MINIROSKIS-TYÖPAJASSA

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Miniroskis on Roska päivässä -liikkeessä syntynyt oman suun roskia ennaltaehkäisevä keksintö. Pidän työpajoja kirjastoissa, asukastaloissa, kulttuuritaloissa, kirkoissa ja kouluissa. Paikalle tulee eri ikäisiä ihmisiä. Monet haluavat tehdä tupakoivalle sukulaiselleen tai kaverilleen miniroskiksen. Ilahduttavasti myös jotkut tupakoivat itse tulevat. Lapset ja nuoret tekevät purkka- ja karkkiroskiksia.
Viimeksi työpaja oli Kallion kirjastossa Helsingissä. Työpaja alkoi kello 15 ja paikalle tuli heti useita ihmisiä, jotka tiesivät, minne ja miksi tulivat. He halusivat tehdä tumppiroskiksia tupakoiville perheenjäsenilleen.
Tupakoivat pitävät usein tumppia ”pienenä roskana”, joka sujuvasti ja kuin huomaamatta lentää yhteiseen ympäristöön. Tosiasiassa tumppi on hyvin suuri roska, eli maailman yleisin ja myös myrkyllinen roska. Pienet lapset, koiranpennut, linnut ja kalat panevat niitä suuhunsa. Tumppi maatuu hyvin hitaasti ja maatuessaankin myrkyttää ympäristöä.
Työpajan vetäjänä tuon mukanani diabeetikkojen lahjoittamia koeliuskapurkkeja, jotka käytön jälkeen ovat heille roskia. Ilmatiiviis purkki kestää käytössä vuosia ja varmaan vuosikymmeniäkin.
Tuon myös Geo-lehtiä, joissa on hyvin paljon kauniita luontokuvia, sekä leveää teippiä ja saksia. Osallistujat alkavat katsella lehtiä, ja valita niistä omaa silmää eniten miellyttäviä. Toisille tehtävä on hyvinkin helppo. He löytävät heti sopivan. Toiset selailevat pidempään, heidän on vaikea päättää, minkä valitsevat. Onneksi kuitenkin miniroskiksia tehdään myös lahjoiksi, eikä ole pakko valita vain yhtä kuvaa.
Kun ihmiset saavat käsilleen puuhaa, juttelu tuntemattomienkin kanssa alkaa sujua. Toisin kuin bussipysäkeillä, joissa suomalaiset jököttävät yksin ja hiljaa.

Vanhempien ja lasten kasvatusta

Tällä kertaa paikalle oli tullut mm. eräs nuori mies, joka halusi tehdä tupakoivalle äidilleen miniroskiksen. – Minua ärsyttää, että äiti heittää tumppinsa ympäristöön, poika sanoi.
Naureskelin vähän, että yleensähän valistus menee toisinpäin, vanhemmalta lapselle.
– Joskus lapsikin joutuu valistamaan vanhempaansa, nuori mies totesi tyynen kärsivällisesti.
Hän kertoi olevansa vasenkätinen, mutta käytti kuitenkin luontevasti oikeakätisten saksia.
– Mummoni oli myös vasenkätinen, mutta hänet pakotettiin oikeakätiseksi koulussa, hän kertoi. Saimme myös kuulla, että on olemassa vasenkätisten kauppa, josta voi ostaa mm. vasempaan käteen mukavasti sopivia kahvimukeja.
Eräs äiti oli tullut tekemään aikuisille pojilleen miniroskikset. Kuinka ollakaan, tarjosin juuri hänelle purkkia, jonka olin saanut Turusta. Äiti ilahtui kovasti, toinen hänen pojistaan opiskelee Turussa. Äidin piti soittaa pojalle ja kertoa hauska intuitioni tuottama yhteensattuma.
Kaikki eivät välttämättä juttele, mutta oli ilo seurata erästä osallistujaa, josta silminnähden paistoi tyytyväisyys kolmeen tuunaamaansa miniroskikseen.
Muuan osallistuja jakoi tietoa Miniroskis-työpajasta facebook-kavereilleen, parin tunnin pajaanhan voisi hyvinkin ehtiä, jos sattuisi olemaan kaupungilla.
Kalliossa syntynyt ja Kalliossa asuva presidentti Halonen kutsui minut ja puolisoni linnan juhliin vuonna 2009. Lähetin hänelle vastavuoroisesti kutsun Kallion kirjaston Miniroskis-työpajaan, jonka Halonen merkitsi almanakkaansa.
Hän ei kuitenkaan ehtinyt paikalle, mutta lähetin hänen sihteerilleen viestin, että voisin seuraavassa Miniroskis-työpajassa tuunata hänelle miniroskiksen.

Itsensä ylittämisen iloa

Käyttämämme tekniikka on helppo, ja yleensä ihmiset oppivat sen hyvin nopeasti ja helposti. Myös lapset.
Mutta joskus työpajoihin tulee ihmisiä, joilla on taakkanaan ”minä olen huono kädentaidoissa” – uskomus. Ymmärrän tämän erittäin hyvin, itse en koulun käsityötunneilla oppinut käyttämään ompelukonetta.
Siksi onkin ilo rohkaista ja kannustaa kohtalotovereita, ja nauttia heidän kanssaan yhdessä, kun he ylittävät uskomuksensa ja tuunaavat kauniin miniroskiksen.
Työpajan vetäjänä tunnen erityisesti onnistuneeni, kun joku ”kädentaidoissa huono” saakin uuden kokemuksen. Työpajoissa ilahduttaa myös se, että niin monet ihmiset haluavat viedä eteenpäin ympäristöstä huolenpidon tärkeää sanomaa tuunaamalla tupakoiville tutuilleen kauniita miniroskiksia.
Kuten venäläinen kirjailija Dostojevski osuvasti on sanonut:” Kauneus pelastaa maailman.”