Helmikko

Riitta-Kaisa Voipio

TAITEILIJAELÄKE TÄYTTÄÄ 60 VUOTTA

Hartolalainen muusikko Marja Mattlar viesteili elokuussa, että hän oli saanut päätöksen taiteilijaeläkkeestä kesäkuun viimeisenä päivänä. Se on hieno huipennus viime vuonna vietetylle 60-vuotisjuhlarupeamalle. Olen kuulunut Mattlarin puhuttelevan marginaalimusiikin ystäviin yli 20 vuotta, ja siksi uutinen ilahdutti kovasti.
Marja Mattlar kertoo tiedon olleen niin yllättävä ja sen merkityksen niin monitahoinen, ettei hän ole siitä kuulemma oikein vieläkään toipunut. – Olen ajatellut ja muistellut tätä musiikkiuraani, joka nyt huikeasti palkittiin, ja kirkkaimmin ja elävimmin ovat mieleen nousseet kohdatut ihmiset, hän sanoo.
Opetusministeriöstä kerrotaan, että taiteilijaeläkejärjestelmä luotiin vuonna 1974. Viime vuoden lopussa etuutta nautti kaikkiaan 1056 taiteentekijää. Eihän 1320 euron kuukausieläkkeellä varsinaisesti juhlita, mutta on se kuitenkin säännöllinen tilisiirto epävarmojen tulojen kanssa kituuttaneille puurtajille.
Valtion talousarvioon varataan vuosittain määräraha taiteilijaeläkkeitä varten. Se on veronalaista tuloa, ja voidaan myöntää täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Tänä vuonna täysi potti on siis 1320 euroa ja osaeläke puolikas siitä.
Taiteilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana sellaiselle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa. Se ei ilman erityistä syytä lohkea alle kuusikymppiselle.
Eläkkeen myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö hakemuksesta, mutta virkamiehet kuulevat ensin Taiteen edistämiskeskuksen näkemyksen asiasta. Prosessissa syynätään myös varallisuus ja muut toimeentulomahdollisuudet, kunnes kulttuuriministeri allekirjoittaa lopullisen päätöksen. Hakemukset käsitellään kerran vuodessa.
Ministeriö on alkuvuodesta päättänyt yhteensä 59 uudesta taiteilijaeläkkeestä. Täysi eläke myönnettiin 43 ja osaeläke 16 onnelliselle hakijalle. Kaikkiaan heitä oli tänä vuonna 492, eli tarvetta olisi huimasti suuremmalle summalle talousarvioon.
Takuulla hartaasti odotettu päätöskirje lähetettiin ministeriöstä esimerkiksi elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalolle, kääntäjä Kersti Juvalle, kirjailija Tuula-Liina Varikselle, kuvataiteilija Marjatta Tapiolalle ja Miina Äkkijyrkälle, muusikko Tapani Kansalle ja Pave Maijaselle.
Jokaista ei kannata luetella, mutta tuttuja nimiä iloisten uusien eläkeläisten joukossa ovat muiden muassa kirjailijat Hannele Huovi ja Keijo Siekkinen, näyttelijä Kari Sorvali ja muusikko Sakari Kukko.
Samoin mieltä lämmittää kovasti romanimusiikin voimahahmon, Hilja Grönforsin ja meidän omista teatterikuvioistamme tutun, tamperelaisen Erkki Auran nimet listassa.
Marja Mattlarin musiikkiin palatakseni se on herkkää, syvää ja ajatuksia herättävää. Lauluissa sanat ovat tärkeimmät, mutta monet melodiatkin kiehtovat ja saavat hyräilemään. Laulujen aiheista hän itse sanoo, että niitä on kolme; rakkaus, rakkaus ja rakkaus. Levyillä soittavat niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin muusikot, myös hänen omasta perhepiiristään.
Viime vuonna tummaääninen Mattlar keikkaili 60-vuotisjuhlien kunniaksi, ja hänen puolisonsa, toimittaja Tapio Mattlar julkaisi kirjan Marjan musiikista ja muusikon taipaleesta. Toivottavasti taiteilijaeläkettä juhlitaan vielä muutaman keikan verran. Konserteissa on aina hyvin tiheä tunnelma, yleisö suorastaan pidättää henkeä kuullakseen lauluista joka sanan, niitä kun ei ole yhtään teksteissä turhana tilkkeenä.
Onneksi levyt pysyvät hyllyssä, vaikka keikat loppuisivatkin.