Henkilökuva Riikka Hännisestä

PULPPUAVA SANAN, SÄVELEN JA LAULUN LÄHDE

Teksti: Pasi Päivinen

Kajastuksen sivuilta moninaisista kulttuurikuvioista tuttu, laulunopettaja, laulaja, muusikko, kirjoittaja, näyttelijä ja mentaalinen valmentaja Riikka Hänninen on vihdoin Kajastuksen henkilökuvassa!

Helsingin Arabianrannassa Pariisinkujalla viihtyisässä huoneistossa asuu luomisvoimaa pursuava kulttuurin monilahjakkuus Riikka Hänninen sekä juuri Laululähteen tiimiin liittynyt opaskoira Carlos. Riikan pitkäaikainen laulutaidoillaankin mainetta niittänyt opaskoira Kessu viettää lokoisia eläkepäiviä Riikan vanhempien kodissa.
Syntymäsokea Riikka Hänninen, 34, valmistui musiikinopettajaksi Sibelius Akatemiasta ja jatkoi sen jälkeen kolmen vuoden ajan opintojaan Kööpenhaminassa opiskellen Complete Vocal Technique -laulunopettajaksi. Riikka on yksi maamme 24:stä valtuutetusta CVT-opettajasta.
– CVT on laulutekniikka, joka lähestyy ihmisääntä laulutyylistä riippumatta. Se on kuin kartta siitä, millä tavalla ääntä tuotetaan terveesti, on se sitten kaunista aariaa tai heviörinää, Riikka selittää.

Mentaalinen valmentaja

Riikka Hänninen sai tänä syksynä kolmen vuoden opiskelurupeaman päätökseen ja valmistui mentaaliseksi valmentajaksi Susan Hedmanin yksityisessä opissa. Jatkuva itsensä ja ammattitaidon kehittäminen on hänelle luonteenomaista.
– Oivalsin, että mitä olen onnistunut löytämään itsestäni, se on siirrettävissä toisille. Mentaalinen valmennus kattaa koko ihmiselon kirjon. Sitä voidaan hyödyntää moninaisissa asioissa, ja minä hyödynnän sitä muun muassa laulunopetuksessa. Perusajatus on se, että valmennettavalla itsellään on olemassa tieto, jonka löytämisessä valmentaja auttaa valmennettavaa tunnistamaan ydintiedon ja tietoisuuden, Riikka raottaa mentaalisen valmennuksen saloja.
Mentaalinen valmennus harjoittaa toisaalta läsnäolon, oman kehon ja tunteiden tiedostamista; toisaalta meitä estävien, opittujen ajatusmallien tunnistamista ja purkamista.
– Kokemukseni mukaan suurin este vapaalle laulamiselle ei ole kehossa vaan mielessä. Keho toteuttaa kuuliaisesti sen, mitä ajatuksemme sille syöttävät, hyvässä ja pahassa. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen on yhä vankemmin osa opetustani”, Riikka painottaa.

Kulttuurikameleontti

Kulttuurin moniottelija Riikka Hänninen vaihtaa ”lajia” usein jopa saman vuorokauden sisällä. Hän singahtaa sulavasti keikalta teatterilavalle tai laulutunnilta kirjoituspöydän ääreen sanataiteen saloille. Hän on yksi onnekkaista ihmisistä, joka on voinut yhdistää työn ja harrastuksen. Hän nauttii luovasta työstään täysin siemauksin ja illat sekä viikonloputkin kuluvat usein monenlaisten kulttuuririentojen parissa.
Riikka esiintyy monenlaisissa tilaisuuksissa festareista edustustilaisuuksiin niin yksin kuin erilaisten kokoonpanojenkin kanssa. Hän on saanut syntymälahjana lavakarisman, ja hänen luomisvoimansa syttyy täyteen roihuun esiintymislavalla. Homma toimii loistavasti teknisessäkin studioympäristössä. Ensivierailun levytysstudioon Riikka teki Discordia-yhtyeen vokalistina jo vuonna 2007. Silloin ilmestynyt esikoislevy Utopia Perfection on täyteläinen musiikillinen kattaus, joka kuulostaa edelleen raikkaalta. Desibeli.net-nettisivuilla kirjoitettiin levyn ilmestyttyä Riikka Hännisestä muun muassa seuraavaa: ”Uutena elementtinä kokoonpanossa toimii (ja toimii!) Riikka Hänninen, eräs maamme puhdasäänisimmistä nicelaulajista”. Discordia on hiljaiselon jälkeen palannut studioon ja yhtyeeltä on juuri ilmestynyt uusi upea levy, Season Changes! Uutuuslevy tarjoaa mahtavaa musiikki-ilotulitusta ja Riikan ääni säihkyy kirkkaasti ja puhtaasti kuin hiottu timantti, joten Discordian uutuuslevyyn kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin. Lisätietoja levystä löytyy yhtyeen nettisivuilta www.discordiamusic.com.
Kolmen naisen – Riikka Hännisen, Iiris Brocken ja Minsku Tammelan – muodostama Tarukki puolestaan valmistelee tuliaiheista esitystä syksyksi 2015. Tarukin musiikillinen cocktail muodostuu kansanmusiikista, runonlaulusta ja ääni-improvisaatiosta.
Riikan mielenkiintoisin ja haastavin musiikillinen luomus on kuitenkin nirep niruN eli Nurin Perin -orkesteri. Se on mielestäni yksi taitavimmista ja viihdyttävimmistä orkestereista Suomessa. Yhtye koostuu kuudesta todella huikeaa virtuoositeettiä omaavasta Riikan Sibelius-Akatemian aikaisesta kollegasta. He soittavat ja laulavat kaikki nuotit takaperin! Orkesterin jäsenten monien projektien vuoksi nirep niruN saadaan kokoon harmillisen harvoin, joten kun kuulette nurin perin-orkesterin esiintyvän jossain, menkää ihmeessä paikalle, sillä saatte kokea uskomattoman musiikillisen elämyksen, joka ei unohdu koskaan!
Riikan terävä ”lyijykynä” on tuottanut vuosien varrella suorasukaisia elämää monipuolisesti luotaavia rohkeita tekstejä järjestö- ja kulttuurilehdissä herättäen lukijoiden kiinnostuksen. Hän rikkoo tabuja ja uskaltaa laittaa itsensä täysillä likoon myös kirjoittamisen saralla. Riikan vuonna 2010 ilmestynyt esikoiskirja ”Sokkotreffit elämän kanssa” on aito ja elämänmakuinen teos, johon kannattaa tutustua. Kirjan voi hankkia suoraan Laululähteeltä www.laululahde.fi.

