ROBERT MAPPLETHORPE KIASMASSA

Teksti: Tuula Paasivirta

applethorpen valokuvat ovat vahvasti kiinni omassa ajassaan, mutta samalla ne ovat universaaleja ja edelleen ajankohtaisia. Näyttelyn yli 250 teosta tuovat Suomeen ennennäkemättömän laajan Mapplethorpen tuotannon katsottavaksi. Näyttelyn on kuratoinut Jérôme Neutres. Näyttely sisältää myös muutaman elokuvan ja videon.
Robert Mapplethorpe syntyi 1946 katoliseen perheeseen New Yorkin Queensissä. Hän aloitti 1963 mainossuunnittelun opinnot Brooklynissa ja keskittyi myöhemmin opinnoissaan kuvataiteeseen. Hän kuvaa alkuajan teoksissaan paljon naisystäväänsä, asuinkumppaniaan Patti Smithia. Alkuajan kollaasit ja installaatiot liittyvät katolisuuteen ja mustaan magiaan. Myöhemmin hänelle olivat merkityksellisiä monet tutustumiset ja kontaktit New Yorkin taidepiireihin. 1970-luvun alussa hän ottaa tärkeät polaroid-kuvansa saatuaan taideyhteyksiensä kautta rajattomasti filmiä käyttöönsä Polaroidilta.
1972 hän tapaa Detroit Institute of Artsin entisen kuraattorin Sam Wagstaffin. Hän on Mapplethorpen tuleva mesenaatti ja rakastaja. 1973 ensimmäinen yksityisnäyttely Polaroids. 1977 New Yorkin näyttelyiden aiheina ovat kukat, erotiikka ja muotokuvat. Tältä aikakaudelta ovat myös Kiasman näyttelyssä häneltä harvinaiset värilliset kukkakuvat, muutoin näyttely keskittyy hänen mustavalkoteoksiinsa. Hän on aikakautensa ehkä merkittävin seksuaalivähemmistöjen kuvaaja. 1978 hän tapaa ensi kertaa myös Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin. Näyttelyssä on myös kuva Tom of Finlandista.
1980-luvulla hän julkaisee myös kirjan ja filmin Lady Lisa Lyonista. Muitakin kirjoja ilmestyy. Lisäksi hän suunnittelee rajatun erän design-pöytiä. Myöhemmin hän kuvaa kuuluisien muotisuunnittelijoiden mainoksia myös Euroopan lehtiin ja 1986 julkaisee 99 valokuvaa afroamerikkalaisista miesmalleista. Samana vuonna hän saa HIV-diagnoosin. Seuraavana vuonna hänen tärkeä yhteistyökumppaninsa Sam Wagstaff kuolee. 1988 hän perustaa nimeään kantavan säätiön, jonka tehtävänä on rahoittaa AIDS-tutkimusta ja valokuvataidetta. Tuona vuonna myös ensimmäinen retrospektiivinen näyttely Whitney-museossa New Yorkissa. Hänellä oli monia muita näyttelyitä myös Euroopassa.
Taiteilija kuolee 1989 AIDSin komplikaatioihin 42-vuotiaana. Samana vuonna hänen The Perfect Moment -kiertonäyttelynsä on kiistan kohteena Yhdysvaltain hallituksen taidetta ja sensuuria koskevassa keskustelussa. Ylipäätään häneen ja hänen taiteeseensa on vaikea suhtautua penseästi.

Kauneus ja intohimo
Taiteilijan täydellisyyteen pyrkivissä valokuvissa kohtaavat kauneus, erotiikka, tuska, nautinto ja kuolema. Hän kuvaa myös paljon kuuluisia ystäviään. Näyttely sisältää veistoksellisia alastonkuvia, muotokuvia, omakuvia, asetelmia ja eroottisia aiheita.
Näyttelyn yhdeksän teemaa ovat Veistokselliset vartalot, Keho ja geometria, Asetelmat ja kehonosat, Kappeli ja värikuvat, Mapplethorpe ja naiset, Muotokuvat, Eros, Polaroidit ja Still Moving.
Taiteilija totesi eläessään etsivänsä täydellistä muotoa ja hakevansa sitä kaikessa siinä, mitä kuvaa. Hänen taiteessaan näkyvät sekä uskonto ja siihen liittyvä mystiikka että ihmisen monimuotoinen seksuaalisuus. Hänen mukaansa seksuaalisuudessa on kyse tuntemattomasta ja sen takia se on jännittävää. Mapplethorpe toteaa vielä omasta taiteestaan: ”Yritän tallentaa hetken ja paikan, jossa elän: New Yorkin. Näitä kuvia ei olisi voinut tehdä minään muuna aikana.” ”Haluan nähdä asioita, joita en ole nähnyt koskaan ennen.”

Eroottinen huone Eros varoituksineen
Kiasman näyttelyn yhdeksästä teemasta ja huoneesta eroottisen huoneen Eros ovella on varoitus tai muistutus siitä, että huone saattaa sisältää kuvia, joita kaikki eivät halua nähdä tai jotka järkyttävät. Erityisesti tähän huoneeseen ei ole syytä viedä ainakaan lapsia. Oikeastaan tästä aikakautensa tärkeästä näyttelystä lapsille ei sovi kuin katolinen huone. Siellä sijaitsevat myös edellä mainitut kukkakuvat. Toki lapsille sopii osa Polaroid-kuvista, mutta käytännössä näyttely on aikuisten näyttely.

Polaroidit
Robert Mapplethorpe oli merkittävä Polaroid-kuvien tekijä aikakautena, jolloin filmi oli ”kortilla”. Polaroid-kuvat kannattaa katsoa ehkä useampaankin kertaan, koska ne heijastavat hyvin aikakauttansa ja sitä, miten jo nuori Mapplethorpe oli taitava kuvaaja.
Netistä voit katsoa näyttelystä lisätietoa Kiasman sivulta
http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/robert-mapplethorpe/

Kiasman muut näyttelyt 2015
Elementit -näyttely 13.3.–9.8. Se sisältää elämyksellisten teosten esittelyä Kiasman omista kokoelmista. Teemoina ovat maailman olemukset eli klassiset elementit ilma, vesi, maa ja tuli ja näiden lisäksi energia ja valo.
13.3.2015–7.2.2016 Face to Face – muotokuva nyt. Tämä Kiasma-monsterin kierros on lasten kanssa liikkuville suunniteltu reitti Face to Face -näyttelyyn.
Ismo Kajander Anartisti 17.4.–9.8.
Jani Leinonen Tottelemattomuuskoulu 4.9.2015–31.1.2016
Markus Heikkerö 9.10.2015–10.1.2016
Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita 9.10.2015–20.3.2016
Kiasma Avoinna
ti 10–17, ke-pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17
ma suljettu, liput 12/8 euroa