MARTAT ARJEN JA PERHEIDEN TUKENA

Teksti: Tuula Paasivirta

Marttayhdistys, nykyinen Marttaliitto, perustettiin Lucina Hagmanin johdolla helmikuun manifestin vastustamiseksi pääsiäisviikon keskiviikkona 29.3.1899. Marttaliitto, tuttavallisemmin Martat, on hyvin monipuolinen kotitalousneuvontajärjestö, jonka tehtävänä on edistää kotien ja perheiden toimivaa ja kestävää arkea. Martta-toiminta vahvistaa tulevaisuustaitoja ja jatkuvaa oppimista.
Toiminnassa mukana olevaa henkilöä kutsutaan Martaksi. Martat ovat tuttuja jo vuosikymmenien takaa sinivalkoruudullisista asuistaan. Martoilla on valtakunnallisen toiminnan lisäksi piiri- ja alueellista toimintaa alueellisissa yhdistyksissä, joihin kaikki ovat tervetulleita mukaan. Marttojen verkkosivut ovat tutustumisen arvoisia, sillä jo sieltä saa paljon tietoa ja taitoa (martat.fi).

Pääsihteeri

Marttaliiton nykyinen pääsihteeri on teologian maisteri Marianne Heikkilä. Hän aloitti Marttaliiton johtajana 11 vuotta sitten. Sitä ennen hän on työskennellyt Kirkon Ulkomaanavussa, Kirkkopalveluissa ja pappina Hakunilan seurakunnassa.

Huomista varten

– Teemme täällä Martoissa arjen tekoja huomista varten ja uskomme siihen, että hyvästä arjesta syntyy parempi maailma, kiteyttää pääsihteeri Heikkilä Marttojen toimintaa.
– Toiminnassamme löytää ja oppii yhdessä tekemällä ne arjen tiedot ja taidot, jotka tekevät omasta elämästä rikkaampaa. Arjen sujuminen antaa voimia toteuttaa niitä asioita, jotka itselle ovat elämässä tärkeitä.

Korona-ajan palkittua toimintaa

Korona-aika on muuttanut Marttojen toimintaa monin tavoin.
– Olemme lisänneet virtuaalista ja sähköistä neuvontaa sekä suurelle yleisölle että kohdennetuille ryhmille. Lapsiperhetyössä on tehty esimerkiksi kotikäyntejä whatsappin/facetimen kautta ja olemme halunneet olla jäsenien, Marttojen ja kaikkien kansalaisten tukena niissä asioissa, jotka me osaamme.
– Koronan alkaessa viranomaiset olivat meihin yhteydessä ja pyysivät käynnistämään kasvomaskikampanjan asenteiden muokkaamiseksi ja kansalaistaitojen opettamiseksi (miten ompelet kestomaskin). Teimme työtä käskettyä ja kutsuimme mukaan Naisten valmiusliiton ja Käsityöopettajaliiton. Saimme työstämme ARVO- liiton kunniamaininnan, iloitsee pääsihteeri.
– Olemme korona-aikana olleet mukana Itlan ja lapsiperhejärjestöjen, säätiöiden ja yritysten isossa Lapselle lounas -toiminnassa, jossa jaoimme yli 20 000 ruokalavallista tuoretta ruokaa ohjeineen heikommassa asemassa oleville lapsiperheille yhdessä ruokakuntien, diakoniatyön sekä kaupungin sosiaaliviranomaisten kanssa.
Tämä edellä mainittu toiminta on uutta Marttojen piirissä. He halusivat olla mukana turvaamassa lapsiperheille lämmintä ruokaa koulujen toimiessa etänä ja myös kesälomien aikana.

Perheiden monimuotoisuus

Marttaliitto on koko olemassaolonsa ajan ollut toiminnassaan erityisesti perheiden tukena ja tuottanut malleja ja esimerkkejä hyvästä arjesta. Tällä hetkellä Marttaliitossa halutaan entistä enemmän kouluttautua ammatillisesti siten, että martat voisivat palvella ihmisiä vielä paremmin muuttuvassa toimintaympäristössä.

Kohtaamisen ja yhdenvertaisuuden teemavuosi

Ensi vuosi 2022 on Marttaliiton toiminnassa kohtaamisen ja yhdenvertaisuuden teemavuosi. Martoille on tärkeätä, että ihmiset voivat olla monella tavalla marttoja.
-Toiminnassa tai kurssiemme ostajina on yksinhuoltajaperheitä, vankilassa olevia tai vapautuvia, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, vammaisia, erilaisista etnisistä taustoista tulevia, sukupuolen moninaisuuksia, päihde- ja mielenterveyskuntoutujia.
– Toiminnan perustana on yhdistyksissä tapahtuva toiminta tai kotitalousneuvontakursseillemme tuleminen. Jäsenyyden rinnalle syntyy uudenlaisia, pidempi- tai lyhytkestoisia marttailun tapoja. Haluamme olla lähellä ja laajalla tavalla ihmisten elämässä.
Heikkilä ottaa joitakin esimerkkejä marttojen perusasiakirjoista. Näistä asiakirjoista löytyy nyky-yhdistysten tapaan tietenkin lupaus ja strategiat.
-Martoille kaikki ovat yhdenvertaisia. Tätä Heikkilä vahvistaa seuraavalla kommentillaan, -Voimaannutamme ja tuemme kaikkia elämään hyvää arkea. Edistämme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Marttojen tavoitteena on olla johtava yhdenvertaisen arjen edistäjä. Tätä Marttaliitto toteuttaa tehokkaalla neuvonnalla ja palvelutoiminnalla. Se kohdentaa toimintaansa erityisesti heille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Samalla martat ja Heikkilä muistuttavat, että marttailu kuuluu kaikille.

Näkövammainen ja sokea Marttojen toiminnassa

Marttaliiton toiminta on jaettu maassamme piireihin ja aluetoimintoihin. Eri piirit ovat toteuttaneet tilauskursseja näkövammaisille tai sokeille henkilöille.
-Ruokakurssit on suunniteltu niin, että jokainen saa turvallisen tekemisen ympäristön ja ohjatun tuen kotitalousneuvojaltamme. Kurssille voi tulla mukaan oma avustaja tai läheinen, joka vielä tukee osaltaan ruoan valmistamista keittiötiloissamme.
– Olen itsekin osallistunut tällaiselle kurssille Pohjois-Pohjanmaan Martoissa Oulussa.
Martat ovat saaneet menneinä vuosina muun muassa Alli Paasikiven säätiöltä rahoitusta näkövammaisten ruokakurssien sekä erilaisten aineistojen tuottamiseksi näkövammaisille soveltuvissa muodoissa. Marttaliitto suunnittelee uutta Martta-appisovellusta ja Marttojen verkkosivua (löytyy osoitteesta martat.fi) ja näiden hyvää saavutettavuutta. Tärkeä tavoite on toteuttaa esteettömyyttä eri tavoin.

Marttojen historiikki

Dosentti Ville Jalovaara on kirjoittanut vuonna 2019 julkaistun Marttojen historiikkikirjan nimeltään ”On suurempi koti – Martat 120 vuotta” Otava. Jalovaaran tyyli kirjoittaa on mukaansatempaava ja lähes 300 -sivuisen kirjan parissa pääsee erinomaisesti sisälle Marttojen historiaan ja nykypäivään. Kirjassa on myös hyvä kuvitus, joka elävöittää osaltansa historiikkia. Tapasin Jalovaaran ohimennen ja kysyin, mitä hänelle on jäänyt Martoista mieleen? Tähän hän vastasi: – Arvostan erityisesti Marttojen sodanaikaista toimintaa.