KAJASTUS SIIRTYY VERKOAIKAAN

Pääkirjoitus
Teksti: Timo Kuoppala

Nyt on jäähyväisten aika. Vuonna 1931 Varjojen mailta -nimisenä ilmestymisensä alkanut Kajastus-lehti sujahti tilaajilleen näillä näkymin viimeistä kertaa postiluukusta paperilehtenä. Pienestä alusta melkoiseen kukoistukseen aikanaan kasvanut suomalainen kulttuurilehti lakkaa ilmestymästä painettuna julkaisuna.

Kajastuksen merkitystä ei voi väheksyä. Se antoi 1930-luvun lamavuosina näkövammaisille kirjoittamista harrastaville mahdollisuuden julkaista tekstejään ja saada kirjoituksistaan pientä lisäansiota. Lehdellä oli myös tärkeä tehtävä jakaa tietoa näkövammaisten elämästä ja kuulumisista. Moni näkövammaisten elämää helpottanut keksintö ja uudistus esiteltiin ensimmäistä kertaa näkeville lehden sivuilla.

Kajastus oli kukkeimmillaan viisikymmenluvulta seitsemänkymmenluvulle. Sen levikki oli ylimmillään parikymmentä tuhatta kappaletta ja kukin numero sisälsi kymmeniä ilmoituksia. Lehti tuotti hyvin ja sen tuotolla pystyttiin tukemaan monilla tavoin näkövammaisten kulttuuriharrastuksia ja pyrkimistä uusille urille.

Vuosien mittaan kilpailu lehtimarkkinoilla koveni. Suuret aikakauslehdet alkoivat ilmestyä neliväripainoksina. Kajastuksenkin ulkoasua modernisoitiin, mutta lehden kukoistus hiipui. Sen julkaisemisesta ei kuitenkaan luovuttu. Kajastuksen alkuperäinen tehtävä on haluttu säilyttää. Toimittajat ovat vaihtuneet, mutta Kajastus on edelleen pirteä ja pidetty näkövammaisten kulttuurilehti.

Lehden paperiversio koki monelle kulttuurilehdelle tutun kohtalon. Tilaus- ja ilmoitusmaksuja ei ollut enää tarpeeksi tuotantokuluja kattamaan. Lehtenä Kajastusi ei mihinkään katoa. Jatkamme lehden julkaisemista maksuttomana verkossa kajastuslehti.fi -sivustolla. Lehdestä ilmestyy myös niin sanottu näköislehti digitaalisessa muodossa.

Viime vuodet lehden julkaiseminen on ollut osa Näkövammaisten Kulttuuripalvelun yleistä toimintaa ja niin on jatkossakin. Näköislehden julkaiseminen jatkuu ainakin vuoden 2022 loppuun saakka. Omat menonsa verkkolehden tekemisessäkin on, joten Kajastusta voi edelleen tukea lahjoituksin. Ilmoitellakin saa. Kajastuksen verkkosivuilla käy paljon kulttuurista ja näkövammaisten elämästä kiinnostuneita.

Tulevaisuuden Kajastus on maksuton verkkojulkaisu, jonka sivuille kuka vaan voi helposti klikata itsensä kurkkaamaan, mitä kulttuurista kiinnostuneille näkövammaisille kuuluu.