KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

Kolminkertainen eläköön-huuto Kulttuuripalvelulle!

Teksti: Tanja Rantalainen

90-vuotisjuhlavuotta on vietetty erikoisissa tunnelmissa, niin kuin tiedämme. Korona-ohjeistukset ja olosuhteet ovat muuttuneet äkisti, joskus parempaan, joskus huonompaan. Paljon on saatu olla omassa olohuoneessa, näpit oman tietokoneen näppäimistöllä, vaikka mieli olisi ollut ihmisten yhteyteen.
Juhlamatka Suomussalmelle syyskuussa ja kaikki se yhdessäolo tuntui siksi erityisen mahtavalta. Kirjailija Anni Kytömäki kertoi meille ajattelevansa, että kaikki sadut ovat joskus olleet totta ja metsä on se paikka, jossa ne voi vielä kokea. Kimpassa Kainuun metsissä kulkiessa uskoi, että kyllä Anni, kyllä näin on. Kekkoskakkonen, Runon ja rajan tie kuljetti meidät muun muassa Hossan kansallispuistoon. Suomussalmen luonto oli unohtumaton elämys.
Tätä kirjoittaessa toimistolle on tuotu arpajaispalkintoja, leivonnaisia, kahvikuppeja ja sellofaania pöllöpalkintojen pakkaamista varten. Pelkästään sekin tuntuu juhlavalta, että pääsee taas kahvinkeittoon, saati sitten se, että saa vihdoinkin kokea jäsenten hartaasti valmistelemat esitykset. Harrastusryhmät ovat olleet kovilla. Cyrano de Bergerac -näytelmän esitykset ja Kulttuuripalvelun juhlailtamat räjäyttävät potin Sokeain viikolla.
Varovainen paluu normaaliin tuoksahtaa ihan joululta. Joulukuussa kuulemme nimittäin luennon esoteriasta, tapaamme Anneli Kannon Iiris-keskuksen Valo-tilassa ihan livenä ja menemme elokuviin. Elokuvateatteri Orion toivottaa näkövammaiset MovieReading-sovelluksen käyttäjät tervetulleeksi tunnelmallisen Tunturin tarina -elokuvan kuvailutulkattuun näytökseen.
10 vuotta sitten, Kajastuksen 80-vuotisjuhlanumeron Tuulahduksia-palstalla päätin tekstini suorastaan imelästi: ”On etuoikeus työskennellä yhdistyksessä, jossa jäsenten roihuavaa rakkautta taiteeseen ja kulttuuriin eivät minkäänlaiset esteet saa sammumaan.”
Imelää tai ei, se on etuoikeus edelleen. Kulttuuripalvelun toimijat ovat sivistyneitä, luovia ja hauskoja ihmisiä. Taide on täällä pyhä itsestäänselvyys. Kukaan ei kyseenalaista sitä, etteikö kulttuuri tekisi hyvää ja tarpeen tullen pelastaisikin ihmisen aika lailla mistä tahansa onnettomuudesta. Aina silloin tällöin muistaa katsoa ympärilleen ja todeta, että nämä meidän ihmiset ovat aika upeita. Kolminkertainen eläköön-huuto Kulttuuripalvelulle!
Aina ajantasaiset tiedot yhdistyksen tapahtumista löydät nettisivuiltamme www.kulttuuripalvelu.fi
Onnellista joulunaikaa ja upeaa vuotta 2022, toivottaa kulttuurituottaja