Vinokas

TEHTÄVÄ JOULUAATTONA

Tulisitko meille joulupukiksi jouluaattona? ystävä kysyi. – Mikäs siinä, sokea mies Vinokas vastasi.
Puhelun jälkeen Vinokas astui porraskäytävään, laskeutui hissillä alakertaan ja kulki valkoista keppiään heilutellen kellarikomerolleen. Hän löysi parran, tonttuhatun ja punaisen viitan. Sitä hän ei kuitenkaan huomannut, että viitta ei ollut joulupukin viitta vaan kiinalaistyylinen aamutakki. Rinnassa luki kung fu ja selkään oli painettu lohikäärme.
Jouluaattona Vinokas veti pukin kamppeet ylleen ja tilasi invataksin. Sitä hän ei kuitenkaan huomannut, että tonttulakin sijaan hän oli painanut päähänsä mustan pipon. Kun taksi pysähtyi tuttavaperheen omakotitalon viereisen tontin eteen, hän soitti ystävälleen. – Lahjat ovat pihavajassa jätesäkissä, ystävä sanoi.
Vinokas löysi pihavajan ja nurkasta jätesäkin. Sitä hän ei kuitenkaan huomannut, että piipahti roskakatoksessa eikä pihavajassa.

Talon ulko-ovi oli jätetty auki ja Vinokas astui eteiseen. Sitä hän ei kuitenkaan huomannut, että saapui paritalon väärään puolikkaaseen. – Hyvää Joulua! hän toivotteli korostetun möreällä äänellä. – Hyvää Joulua joulupukki, lapset vastasivat heleästi. Vinokas kumartui ottamaan pois kenkiään. – Joulupukin ei tarvitse ottaa kenkiä pois, joku aikuinen huusi.
Vinokas nousi ja parta takertui vessan ovenkahvaan. Parta irtosi, mutta koska Vinokkaalla oli hallittavanaan lahjasäkkiä ja valkoista keppiä ja muutenkin jännitti pahasti, ei hän parran irtoamista edes huomannut.

Vinokas porhalsi olohuoneeseen. Ainakin kaksi lasta alkoi heti itkemään. No, pienimmät lapset usein pelkäävät joulupukkia. Vinokas työnsi kätensä lahjasäkkiin. Kääreissä ei lukenut mitään pistekirjoituksella. Jos hän kaataisi lahjat lattialle, aikuisten olisi helpompi häntä auttaa. Hän ravisteli säkin sisällön lattialle. Sitä hän ei kuitenkaan huomannut, että lattialle putosi iso läjä tyhjiä ruokapakkauksia ja muita roskia. – Joulupukki ei tuonut lahjoja! joku lapsista parkaisi ja kaikki alle kymmenvuotiaat alkoivat itkemään.
Vinokas kumartui tutkimaan, mutta iski nenänsä pöydänkulmaan. – Aiii! hän karjaisi veren roiskuessa nenästä. – Joulupukki on vihainen! lapsi huusi. Nyt lapset itkivät koko keuhkoillaan ja pakenivat huoneesta minkä jaloistaan pääsivät.
– Lapset, lapset, ei ole mitään hätää, Vinokas rauhoitteli ja tallusteli syli avoimena lasten perään. Hän törmäsi joulukuuseen ja aito kynttilä sytytti hänen keinokuituisen aamutakkinsa tuleen. – Aaa aa! Vinokas karjui. Kaatuvat lasit helisivät. Joku kääri hänet mattoon. Palovammoja ei ehtinyt syntyä ja hänet saatettiin joulunviettoon tutun perheen luo.