yritysjohtajasta. Se kertoo naisesta, joka loi Marimekon ja sen puhdaslinjaisen tyylin, ja jota pidetään modernin suomalaisen muotoilun synonyyminä. Niin johtajana kuin yksityishenkilönäkin Armi Ratia oli rohkea ja rajaton, kohtuuton ja kaikkensa antava.
-Tutustuin Armi Ratiaan vuonna 1967 kun aloitin Marimekon hallituksessa. Meillä oli läheinen suhde. Minua on pitkään kiehtonut hänen kohtalonsa, Jörn Donner kertoo.
-Tämä ei ole perinteinen elämäkertaelokuva. Halusin luoda hänestä toisenlaisen kuvan monine puolineen.
Suorasanaisella Armilla ei ollut tapana säästellä sanojaan: esimerkiksi ”Minä inhoan kunniaan verhoutunutta kunniattomuutta ja muutamien miesten hajuakin. Eniten klo 15 iltapäivällä.” Tai ”Nyt minulta loppui nystyrät.”

Elokuva kysyy, kuka oli Armi Ratia?

Armin tarina kerrotaan teatteriseurueen kautta, joka valmistelee näytelmää hänestä. Armia esittävän Maria-näyttelijän johdolla he pohtivat, kuka tämä merkillinen nainen todella on. Elokuva keskittyy Armin elämässä vuosiin 1949-68, jolloin Armi luo Marimekon ja sen puhdaslinjaisen tyylin, johdattaa yrityksen kansainväliseen menestykseen ja lopulta joutuu pohtimaan omaa suhdettaan tuotokseensa: tarvitseeko Marimekko häntä vai hän Marimekkoa? Harjoitusprosessin aikana Maria kamppailee Armin ristiriitaisuuksien välillä ja etsii totuutta, kokonaista ihmistä legendan takaa.
Armi elää! ei ole tuhkimotarina.
-Armin tarina on vielä synkempi, mutta sitä en haluaisi kertoa, Donner sanoo.

Tutut näyttelijät

Elokuvan pääosassa nähdään Minna Haapkylä. Armin miehen, Viljon roolissa on Hannu-Pekka Björkman. Armin palkkaamaa Marimekon suunnittelijaa Leenaa esittää Laura Birn. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Rea Mauranen, Outi Mäenpää, Jukka Puotila, Tiina Lymi, Antti Holma ja Eero Ritala.
Armi elää! on elokuvaohjaajana ja -tuottajana, kirjailijana ja poliitikkona ansioituneen Jörn Donnerin viidestoista pitkän elokuvan ohjaustyö. Elokuvan on käsikirjoittanut Karoliina Lindgren. Se sai maailmanensi-iltansa Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla 31. tammikuuta.
Mitä seuraavaksi?
-Tällaiset historian vaiheet kiinnostavat minua, ja Armikin kiinnostaa yhä. Seuraava elokuva on päässäni…