Huumekoira Dani sai patsaan

Teksti: Timo Kuoppala

Taiteilija Maija Hyvönen Hossain sai patsasidean tullin työstä kertovasta tositv-sarjasta. Hän oli jo aiemmin tehnyt tullille mitaleja, mutta mieli teki ikuistaa ohjelman jaksoissa touhuavan – sankarikoiran arvolla palkitun – huumekoira Danin hahmo kipsiin pronssiin valettavaksi.

Vaikka Maija on enemmän kissaihminen, ei mallien löytäminen ollut vaikeaa. Ideoita antoivat Maijan Kivinokassa kesäisin pitämällä kahvikioskilla käyvät labradorinnoutajat ja loppuvaiheessa myös opaskoira Tove. Patsaan hahmottamiseen kului pari vuotta.

Patsas paljastettiin 19. elokuuta Maijan kioskilla. Jo eläkkeelle siirtyneen Danin isäntä Mika Niemenmaa oli tyytyväinen lopputulokseen. Toven emännän Merja Hanskin mielestä Maija on onnistunut tuomaan hyvin esille labradorinnoutajan olennaisia piirteitä, kuten intoa ja hyväntuulisuutta.

Patsaaseen voi tutustua vielä alkusyksystä kioskilla. Siitä ei kuitenkaan tule veistoksen loppusijoituspaikkaa, sillä näillä näkymin perinteikäs, aiemmin kesäkauppana toiminut kioski luultavasti puretaan. – Katerpillari tulee ja puskee nurin koko komeuden.

Maija on hakenut vuokrasopimukselle vuoden jatkoaikaa, jotta voisi laittaa kioskin ympäristöön ensi kesänä ison näyttelyn. Jos jatkoaikaa ei tule, uusia veistossuunnitelmia on jo viriämässä Herttoniemen Erätorin liepeille.