Taidetta ja toimistohommia

Taiteilija-yrittäjän arki muodostuu moninaisesta asioiden palapelistä. Riikka on niin monessa projektissa mukana, että viikon ja joskus yksittäisen työpäivänkin kokoaminen vaatii huolellista suunnittelua, että ehtii joka paikkaan ja palapeli pysyy koossa.
– Pidän siitä, että minulla on taiteellinen vapaus tehdä monia asioita samanaikaisesti. Voin keksiä lennosta uusia laulukursseja, kirjoittaa lehtijuttuja, tehdä mentaalista valmennusta erillään laulunopetuksesta ja keikkailla muusikkona. Näin monipuolista ja vaihtelevaa työtä tuskin pystyisin tekemään minkään työnantajan palveluksessa, joten tuntui luontevalta perustaa oma toiminimi, Laululähde vuonna 2010.
Vaikka Riikka tekeekin työtään ”laulaen”, on oman firman pyörittämisessä paljon käytännön asioita hoidettavana, ja useimmat niistä hän hoitaa itse. Silti apuakin toimistohommiin välillä otetaan vastaan. Isoveli Pekka esimerkiksi teki hänelle kotisivut ja opetti myös päivittämään ne.
– Kirjanpidon olen luovuttanut suosiolla ammattilaiselle. Kuittien kokoamisessa käytän apuna henkilökohtaisen avustajan silmiä, Riikka kuvailee yrittäjän arkea.
– Olen viisi vuotta toiminut yrittäjänä suunnilleen saman kaavan mukaan ja menneenä syksynä vihdoin havahduin, että minun täytyy kehittää itseäni myös yrittäjänä. Ei riitä, että teen taidetta, vaan minun pitää osata myös markkinoida osaamistani ja palvelujani. Olen ollut kiinni ensin CVT-tekniikan ja sen jälkeen mentaalisen valmennuksen opiskelussa, joten yrittäjyyteen en ole ehtinyt perehtyä tarpeeksi. Nyt on sen aika, joten seuraavaksi haluan hankkia yritysoppia ja laittaa muun muassa markkinointiasiat kuntoon.

Elämäntapana kulttuuri

Riikka Hänninen viihtyy vapaa-ajallakin kulttuurin parissa. Hän sekä tuottaa että kuluttaa kulttuuria runsaasti.
– Harrastukseni kiertyvät näyttelemisen ja improvisoimisen ympärille. Olen mukana Näkövammaisteatterissa, jossa tällä kertaa keskitymme tanssitaiteeseen. Huhtikuussa 2015 tulette näkemään Iiris-keskuksen auditoriossa, mitä olemme talven aikana saaneet aikaan.
– Harrastan myös liveroolipelaamista, jossa saan eläytyä monenlaisten ihmisten maailmaan. Musiikkia tulee toki kuunneltua, mutta keikoilla käyn nykyisin valikoiden. Kirjoja kuuntelen aktiivisesti ja kirjallisuudesta onkin tullut ehkä rakkain harrastukseni.
Riikka Hänninen on ollut näyttelijänä ja toisena ohjaajana Anne Huttusen käsikirjoittamissa loistavissa Jännärijoutsenten nettikuunnelmissa, joita pääsee kuuntelemaan maksutta Laululähteen nettisivujen kautta. Jännärijoutseniltakin on tulossa uusi nettikuunnelma mahdollisesti jo vuoden 2015 aikana, jota minun lisäksi varmasti moni muukin odottaa innolla.
Luomisvoimaa luonnosta
Riikka ammentaa luomisvoimaa monien muidenkin luovien ihmisten tavoin luonnosta. Hän on sadan vuoden takaisten kareliaanien tapaan viettänyt aikaa Pielisen kansallismaisemassa Kolilla. Helsingissä hän puolestaan hakeutuu mielellään kodin lähellä olevaan meren rantaan. Merellä on tunnetusti sekä inspiroiva että rauhoittava vaikutus ihmismieleen.
– Silloin kun haluan nollata pään, lähden merenrantaan kävelylle, Riikka toteaa.
– Pidän luonnon läheisyydestä, siitä, että kuulen linnut avoimesta ikkunasta ja pihallani jalkojen alla on jotain muuta kuin asfalttia. Haaveilen välillä myös työstä osana tiimiä. Niin paljon kuin tätä työtäni rakastankin, se on toisinaan aika yksinäistä puuhaa, Riikka kiteyttää.