Pistenuotteja oppimaan

Teksti: Tanja Rantalainen

Pistenuottien sähköinen oppimateriaali on saatavissa.

Opi pistenuotteja -sivuston julkistustilaisuudessa Iiris-keskuksen Valo-tilassa tunnelma oli korkealla. Johanna Pitkänen, huilunsoitonopettaja Itä-Helsingin musiikkiopistosta, kiteytti läsnäolijoiden ajatukset toteamalla, että maailma on nyt pikkuisen parempi paikka.

Maksuttomalta ja kaikille avoimelta Opi pistenuotteja -sivustolta löytyy kattava oppimateriaali pistenuottien opiskeluun. Pistemerkkien lisäksi sivuston materiaali käsittelee musiikin teoriaa. Materiaalin avulla voi opiskella itsenäisesti tai yhdessä opettajan kanssa. Oppimateriaaliin sisältyy runsaasti tehtäviä. Osan opetettavista asioista voi opiskella myös kuuntelemalla aiheesta tehtyjä äänitteitä. Sivuston ovat luoneet Joose Ojala, Riikka Hänninen ja Ronja Pahaoja. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry on toteuttanut projektin Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.

Pistenuottien suomenkielisen oppimateriaalin puute on vaikeuttanut näkövammaisten musiikinopiskelua. Viimeistään musiikin ammattiopintoihin hakeutuessa nuotit on ollut pakko opetella, vaikka sitten omin neuvoin. Opi pistenuotteja -sivuston ansiosta näkövammaiset musiikinharrastajat ovat nyt yhdenvertaisemmassa asemassa.

Suomeksi on aiemmin julkaistu Riikka Hännisen Pistenuotit pähkinänkuoressa -käsikirja.

Halusimme luoda sivuston, joka sisältää myös tehtäviä ja jossa kerrotaan asioista laajemmin. Sisällön laajuus on sitä tasoa, että esimerkiksi musiikkiopiston opiskelija voi sitä hyvin hyödyntää, Joose Ojala sanoo.
Opi pistenuotteja -sivustoa testattiin kesän 2019 aikana, kun Joose Ojala opetti materiaalin avulla yksilöllisesti seitsemää näkövammaista musiikinharrastajaa. Julkistustilaisuudessa esiintynyt vaasalainen Leevi Alahäivälä oli yksi heistä. Leevi tietää, että esimerkiksi sävellystyössä ei pääse pitkälle, ellei hallitse nuottien kieltä.
Opi pistenuotteja -sivustoa voivat sen visuaalisen ulkoasun ansiosta käyttää myös näkevät. Tutustumisen voi aloittaa vaikkapa ostamalla minkä tahansa suklaalevyn ja avaamalla kohdasta äänitteet äänitallenteen nimeltä aika-arvot. Kauan eläköön Opi pistenuotteja -sivusto!