TANSSI MUN KANSSA!

Tanssiinkutsu

 

LIIKKEEN LUMOA, KEHON KIELTÄ
NÄKÖVAMMAISTEATTERIN TANSSI MUN KANSSA!

Teksti: Jaana Argillander

Wau, tanssiteatteria, tähän pitää ilmoittautua heti. Näin ajattelin, kun näin viime syksynä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun ilmoituksen tanssiteatterista. Olinhan käynyt lavatanssikursseilla ja harrastanut musiikkiliikuntaakin. Tiesin, että rytmitajua minulta ainakin löytyy, mutta ne vuorosanat ovatkin sitten toinen juttu. Uskaltauduin kuitenkin mukaan. Olemme tehneet hienoa matkaa rytmien ja kehoilmaisun maailmaan kuuden innokkaan harrastajan voimalla ja ammattilaisten opastuksella. Hiomista vielä riittää, mutta huhtikuun 24. päivän ensi-illassa Iiriksessä tulemme estradille aikamoisella coctaililla.

Uutena mukaan

Viime syyskuussa ensimmäisissä harjoituksissa istahdin mukaan tutustumisrinkiin Iiriksen näyttämötilassa innostuneena, vaikka mieleeni hiipi pieni epävarmuus. Nimittäin esittelykierroksella sain kuulla, että paikalla olivat ne kaikki huipputyypit, jotka esiintyivät viime kevään aivan mahtavassa Mestari ja Margarita-näytelmässä; Riikka Hänninen, Marianne Tenhami, Joose Ojala, Jari Gusev ja Jani Kallunki. Epävarmuuteni kuitenkin hälveni, kun ohjaajamme Anu Aaltonen toivotti lämpimästi minut mukaan ryhmään.

Tanssien pyörteissä

Räntä-tätä-tä-tän-tän-tä ja siitä se alkoi tutustuminen afrotanssiin. Afrikkalaissyntyinen Alian rummutti rytmiä djemperummullaan ja me heitimme käsiä taakse samalla askeltaen sivulta toiselle ohjaaja Outi Kallisen opastuksella. Taputimme käsiämme ja vastasimme rumpalin laulukutsuun. Liikuimme rytmin pauloissa ikään kuin keskustellen soittajan kanssa. Djempen rytmi innosti reippaaseen menoon.

Nykytanssia

Toisenlaista liikehdintää olikin sitten tiedossa nykytanssitunneilla. ”Liikkukaa tässä ympäriinsä ikään kuin ihostanne käsin, vaihtakaa välillä niin kuin pelkkä luuranko teissä liikkuisi, ihan vapaasti musiikin mukaan”, kehotti Outi Yli-Viikari meitä seuraavilla tunneilla. Sukelsimme nykytanssin improvisaatioihin. Kuvittelimme makaavamme järven pohjassa, josta annoimme veden paineen nostaa raajojamme ja kehoamme kohti pintaa. Luova liikehdintä tuntui ihanan rentouttavalta. Työpäivän asiat häipyivät mielestä ja vapaassa liikkeessä pääsi hetkeksi irti arjen usein kontrolloidusta suorittamisesta. Alkuun improvisointi ei ollut kuitenkaan helppoa lavatanssikurssien säntillisten askelkuvioiden tai aerobictuntien steppauksia opetelleena.

Argentiinalaista tangoa

Säntillisempää ja, ah niin tunteikasta menoa oli tiedossa seuraavilla tunneilla. Argentiinalaisesta tangosta olinkin haaveillut. ”Kuunnelkaa musiikkia, sen rytmiä ja tuokaa sen herättämä tunne tanssiin”, kehotti espanjalaissyntyinen tanssiopettaja Hernan Dionysus Ohaco. Harjoittelimme askelia, mutta ennen kaikkea me naiset seuraamaan miehen vientiä, miesten taas opetellessa ottamaan vastuun viennistä. Heittäytyminen miehen ja musiikin vietäväksi ei ollut kovin helppoa, mutta keskittymällä kuuntelemaan musiikin rytmiä saimme kiinni yhteisestä tanssista.

… ja balettia!

Paritanssi vaihtuikin sitten baletin maailmaan. Kansallisopperan eläkkeelle jäänyt rehtori Hannele Viikari opetti meille kehon hallintaa, lonkkien ja jalkaterien taivutteluja. Se olikin sitten tarkkaa koordinaatiotyötä, kun musiikin rytmiä tarkasti seuraten askelsimme säntillisesti samalla, kun kädet tekivät omia kuvioitaan. Baletti vaatii kovaa vartalon hallintaa ja samalla loppuun asti hiottuja raajojen liikkeitä. Ei mikään ihme, että balettitanssijat aloittavat treenaamisen jopa kolmevuotiaana.

Yleisö mukaan tanssimaan

Tanssilajien lisäksi olemme tutustuneet kehoviestintään, enkä repliikkien harjoittelultakaan ole välttynyt. Olemme treenanneet muun muassa kehoasentoja, jotka ilmentävät erilaisia tunnetiloja. Hämmästyttävää, miten syntymäsokeakin pystyy tunnustelemalla toisen kehoa arvaamaan heti, minkälainen tunnetila toisella on. Nyt kaikesta oppimastamme hiomme Anun ohjauksessa tulevan tanssiteatteriesityksemme, jonka päätteeksi yleisökin pääsee mukaan tanssin pauloihin.

Tanssi mun kanssa!

Näkövammaisteatterin tanssiteatteriesitys
Ensi ilta 4.4, muut esitykset 27.4. ja 29.4. klo 18 Iiriksessä
Mahdolliset lisäesitykset, katso www.kulttuuripalvelu.fi ja Kalenteri.