TAIDEKESÄ KUTSUU

Teksti: Ali Kinnunen

Nyt on aika nauttia kesästä ja kesän kuvataiteesta. Kajastuksen perinteisestä oppaasta löydät parhaat kesänäyttelyt.

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT

Mäntän kuvataideviikkojen historiassa ensimmäistä kertaa kuraattoriksi on valittu taiteilijapari. Mäntän kuvataiteen ystävät ry on kutsunut vuoden 2015 kuraattoreiksi Kalle Hammin (s. 1969) ja Dzamil Kamangerin (s. 1948).
Yhteisötaidetta edustaa muun muassa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisenprojekti, jossa he haastattelevat ja kuvaavat ihmisiä, jotka muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä. Pekilon neljäs kerros kokee muodonmuutosta Meri Linnan teosta varten. Myös Pekilon kattoterassi on jälleen vallattuna, tällä kertaa tekijänä on taiteilijaduo Harrie Liveart.
Näyttelyssä on mukana kahdeksan taiteilijaparia ja kolme työryhmää. Maantieteellisesti tekijät ovat eri puolilta maailmaa, kuten Pakistanista, Meksikosta, Virosta, Yhdysvalloista, Japanista ja Iranista. Suurin osa taiteilijoista asuu Etelä-Suomessa tai työskentelee Suomessa vain osan vuotta.
Pekilo on XX Mäntän kuvataideviikkojen pääpaikka, mutta tapahtuma näkyy jälleen myös Mäntän katukuvassa. Tänä vuonna ollaan läsnä muun muassa kaupungintalolla Martta Tuomaalan monikanavaisella videoteoksella.
Myös yhteistyö Serlachius-museoiden kanssa jatkuu. Göstan Paviljongin vieressä sijaitsevassa Taavetinsaaressa nähdään William Dennisukin, Mark Mitchellin ja Pira Cousinin teokset. Mäntän Musiikkijuhlien aikaan elokuussa pitävät konserttinsa Ray Langenbach ja Shinji Kanki.
Mäntän kuvataideviikot on kansainvälisempi kuin koskaan. Nettisivuilla pääsee kohdasta Vuoden taiteilijat melkein kaikkien taiteilijoiden koti- tai facebooksivuille katselemaan töitä etukäteen.
Vuoden 2015 taiteilijat ovat Panos Balomenos, Sezgin Boynik & Minna L. Henriksson, Diego Bruno, Pira Cousin, William Dennisuk, Michiko Erkola, Edwina Goldstone, Sylvia Grace Borda (CAN), Ana Gutieszca, Minna Haukka & Paulina Egle Pukyte (LI), Sasha Huber & Petri Saarikko, Jon Irigoyen, Jakob Johannsen, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Shinji Kanki, Hilda Kozári, Karolina Kucia, Ray Langenbach (yhteistyössä Dave A. R. Rossin & Yar Habnegnalin kanssa), Nea Lindgrén, Meri Linna, Harrie Liveart, Christelle Mas, Ahsan Masood (PK), Mark Mitchell,David Muoz, Fatmir Mustafa-Karllo, NÆS, Nana & Felix, Tero Nauha, Jyri Pitkänen, Egle Oddo, Ore.e Jalostamot (Hevoslinja), Sepide Rahaa, Minna Rainio & Mark Roberts, Bita Razavi, Yvapurü Samaniego (yhteistyössä Frank Schoepgensin kanssa), Jaanus Samma (EST) & Alo Paistik (EST), Carolina Sandell, Dwi Setianto, Suohpanterror, Martta Tuomaala, Sándor Vály
Vuoden 2015 näyttely on esillä 14.6.-31.8 ja se on avoinna joka päivä (myös juhannuksena) klo 10-18. Yhteystiedot: Mäntän kuvataideviikot, puhelin 044 259 9194, sähköposti kuvataideviikot@gmail.com, www.mantankuvataideviikot.fi

TAIDEKESKUS SALMELA

Taidekeskus Salmelan vuoden 2015 anti on tutuinta ja turvallisinta suomalaista kuvataidetta eri alueilta. Salmelaan kannattaa ilman muuta mennä. Lisäksi Salmelassa on elävää musiikkia, Hannu Hautalan luontokuvia ja vaikka mitä.
Salmelan kesän 2015 kuvataiteilijat ovat Asta Caplan, Hannu Hyrske, Tiina Kivinen, Hannele Kylänpää, Piia Lehti, Marika Mäkelä, Jan Neva, Arvo Siikamäki, Kia Taegen, Marjatta Tapiola, Tiina Torkkeli ja Helena Vaari.
Salmelan näyttelyt ovat avoinna 6.6.– 9.8.2015 päivittäin klo 11–18. Yhteystiedot: Taidekeskus Salmela, puhelin: 050 3388 114, sähköposti: info@taidekeskussalmela.fi,
facebook: www.facebook.com/taidekeskussalmela, www.taidekeskussalmela.fi.

