Oopperaan elokuvateatteriin

JOULULAHJA KUNINKAALLISESTA OOPPERASTA

Teksti: Marianne Tenhami

Espoon Kino Tapiolassa esitetään tämän ja ensi vuoden ajan satelliitin välityksellä seitsemän oopperaa ja neljä balettia suoraan Lontoon Royal Opera Housesta. Lisäelämyksenä tarjotaan oopperamaiset puitteet. Tämä on loistava joululahja oopperasta ja baletista pitävälle läheiselle.

Marraskuun harmautta valaisevat ulkotulet, jalkojen alla tuntuu pehmeä punainen matto, Kino Tapiola on muuntunut oopperaksi. On alkamassa esitys Giuseppe Verdin oopperasta I due Foscari. Ennen esityksen alkua nostetaan yhdessä alkumalja ja väliajalla yleisölle tarjoillaan leivos kahvin tai teen kanssa. Alussa tunnelmaa nostetaan näyttämällä, miten yleisö tulee sisään Royal Opera Housen saliin ja voidaan kuulla orkesterin virittävän soittimiaan. Ennen varsinaisen esityksen alkamista Kino Tapiolan henkilökunnan edustaja toivottaa yleisön tervetulleeksi ja kertoo illan kulusta. Satelliitin välityksellä Royal Opera Housesta näytöksen esittelee juontaja Stephen Fry ja samalla kerrotaan esityksen tapahtumapaikasta ja musiikista. Myös roolihahmot esittelevät itsensä. Väliajalla voi katsella lyhytelokuvaa ja kuunnella takahuoneen haastatteluja leivoskahvien ja -teen nauttimisen lomassa. I due Foscarin väliajalla haastateltiin muun muassa esityksen ohjaajaa Thaddeus Strassbergeria.
– Haluamme panostaa väliaikatarjoiluun ja luoda tunnelmaa, ikään kuin tulisi oikeaan oopperaan tai balettiin, sanoo teatteripäällikkö Riina Kivijärvi Kino Tapiolasta.
– On kynttilöitä, kukkia ja valkoisia pöytäliinoja. Haluamme tehdä tilaisuudesta juhlavan, niin kuin oopperalle ja baletille vain sopii, lisää Hannele Pellinen, niin ikään Kino Tapiolan teatteripäällikkö.
Espoon Tapiolassa sijaitseva, vuonna 1955 toimintansa aloittanut Kino Tapiola on jo kolmen kauden ajan hemmotellut yleisöään Lontoon Kuninkaallisesta Oopperasta, Royal Opera Housesta tallennetuilla, Kino Tapiolan valkokankaalla esitetyillä oopperoilla ja baleteilla. Neljäs kausi alkoi lokakuussa esitetyllä Kennet McMillanin koreografiaan ja Jules Massenet’n musiikkiin perustuvalla kolminäytöksisellä baletilla Manon ja huipentuu ensi heinäkuussa suorana lähetyksenä Lontoosta esitettävään Gioachino Rossinin oopperaan Wilhelm Tell. Joitakin oopperoita ja baletteja on jo aikaisemmin näytetty suorina lähetyksinä Royal Opera Housesta, mutta aikaeron vuoksi ne yleensä nauhoitetaan muutama päivä, joskus vain pari päivää ennen Kino Tapiolan esitystä ja näytetään yleisölle paremmin sopivaan aikaan sunnuntaina iltakuudelta.
– Oopperat ja baletit tallennetaan Royal Opera Housessa satelliitin välityksellä digiboksille, jolta ne voidaan näyttää yleisölle elokuvateatterin ääninä ja kuvan laatuna valkokankaalla. Giuseppe Verdin ooppera I due Foscari oli tallennettu maanantaina 27.10. ja esitettiin yleisöllemme saman viikon sunnuntaina 2.11., havainnollistaa Hannele Pellinen. Suomen lisäksi Royal Opera Housesta lähetetään satelliitin välityksellä baletteja ja oopperaa 1400 teatteriin 70 maahan kautta maailman.

Yleisö mukana esityksiä valittaessa

Royal Opera Housen balettien ja oopperoiden lisäksi Kino Tapiolassa näytetään yleisölle eurooppalaista ja kotimaista laatuelokuvaa, mikä onkin teatterin tärkein tehtävä. Esityksiä on 12 viikossa, keskiviikko- ja perjantai-iltaisin sekä useampi elokuva lauantaisin ja sunnuntaisin. Kino Tapiola on jäsenenä Europa Cinemas -verkostossa, johon pääsee vain näyttämällä tarpeeksi eurooppalaisia elokuvia.
– Valikoimaamme kuuluvat uutuus- ja ensi-iltaelokuvat sekä lasten elokuvat. Valitsemme maahantuoduista elokuvista parhaat neuvottelemalla hallituksemme ja muiden elokuva-alan ammattilaisten kanssa, lukemalla elokuva-arvosteluja ja haistelemalla muutenkin tuulia, Hannele Pellinen selittää.

