Laulun iloa Impivaarassa

Teksti: Tarja Jaakola

Kamarikuoro Kontrapunktilla oli kaksipäiväiset viikonloppuharjoitukset Majatalo Onnelan idyllisessä Impivaara-rakennuksessa. Pitkät harjoitukset Onnelassa olivatkin olleet jo suunnitteilla ja keskustelun alla. Mikä hienointa, kuorolla oli oiva mahdollisuus työstää joulukonserttiohjelmistoaan huolella.

Kokoonnuimme päärakennus Toukolaan, josta siirryimme Impivaaraan harjoittelemaan.
Aloitimme pikku jumpalla ja venytyksillä, jotta laulu kulkisi kauniimmin.
Siinä säveliä säätelimme ja suitamme sovittelimme. Ja kun syksykin oli niin lämpimiä tuulosiaan meille tuonut, totesimme kuoron johtajan Tapani Saarisen johdolla laulaen, että ”pipo, piponi, pipo pipo pipo pipo piponi, pipo piponi, piponi jäi puuhun”. Pään lämmikettähän ei silloin tarvittu, kun aurinkokin nauroi väriloistokkaalle syksylle. Tämä kas oli yksi uusista kieliharjoituksista ja samalla äänen avauksista, jonka Tapani meille opetti.
Niin tartuimme tositoimeen ja työstimme jouluohjelmistoa, joka koostuu miltei kokonaan uusista lauluista ja sangen modernistakin musiikista unohtamatta täysin vanhaa ja tuttua supisuomalaista joululauluperinnettä.
Vaikkakin musiikki itsessään voimaannuttaa sitä harrastavia, maittavan lounaan jälkeen jatkoimme harjoituksia. Saattoipa näissä kulttuurihistoriallisissa maisemissa ja Tuusulanjärven rannalla kuulua historian siipien havinaa. Olihan täällä elämänsä aikana asustellut säveltäjä Jean Sibelius, sekä Impivaaran yläkerrassa runoilija Eino Leino muutamia mainitakseni. Mitä uutterammin uurastimme, sitä suurempi oli ilomme Impivaarassa.

Korvapuustien kera nautittujen kahvien jälkeen työskentelimme muutaman tunnin aina päivälliseen ja saunaan saakka.
Seuraavana aamuna söimme runsaan ja maittavan aamiaisen ja viritimme laulumme käyntiin mieli täynnä iloa ja kiitollisuutta. Olihan nyt mahdollista ja aikaa harjoittaa uudistunutta ohjelmistoamme ja perehtyä siihen syvemmin, mikä onkin erityisen tärkeää. Opettelemme repertuaarimme ulkoa, ja laulamme sen joulukonserteissa mielessämme Impivaaran ilo, lauluilo.
Herkullisen lounaan jälkeen harjoittelimme tehokkaasti muutaman tunnin.
”Ollaan varmaan jotain ehditty laulaakin – siis syömiseltä”, sutkautti kuoron johtaja harjoitustemme lopuksi.
Haluamme lämpimästi kiittää Hans Brummerin säätiötä apurahasta, sekä Majatalo Onnela Oy:tä ihanista ruoista ja hyvästä palvelusta, kuorolaisia avustaneita ja opastaneita, sekä johtajaamme Tapani Saarista hyvästä työstä. Oli oikein antoisaa ahkeroida Majatalo Onnelassa ja laulullamme juhlistaa tämä viikonloppu.