KULTTUURIN TUULAHDUKSIA: KULTTUURIA KORONAN AIKAAN VOL 2

Teksti: Tanja Rantalainen

Kesällä toivottiin, että pandemia on syksyllä selätetty, mutta edelleen vain saamme olla varovaisia. Yhdistyksen kokoukset järjestetään etäyhteyden kautta. Nautimme yhdessä tekemisestä ja olemisesta ainoastaan silloin, kun se on turvallisesti mahdollista. Maskit lepattavat hengityksen tahdissa ja käsidesiä kuluu.
Kulttuuripalvelun Kontrapunkti-kuoro ja Näkövammaisteatteri ovat kaikkia taiteen sääntöjä ja koronarajoituksia noudattaen aloittaneet Edmond Rostandin klassikkonäytelmä Cyrano de Bergeracin harjoitukset.
Cyrano de Bergerac on kertomus miehestä, jolle sota on turvapaikka ja rakkaus uhka. Rakkaus Roxanneen ajaa Cyranon kohtalokkaaseen kolmiodraamaan, jossa aseina ovat runous ja valhe. Cyrano de Bergerac on Ranskan esitetyimpiä ja rakastetuimpia näytelmiä, se herättää syviä tunteita, kirvoittaa kyyneleitä ja saa nauramaan kippurassa.
Yhteisproduktion taiteelliset johtajat ovat ohjaaja Anu Aaltonen ja kuoronjohtaja Hanna-Maria Valve. Musiikillisesta kokonaisuudesta vastaa näkövammainen muusikko Joose Ojala. Kunnianhimoisen produktion esitykset ovat touko-kesäkuun vaihteessa Iiris-keskuksessa. Tämä kannattaa jo merkitä punaisella ruksilla tai innostuneella huudahduksella vuoden 2021 kalenteriin. Ensi vuosi on Kulttuuripalvelun 90-vuotisjuhlavuosi ja yhdistykseltä on lupa odottaa muutenkin rajoja rikkovaa, taiteenlajeja lempeästi sekoittavaa juhlatoimintaa. Muista suunnitelmista kuulette heti vuoden ensimmäisessä Kajastuksessa.
Lokakuussa kirjailija JP Koskisen ja haastattelija Anne Huttusen keskustelu nettiradioitiin suorana lähetyksenä näkövammaisille kirjallisuudenystäville. Iiris-keskuksen demohuoneen leppoisa tunnelma välittyi kuulemma kotisohville ja kirjailijalle saattoi lähettää kysymyksiä reaaliajassa.
15. joulukuuta klo 17.30 alkaen nettiradio kannattaa taas kääntää päälle osoitteessa http://radio.nkl.fi:8000/iiris.mp3.m3u. Näkövammaisten Kulttuuripalvelun vieraana on silloin Panu Rajala ja keskustelun aiheena muun muassa Rajalan toimittamat Väinö Linnan muistelmat.

Onnellista joulunaikaa ja läheistä ja lämmintä
vuodenvaihdetta toivottaa kulttuurituottaja