Kulttuurin tuulahduksia

Tanja Rantalainen

KURSSEJA, VIERAILUJA JA KUVAILUTULKKAUSTA

Kulttuuripalvelussa ollaan jo syvällä syksyn toiminnassa. Syyskuun lopussa saamme vieraaksemme ainutlaatuisen kirjailija Kjell Westön. Celia-kirjaston asiakaspalvelutilassa Kjell Westöä haastattelee toimittaja Marika Mäkinen. Westö tunnetaan Helsingin nykyisyyden ja menneisyyden herkkävireisenä tulkkina, suurten sukutarinoiden kertojana, joka taitavasti yhdistää teoksissaan suomenruotsalaisen kulttuuriperinnön ja työväenluokan kuvaamisen.

Hannes Tiiran Sanaseppokurssilla osallistujat perehdytetään piilosanoihin, sana-arvoituksiin, ristikoiden laadintaan ja ratkontaan sekä kielipeleihin. Kurssin oppimateriaalina käytetään opettajan omia ansiokkaita ”sanakirjoja” Tuhat sanaa piilossa ja Senat sakaisin – sanatehtävien ja -leikkien käsikirja. Sanaseppokurssin osallistujat sorvaavat sanoja ympäri Suomenniemen, koska opetus toteutetaan verkkokurssina. Hannes Tiiran Sanavisan löydät tämänkin Kajastuksen sivuilta.

Kulttuuripalvelu järjestää lokakuun alussa näyttelykäyntejä Ateneumin erityisesti sokeille ja näkövammaisille suunnattuun Enkeli-näyttelyyn. Esillä on kosketeltavaa ja korvin kuultavaa aineistoa liittyen Hugo Simbergin tunnettuun maalaukseen Haavoittunut enkeli. Materiaali perustuu kroatialaisen Natasa Jovicicin kehittämään menetelmään välittää taideteosten sisältöä ilman näköaistia.

Kulttuuripalvelun, Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n ja Näkövammaiset Kulttuurin Ystävät, NÄKY ry:n, kulttuurimatka 4.-5.10. suuntautuu Kuopioon ja Valamon ja Lintulan luostareihin. Kalakukkoa haukkaamaan on lähdössä puolisensataa innokasta. Savon pääkaupungissa tutustumme Korttelimuseon Minna Canthin huoneeseen ja tunnelmoimme Kuopion kaupunginteatterin ihanassa Sound of Music -musikaalissa.

Syksyn hämärtyessä erilaiset kuvailutulkkaushankkeet lämmittävät ja työllistävät toimistolla. Marraskuun 17. päivä järjestetään Tampereella kuvailutulkkausseminaari, joka esittelee palvelua taidelaitosten- ja vammaisjärjestöjen edustajille. Kolmepäiväinen kuvailutulkkauskoulutus on vuorossa 24.-26.11. Joensuussa. Jo kuvailutulkin koulutuksen saaneet ja työssä ansioituneet tulkit kokoontuvat perinteiseen jatkokoulutuspäivään Iiris-keskukseen 29.11. Teemana on tänä vuonna teknologian kuvailutulkkaukselle tarjoamat mahdollisuudet. Niitä esittelee mm. BlindSquare -mobiilisovelluksen kehittänyt Ilkka Pirttimaa.

Kamarikuoro Kontrapunktin kaunis joulunajan konsertti kajahtaa Kirjan talon juhlasalissa Helsingissä 13.12. klo 16. Se kannattaa laittaa hyvissä ajoin kalenteriin joulumielen varmistamiseksi.

Näiden ja kaikkien yhdistyksen järjestämien tapahtumien ajantasaiset tiedot löydät internet –sivulta osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi

Kuulasta, kaunista syksyä!
toivottaa kulttuurisihteeri