TAIDEKESKUS PURNU

Taidekeskus Purnun kesän 2015 näyttelyn nimi on ”KUVAN TÄYDELTÄ. Sen kuraattori on Pessi Rautio .
Purnun taiteilijat ovat Antti Arkoma, Enoch Bergsten, Anna Estarriola, Marjatta Hanhijoki, Emma Helle, Sampsa Indrén, Hanna Kanto, Jouna Karsi, Tuomo Laakso, Virve Lilja, Erica Nyholm, Kaija Poijula, Tuomo Rainio, Carita Savolainen, Veikko Saarivaara ja Hanna Westerberg.
Purnun näyttely on avoinna 14.6.– 9.8.2015. Yhteystiedot: 040 9678 820, sähköposti: purnutaidekeskus@gmail, www.purnu.fi, osoite: Mustasaari 63, 35100 Orivesi.
FISKARSIN RUUKKI

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta, ONOMA, järjestää WE LOVE WOOD(s)! – kesänäyttelyn 2015 Fiskarsissa. Valitut muotoilija & puuseppä -työparit saivat vuoden 2015 alussa tehtäväkseen ideoida suomalaisesta puusta käyttöesineitä vientiin. Käyttöesineitä on syntymässä mm. saarnesta, koivusta, haavasta, männystä ja lappilaisesta punahongasta. Puu on Suomessa lokaali, ekologinen ja luonnonmukainen materiaali. Metsäteollisuuden vienti oli 2014 n. 11,3 miljardia, josta puutuoteteollisuuden osuus oli vain n. 22 % (Tulli). Vientiin haetaan nyt uutta potkua muotoilun ja korkealuokkaisen käsityöosaamisen keinoin. Lopputulos on yleisön arvioitavissa Fiskarsin Kuparipajassa. Uudet tuotteet ovat samanaikaisesti myös myynnissä, tiedustelut näyttelystä ja Onoman Shopista.
WE LOVE WOOD(s)! -näyttelyn etenemistä voi seurata myös osoitteessa Facebook.com/We love woods, toukokuussa on avautunut www.welovewoods.com.
Vahvistuneet suunnittelija/toteuttaja -parit ovat: Timo Mikkonen ja Heikki Aska, Linda Bergroth ja Antrei Hartikainen, Mia Cullin ja Petri Koivusipilä, Susan Elo ja Rudi Merz, Saara Renvall ja Marco Escartin, Kristian Gullichsen ja Heikki Aska, Simo Heikkilä ja Arto Salminen, Pekka Helin ja Hannu Raatikainen, Mari Isopahkala ja Kari Virtanen ja Matti Söderkultalahti, Manthey Kula ja Kari Virtanen, Laura Mattila ja Mikko Merz, Tuula Pöyhönen ja Rudi Merz, Karola Sahi ja Markku Soinio, Ben af Schultén ja Kari Virtanen, Petri Vainio ja Heikki Aska. Mukana on myös puuseppiä, jotka vastaavat omien töidensä muotoilusta: Minja Kolehmainen, Rudi Merz, Tuulia Penttilä, Matti Söderkultalahti ja Kari Virtanen.
WE LOVE WOOD(s)! 24.5.–20.9.2015, avoinna päivittäin 11–18, puhelin 019 277 75 00, facebook.com/We love woods, www.onoma.org.

HAIHATUS
Joutsalaisen Taidelaitos Haihatuksen vuosittaisen kesänäyttelyn on tällä kertaa kuratoinut neljän kuvataiteilijan kuraryhmä; Pauliina ja Kalle Turakka Purhonen, Pasi Mälkiä ja Tiia Matikainen.
Haihatuksen taiteilijat 2015 ovat Ulu Braun, Mi Duncker & Jukka Rusanen, Tom Engblom, Fredrik Lindberg, Jari Haanperä, Teuri Haarla, Kaisaleena Halinen, Paavo Halonen, Päivi Häkkinen, Mikko Kallio, Sakari Kannosto, Kaisu Koivisto, Kari Niskanen , Erkka Nissinen, Henrik Ohlsson, Konsta Ojala, Risto Puurunen, Maija Saxman, Sonja Salomäki, Hildegard Skowasch, Milla Toivanen, Teemu Tuonela jaSampsa Virkajärvi.
Haihatus, avoinna 7.6. – 16.8.2015 päivittäin klo 11-18, myös juhannuksena, puhelin Merja Metsänen, 040 5161703, haihatus@haihatus.fi Jousitie 68- 70, Joutsa, www.haihatus.fi

MUSEOITA

Monissa perinteisissä museossa on toimintaa koko kesän.Kannattaa tutustua – esimerkiksi etsimällä netistä hakusanalla kesänäyttelyt 2015.
Museoiden näyttelykalenteri löytyy osoitteesta
http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/
Kaikki museot löytyvät museohaulla
http://www.museot.fi/museohaku/
PS. Eva Ryynäsen juhlanäyttely on auki koko kesän Lieksassa Pielisen museossa. Hyvä käyntikohde on myös Paateri Lieksan Vuonislahdessa. Eva Ryynäsen syntymästä tulee kesäkuussa kuluneeksi 100-vuotta.