Mauri ja Mustis tekstinä

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu käsin tikkukirjaimilla piirtämisen yhteydessä. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu
Mustis istuu pöydän ääressä oranssin värisellä toimistotuolilla etutassut kannettavan tietokoneen näppäimistöllä. Pöydällä on myös lyijykynä ja paperia. Mauri seisoo ruudun vasemmassa reunassa Mustiksen selän takana. Maurilla on yllään lilan värinen paita ja siniset housut. Hän pitää vasemman kätensä etusormeaan mietteliäästi leuallaan ja hymyilee leveästi.
Mustis vilkuilee iloisena taakseen sanoessaan Maurille: ”Kirjoitan jännitysromaania! Se kertoo sokeasta rikosetsivästä joka ratkoo rikoksia apunaan huippuälykäs opaskoira.”

Toinen ruutu
Mauri ja Mustis ovat lähikuvassa. Mauri pitää vasenta kättään kämmen ylöspäin ja toteaa Mustikselle: ”Olet tainnut poimia joitakin ideoita omasta elämästäsi. ”Mustis on kääntyneenä Mauriin päin ja tuolin selkänoja pilkistää hiukan selän takaa. Mauriin katsoen Mustis vakuuttaa: ”Se tekee tarinasta uskottavamman!”

Kolmas ruutu
Mauri on keskellä ruutua näkyen kaulasta ylöspäin. Hänellä on huvittunut ilme ja hymyssä suin sanoo: ”En ole perillä poliisin pääsyvaatimuksista, mutta sokea rikosetsivä ei välttämättä kuulosta kovin uskottavalta.”

Neljäs ruutu
Mustis on lähikuvassa näkyen rinnasta ylöspäin. Se pitää oikeaa etutassuaan rinnan päällä ja itsetietoisena silmät puoliavoinna Mustis tekee selkoa: ”Kirja onkin osittain spekulatiivista fiktiota. Nerokas opaskoira osaa geenimanipulaation ansiosta myös puhua.”

Viides ruutu
Mauri näkyy selkäpuolelta vasemmassa reunassa. Hän katsoo huvittuneena edessään olevaa Mustista huulet yhteen puristettuina. Mustis istuu tuolilla takajalat oikoisena. Mustiksen selän takana on kirjoituspöytä, jonka päällä on tietokone. Lattialla on liila-raidallinen matto. Oikea etutassu pystyssä Mustis jatkaa innokkaana selitystään: ”Lisäksi se käyttää rikosten ratkaisemiseen huipputarkkaa hajuaistiaan.”

Viimeinen ruutu
Mustis on kuvattuna osittain viistosti takaa päin istumassa tuolilla. Tärkeilevänä se täydentää selitystään tassu pystyssä. ”Erityisen ylpeä olen koiran lauseesta pidätetyille: ”Kaikkea miltä tuoksutte, voidaan käyttää oikeudessa teitä vastaan,” Mauri kommentoi iloisen huvittuneena: ”Mahtavaa!”