Teksti: Tuula-Maria Ahonen
15-vuotias Roska päivässä -liike herättää paljon myönteisiä tunteita ja tekoja – miksi ei vielä kaikissa?
Juhlavuonna Roskaliikkeeseen on liittynyt useita korkeakulttuurin edustajia, esimerkiksi Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Samaan aikaan moni työtön ja eläkeläinen löytää elämäänsä innostavaa sisältöä Roskaliikkeestä. Palkkatyöhönsä uupuneet saavat virkistystä ja voimia kerätessään roskia ulkoilman raikkaudessa. Mutta myös kielteisiä ihmettelijöitä riittää.
Kun aloitimme Roska päivässä- liikkeen vuonna 2000, meitä oli vain kolme: äiti ja kaksi koululaistytärtä. Kuluneen 15 vuoden aikana todellisuus on yllättänyt erittäin myönteisesti.
Kotisivumme löytyvät nykyisin 22 kielellä, suomenkieliselle facebook-sivulle tulee jatkuvasti uusia jäseniä, vilkas valtakunnallinen keskustelu on jokapäiväistä. Äskettäin englanninkieliselle sivullemme löysi tiensä innokas etelä-afrikkalainen uusi jäsen.
Miksi liike innostaa suurta osaa ihmisistä? Minkälaiset ihmiset innostuvat liikkeestä, ja minkälaiset eivät, mikä erottaa nämä kaksi ryhmää?
-Hyi, kuinka sinä viitsit kerätä toisten ihmisten heittämiä likaisia roskia? yhdeltä Roskaliikkeen jäseneltä kysyttiin. Pohditaanpa hiukan kysymyksen lähtökohtaa.
Kysyjällä on ennakkoluulo ja uskomus, että kaikki roskat ovat likaisia. Hän ei ole testannut ennakkoluuloaan. Lukuisat Roskaliikkeen jäsenet sitä vastoin tietävät oman kokemuksensa pohjalta, että on paljon täysin siistejä roskia.
Kysyjä puhuu ”viitsimisestä”, uskoen tietävänsä, että roskan kerääminen on ikävää puuhaa, mitä ”normaalin” laiska ihminen ei viitsi tehdä. Roskaliikkeessä tiedetään, että roskan keräämisestä tulee hyvä mieli. Ärtymys, masennus ja paha mieli väistyvät, kun tekee hyvää sekä ympäristölle että itselleen.
Totta on se, että roskat ovat toisten heittämiä. Kysyjä ei esitä itselleen kahta olennaista kysymystä: tulevatko roskien heittäjät niitä keräämään, jos omassa mielessään heitä paheksuu? Jos oikeasti haluaa muuttaa todellisuutta, miten todellisuutta muutetaan? Mikä on todellisuutta muuttava voima?
”Esimerkki on pääasiallinen tapa vaikuttaa toisiin ihmisiin. Itse asiassa se on ainoa tapa, sanoi Albert Schweizer, suuresti arvostettu vaikuttaja viime vuosituhannelta.
Siksi lukuisat vaikuttaja-asemassa olevat ihmiset tulevat mukaan Roskaliikkeeeseen. He haluavat omalla esimerkillään kutsua muita mukaan.
Roskaliikkeen sivun www.roskapaivassa.net ajankohtaisosiosta voi lukea monia innostavia sitaatteja, miksi arvostetut ihmiset haluavat liittyä kaikille yhteiseen liikkeeseen.
Kukaan ei ole liian hieno eikä liian huono liittyäkseen liikkeeseen. Kysymys on yhteisestä kodistamme, maapallosta.
Jotkut Roskaliikkeen jäsenet opettavat koiriaan keräämään roskia. Videoissa olemme nähneet myös norsun ja variksen keräävän roskia.
”Ympäristö on yhteinen olohuoneemme, pidetään siitä huolta yhdessä”, sanoo presidentti Sauli Niinistö.
”Kuin olisi kotiin tullut!”
Nykyisin Roskaliikkeessä myös ennaltaehkäistään roskia erilaisin uusin ja luovin tavoin. Tervetuloa mukaan keksimään niitäkin! Roskaliikkeessä ei ole jäsenrekisteriä, mukaan pääsee, kun kerää päivittäin (tai aina kun muistaa) ainakin yhden roskan ja kutsuu ainakin yhden ihmisen mukaan.
Hyvin monet ihmiset kertovat saavansa henkistä tukea facebook-sivultamme.
– Tuntui, kuin olisi kotiin tullut, kertoi liittymiskokemuksestaan eräs uusi jäsen.
Yhdessä muiden kanssa voi tehdä yhteisiä piristäviä Roskakävelyjä ja keksiä uusia ideoita. Liikkeessä järjestetään myös Laulavia Roskakävelyjä.
Tuula-Maria Ahonen
ta@welho.com
www.roskapaivassa.net