Gretan tarina

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Beata & Malena Ernman, Greta & Svante Thunberg: Sydämen asioita, Perhe ja planeetta kriisissä, Tammi 2019

Ilmastonvaikuttaja Greta Thunbergin, 16, ja hänen perheensä tarina inspiroi yhteiseen välittämiseen
meitä kaikkia.

Monen tunnin junamatkani meni kuin siivillä lukiessani ”Sydämen asioita” -kirjaa, joka ei rajoitu vain Gretan perheeseen. – Ennen muuta kirjamme kertoo kriisistä, joka ympäröi meitä ja vaikuttaa meihin kaikkiin. Kriisistä, jonka me ihmiset olemme saaneet aikaan kestämättömällä elämäntavallamme, erkaantumalla luonnosta, johon kuulumme. Jotkut kutsuvat sitä ylikulutukseksi, toiset ilmastokriisiksi, Gretan äiti, oopperalaulaja Malena Ernman toteaa alkuun.
-Useimmat tuntuvat ajattelevan, että tämä kriisi on meneillään jossain kaukana eikä koske meitä vielä pitkään aikaan. Näin ei kuitenkaan ole. Sillä kriisi on jo täällä ja vaikuttaa ympärillämme jatkuvasti monin eri tavoin, Gretan äiti havahduttaa meitä näkemään laajemmin.
Gretan perheellä oli ennen Gretan julkisuuteen astumista terveys- ja jaksamisongelmia, kuten lukuisilla muillakin nykyperheillä. Elämme kovassa kilpailuyhteiskunnan todellisuudessa, joka näkyy lasten ja nuorten sekä perheiden jaksamisessa. ADHD, Asperger- ja muut diagnoosit lisääntyvät.
-Yhteiskuntamme syrjäyttää päivä päivältä enemmän ihmisiä. Kun apua ei saada, meidän kokemuksemme mukaan ongelmat laajenevat nopeasti ja kokonaiset perheet ovat vaarassa tulla jossain määrin läheisriippuvaisiksi tai läheisvammaisiksi. Juuri näin tapahtuu parhaillaan Ruotsissa kymmenissä tuhansissa perheissä. Nämä perheet elävät paljolti yhteiskunnan ulkopuolella tilassa, josta kenelläkään ei tunnu olevan aavistustakaan.
Gretalla oli vakava syömishäiriö ja hän sai Asperger-diagnoosin. Pikkusiskon diagnoosin saaminen kesti kauemmin, hän oireili tihenevillä rajuilla raivokohtauksilla. Perhe eli jaksamisensa ehdottomalla ylärajalla.

” Gretan ilmastolakko herättää innostunutta vastakaikua ja myös suurta vihaa”.

Greta havahtui koulun oppitunnilla ilmastonmuutostodellisuuteemme, jota ei oteta vakavasti. Ilmastonmuutos ja kestämätön elämäntapamme etenee, mutta sekä media että kansalaiset ja päättäjät torjuvat asian. Greta alkoi miettiä omaa tapaansa vaikuttaa koululaisena. Hän päätti mennä koululakkoon syyslukukauden alkaessa kolmeksi viikoksi.
-Vaikka Svante ja minä tajuamme, miten valtavia riskejä hän on ottamassa, ja vaikka toivoisimme hänen unohtavan koko ajatuksen koululakosta, me tuemme häntä. Sopivan varovasti. Sillä vaikka koulun alku lähestyy, hän ei näytä olevan valmis luopumaan ajatuksesta. Mieluummin päinvastoin. Ja näemme, että hän voi hyvin tehdessään suunnitelmiaan – paremmin kuin on voinut vuosikausiin. Oikeastaan paremmin kuin koskaan, äiti kertoo.
Greta meni istumaan valtiopäivätalon eteen itse tekemänsä kyltin kanssa koulupäivän ajaksi. Hänellä oli mukanaan myös koulukirjoja, ettei jäänyt jälkeen opetuksesta.
Ihmisiä ja mediaa alkoi tulla mukaan heti alusta lähtien. Vanhemmat valmensivat Gretaa kohtaamaan median: ”Tärkeintä on vain, että puhut aina totta ja nostat esiin tosiasioita. Sinun täytyy hallita faktat ja tietää mistä puhut.”
Toiminnan myötä Gretan itseluottamus alkoi kasvaa. Tämä on ilahduttavaa, sillä äidin mukaan kilpailuyhteiskuntiemme kovasta ilmapiiristä kärsivät eniten naiset ja erityisherkät ihmiset. Kolmen viikon päätyttyä Greta päätti jatkaa lakkoa perjantai-iltapäivisin, ja alkoi saada seuraajia myös muista maista.
Samaan aikaan Greta joutui myös kohtaamaan yllättävän suurta vihaa, jopa sukulaistenkin taholta. Hän oli kuitenkin valmentanut itsensä tähänkin. – Koululakkoilu ilmaston puolesta tulee olemaan täysin käsittämätöntä niille, jotka eivät ymmärrä tilanteen vakavuutta, hän tiesi jo ennen lakkoon ryhtymistään.

Saamme tappouhkauksia somessa ja ulosteita postissa ja sosiaalihuollosta ilmoitetaan, että sinne on tehty lukuisia huoli-ilmoituksia meistä Gretan vanhempina. Kirjeessä kerrotaan kuitenkin että he ”EIVÄT aio ryhtyä toimenpiteisiin”, äiti iloitsee ymmärryksestä.

” Tarvitaan rakenteiden ja arvojen muutos, ja täysin uusi ajattelutapa”.

Kuten tiedämme, Gretan vaikutusvalta on lisääntynyt laajempiin yhteyksiin. Kirjaan on koottu useita hänen puheitaan.

Ilmastokriisi on yksi monista kestämättömän maailman oireista. Akuutti oire. Kestävyyskriisi on samalla vaihtoehto. Mahdollisuus laittaa kaikki kuntoon. Tarvitaan tekniikkaa. Tarvitaan kestävää maa- ja metsätaloutta. Tarvitaan yrityksiä, ekonomisteja, poliitikkoja, journalisteja ja tutkimusta. Tarvitsemme suurenmoista kykyämme sopeutua ja muuttua. Mutta ennen muuta tarvitsemme uskoa toistemme hyvään tahtoon, Greta sanoo puheessaan.
-Onko taistelu ympäristön puolesta maailman suurin feministinen liike? Ei siksi, että se jotenkin sulkisi miehet pois, vaan koska se haastaa rakenteet ja arvot, jotka ovat luoneet nykyisen kriisimme. Maaäiti odottaa jo kulisseissa. Esirippu avautuu millä hetkellä hyvänsä. Meidän on ruvettava puhumaan siitä miten voimme. Sillä kaikki riippuu nyt meistä. Me vastaan pimeys. Järjestäytykää. Toimikaa. Vaikuttakaa. Näyttämöllä on tilaa, Greta rohkaisee.