Royal Opera Housen oopperoiden ja balettien valinnassa yleisö on voinut edellisillä kausilla kertoa mielipiteensä.
– Kolmella aikaisemmalla kaudella olemme saaneet Royal Opera Housesta luettelon siellä esitettävistä oopperoista ja baleteista. Sen perusteella olemme päättäneet, mitkä esitykset otamme nauhoitteina ja mitkä näytetään suorina katsojille. Oopperan harrastajilla ja vakioyleisöllämme on ollut tärkeä rooli esitettävien oopperoiden ja balettien valinnassa. Olemme kysyneet heiltä neuvoja ja mielipiteitä, Hannele Pellinen kertoo. Tänä vuonna Royal Opera House on kuitenkin edellyttänyt, että kaikki yksitoista esitystä on näytettävä, eikä mitään valintoja ole siksi voitu tehdä. Nyt yhä suuremmalla yleisöllä on mahdollisuuksia nähdä ja kuulla yhä enemmän laadukasta oopperaa ja balettia. Hannele Pellinen toivookin, että puskaradio toimisi ja sana kiertäisi, koska pienellä kulttuuritoimijalla on kovin rajallinen markkinointibudjetti.
– Mikään muu elokuvateatteri pääkaupunkiseudulla ei näytä Royal Opera Housen tuotantoa ja meillä on tällä kaudella mielestäni kiinnostavin ohjelmisto. Esitykset ovat niin tuoreita, ettei niitä olisi fyysisesti mahdollista nähdä muulloin. Kameraohjauksiin ja -ajoihin on panostettu vahvasti, joten esityksen voi nähdä laajemmin kuin oopperan yleisössä istuen. Eihän siellä päästä zoomaamaan, editoimaan ja käyttämään kameroiden moniajoa. Olen asunut viisi vuotta Lontoossa, jolloin Kuninkaallisen Oopperan tuotanto tuli lähelle sydäntäni. Kun ilmeni, että voimme ottaa vastaan suoria lähetyksiä Royal Opera Housesta satelliitin välityksellä ja näyttää niitä yleisölle, ryhdyimme tuumasta toimeen, idean äiti hehkuttaa.

Saavutettavuutta ja esteettömyyttä parannetaan

Kino Tapiolan nettisivujen mukaan sisäänkäynti teatteriin sekä teatterisali ovat liikuntavammaisille esteettömät. Salissa on myös induktiosilmukka kuulovammaisia varten. Mutta miten on huomioitu ja tullaan huomioimaan meidät näkövammaiset?
– Kun näkövammainen varaa lipun, hän voi niin halutessaan antaa sähköpostiosoitteensa, johon lähetämme sen oopperan tai baletin käsiohjelman, jota hän on tulossa katsomaan ja kuuntelemaan. Näin näkövammainen voi tutustua käsiohjelmaan etukäteen apuvälineidensä ja ruudunlukuohjelmansa avulla, Kino Tapiolan molemmat teatteripäälliköt Hannele Pellinen ja Riina Kivijärvi lupaavat. Miten sitten saadaan oopperoiden ja niiden esittelyjen englanninkieliset tekstit näkövammaisten sormien tai korvien ulottuville ja olisiko baletteihin ja oopperoihin mahdollista saada kuvailutulkkausta? Hannele Pellinen ehdottaa mahdolliseksi ratkaisuksi Ruotsissa testikäytössä olevaa Movie Reading -ohjelmaa.
– Näkövammainen henkilö voi ladata ilmaisen Movie Reading -ohjelman iPhoneensa, iPadilleen tai muuhun ios-laitteeseensa. Hän voi mennä teatteriin, käynnistää ohjelman ja laittaa kuulokkeet korvilleen. Ohjelma kuulee mikrofonin kautta elokuvan ääniraidan, jolloin tekstit tulevat kuulokkeiden kautta näkövammaisen henkilön kuultavaksi. Tämä palvelisi myös lukihäiriöisiä. Toinen vaihtoehto on saada Movie Readingin kautta kuvailutulkkaus äänitekstityksen lisäksi. Ohjelman käyttö kuitenkin edellyttää, että elokuvan maahantuojan tai muun tahon on huolehdittava siitä, että elokuva tulee formaattiin, jota Movie Reading voi ymmärtää joko suomeksi tai Kino Tapiolan oopperoissa englanniksi, hän valottaa. Hän pitää myös mahdollisena, että ne näkövammaiset, joilla ei vielä ole ios-laitetta, saisivat laitteen lainaksi oopperan tai baletin esityksen ajaksi Kino Tapiolasta. Tämä palvelu on kuitenkin vasta suunnitteilla, eikä varmasti toteudu ainakaan tänä kautena Kino Tapiolassa, mutta asiaa selvitellään. Asennetta ja tahtoa ei puutu.
Liput Kino Tapiolassa esitettäviin oopperoihin ja baletteihin maksavat 28 euroa. Lipun hintaan kuuluu esityksen lisäksi käsiohjelma, vaatesäilytys, väliaikatarjoilu ja mahdollisuuksien mukaan alkumalja. Kun vammainen henkilö ostaa itselleen ja avustajalleen lipun, avustaja pääsee esitykseen ilmaiseksi. Näkövammainen tarvitsee avustajaa lukemaan valkokankaalle ilmestyvät englanninkieliset tekstit sekä kuvailutulkkaamaan oopperan tai baletin tapahtumia niin kauan, että tekstit saadaan näkövammaisten sormien tai korvien ulottuville ja kuvailutulkkausongelmat on ratkaistu. Liikkuminen täysin sokeana on pienessä, selkeässä elokuvateatterissa helppoa, mutta Kino Tapiolan henkilökunta auttaa tarvittaessa.

Lisätietoa Kino Tapiolasta ja sen esityksistä:
Sähköpostitse: info@kinotapiola.fi
Puhelimitse: arkisin toimistoaikaan 045 114 4945,
iltaisin ja viikonloppuisin teatterin ollessa auki
0400 885 779.
www.kinotapiola.fi
Kino Tapiolan ooppera- ja balettiesitykset
sunnuntaisin:
21.12. Liisa Ihmemaassa
1.2.2015 Andrea Chénier
1.3. 2015 Lentävä hollantilainen
22.3.2015 Joutsenlampi
5.4. 2015 Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho
10.5.2015 La fille mal Gardée
14.6. 2015 La Bohéme
5.7. 2015 Wilhelm Tell