Kulttuurin tuulahduksia

RAUHALLISTA JOULUA!

Teksti: Tanja Rantalainen

Toimiston väki on viilettänyt loppuvuoden nutturat putkella. Nyt on onnellista pikku hiljaa rauhoittua pyhien viettoon. Sydäntalven juhlaan laskeudutaan tietenkin Kamarikuoro Kontrapunktin Jouluyön rauha -konsertissa. Ensimmäinen konsertti kaikuu Kirjan talon juhlasalissa 13.12. klo 16 ja toinen Iiris-keskuksen ravintolassa 15.12. klo 16.30 alkaen. Kuoroa johtaa taitava Tapani Saarinen ja konsertit juontaa sympaattinen Pentti Ahonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Saavutettavuus- ja moninaisuusseminaarissa Finlandia-talolla kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola kertoi kokemuksiaan elokuvista ja niiden kuvailutulkkauksesta. Suomen elokuvasäätiön kotimaan levityspäällikkö Harri Ahokas vastasi huutoon. Ahokkaan puheenvuoro sisälsi iloisen uutisen: maalis-huhtikuussa elokuvateattereissa saa ensi-iltansa ihka ensimmäinen kuvailutulkattu elokuva. DVD –tallenteita ei nyt lasketa. Niitä on maassamme ilmestynyt kaksi, Postia pappi Jaakobille (2009) ja Risto Räppääjä ja Polkupyörävaras (2010).
Televisiossa kuvailutulkkauksesta saadaan nauttia jo nyt joulukuussa. Matti Ijäksen ohjaama, Okko Leon näytelmään perustuva tv-elokuva Orkesteri on kotimainen komedia The Everlast -bändistä, joka yrittää ansaita elantonsa soittamalla häissä. Yhden hitin yhtyeen läpimurto on ollut 1990-luvulla. Sen jälkeen nousukiito on katkennut ja yhteishenkeä uhkaavat kateus ja eripura. Kuvailutulkkauksesta vastaavat Anu Aaltonen ja Hannele Antikainen ja näkövammaisena konsulttina on toiminut jo mainittu Heikki Ekola. Tätä kirjoittaessa Orkesteri-elokuvan lähetysaika ei ole vielä vahvistunut.
Joensuun taidemuseolla vietettiin kiihkeät kolme päivää, kun 15 pohjoiskarjalaista kulttuuri-ihmistä perehtyi kuvailutulkkaukseen Mikko Ojasen, Anu Aaltosen ja Helena Rytin opastuksella. Kuvailutulkkauskoulutuksia taidelaitosten työntekijöille on aiemmin järjestetty Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Ensi vuonna suuntaamme Tampereelle, jonne teimme kuvailutulkkaushyökkäyksen jo 1.12., kun Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämöllä järjestettiin Kuvailutulkkausseminaari. Perästä kuuluu!

Anne Huttusen Reperyhmän Tulivuori-livekuunnelman joulukuun alun esitykset pimeässä Pengersalissa ovat saaneet myrskyisän suosion. Reino Helismaan radiohupailuksi kirjoittama hulvaton tarina kateudesta, ahneudesta ja rakkaudesta esitetään Pengersalissa vielä tammikuun 12., 19. ja 31. päivä. Seuraa ilmoittelua yhdistyksen internetsivuilla osoitteessa www.kulttuuripalvelu.fi Sieltä löydät ajantasaiset tiedot kaikesta yhdistyksen toiminnasta.

Joulun iloa ja rauhaa sekä onnellista uutta vuotta 2015! toivottaa kulttuurisihteeri