Lapin Näkövammaiset 60 vuotta

NÄKÖVAMMAISTEN KULTTUURIANTIA POHJOISESTA

Teksti: Kirsti Reijonen

Ounasvaaran Pirtti Rovaniemellä täyttyi yli satapäisestä yleisöstä, kun lauantaina 22.11.2014 vietettiin Lapin Näkövammaiset ry:n 60-vuotisen taipaleen juhlaa. Virallisen ohjelman väliin mahtui riemastuttava kulttuuriosuus.

Mummot rulettaa

Lapin Näkövammaiset ry:n teatteriryhmä Met näkkärit esitti hulvattoman komedian: Mummot rulettaa. Mummot muistelivat hoivakodissa näön menetyksen aikojaan, muita sattumuksia ja miesten metsästystä. Räpistä innostunut mummo kävi välillä opettamassa toisille räpin saloja ja uusia virtauksia. Lisäksi hän niin sanotusti teki tiettäväksi nimeltä mainittujen yhdistyksen jäsenten ja toimihenkilöiden tulevaisuuden kuvioita. Yleisön naurulta takapenkkiläiset eivät kuulleet kaikkia repliikkejä.
Mummot rulettaa rooleissa esiintyivät Soile Järvirova, Maarit Lehtosalo ja Seliina Mikkola. Tahtipuikkoja heilutti teatteri-ilmaisun ohjaaja Tuula Väisänen.

Kypsiä vai Raakileita

Juhlavuoden kunniaksi on koottu lappilaisten näkövammaisten kirjoittamista teksteistä antologia: Kypsiä vai Raakileita.
Teatteriohjaaja Väisänen sai antologian tekstit etukäteen luettavakseen ja sieltä nousi esiin esityksen pohjaksi valittu kirjoitus nimellä Ystävysten muistelustuokio. Tekstin ovat kirjoittaneet yhdessä Maarit Lehtosalo ja Soile Järvirova. Mummot rulettaa esitystä täydensivät Seliina Mikkolan improvisoimat kohtaukset.

Antologian synty

Antologiaan valitsi tekstit kirjoituskurssin keväällä 2014 näkövammaisille pitänyt sana- ja ilmaisutaidon ohjaaja FM Virpi Peitso. Hän kertoi juhlassa antologian synnystä, omista oivalluksistaan näkemisestä ja näkemättömyydestä sekä luki muutamia tekstinäytteitä. Yleisö kuunteli keskittyneenä.
Lapin Näkövammaisten kulttuurivastaava Soile Järvirova valotti kirjan nimen syntyhistoriaa ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Anne Hirvasniemi puolestaan kirjan tekniseen ja visuaaliseen ulkoasuun liittyviä seikkoja.
Vielä muistettiin kiitellä kaikki kirjan syntyyn osallistuneet henkilöt ja taloudellista tukea antaneet tahot, näkövammaisille daisy-äänitteen lukijaa unohtamatta.

Kulinaarisia nautintoja ja musiikkia

Ilta jatkui runsaiden buffetpöytien antimilla: joulubuffet, sadonkorjuu ja pohjoisen luonnonvarat. Jälkiruokana maistui hedelmäisen raikas täytekakku.
Juhlan päätteeksi sulateltiin niin päivän kokemuksia kuin vatsaakin keskustellen, kuunnellen musiikkia tai tanssilattialla pyörähdellen. Musiikista vastasivat Veijo Kivelä ja Elina Jokela.

Lapin Näkövammaiset ry:n 60-vuotisjuhlajulkaisu:
Kypsiä vai Raakileita – Lapin alueen näkövammaisten kirjoittajien antologia. Saatavana Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskuksesta hintaan 10 euroa, myös daisy-äänitteenä. Toimiston puhelin: 0400 146 641.