SAARA TEKEE PALKITTUJA ELOKUVIA AUSTRALIASSA

Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm

Suomalainen Saara Lamberg tekee elokuvia Australiassa. Auteur-tittelin kahdella elokuvallaan saanut ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä-tuottaja-editoija on huomattu Euroopassa ja Hollywoodissa asti. Nyt esikoiselokuva Innuendo julkaistaan vihdoin myös Suomessa.

Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm

Saara Lamberg ei nuoruudessaan olisi voinut uskoa, että joku päivä saisi tehdä omia elokuvia. ”Suomessa en päässyt edes opiskelemaan näyttelemistä. Koska elokuvakouluun oli vielä vaikeampi päästä, en edes yrittänyt”, Lamberg paljastaa toiselta puolelta maapalloa Australian Melbournesta. Lapsesta asti näyttelemistä harrastanut Lamberg oli mukana monessa, muun muassa YLE:n nuorten mediatoiminnassa. Helsingin Ammattikorkeakoulun medianomilinjalta Lamberg lähti vaihto-oppilaaksi Englantiin. Siellä ovi aukesi teatterikorkeakouluun. Australiaan hän lähti kokeilumielellä. ”Koska täällä oli yllättävän raikasta ja mielenkiintoista tehdä taidetta, jäin pidemmäksikin aikaa.”
Nyt vuosia on vierähtänyt jo kymmenen.

Australiassa Lamberg opetteli lisää elokuvantekoa ja sai aikaiseksi viisi lyhytelokuvaa. ”Lopulta uskalsin kirjoittaa kokopitkän elokuvan Innuendo, jota en siltikään ajatellut itse ohjaavani.”
Kun käsikirjoitus voitti USA:ssa Beverly Hills Screenplay -kilpailussa pronssia, alkoi käsikirjoituksen aktiivinen myynti. ”Löysin kiinnostusta, mutta en riittävästi sitoutumista. Ohjasin elokuvan lopulta itse.”
Lamberg myös näytteli elokuvan pääosan ja toimi tuottajana. ”Kaikki tehtävät elokuvan teossa ovat eri tavoilla työläitä ja antavat erilaista tyydytystä. Ehkä helpoin ja hauskoin ja se, josta on eniten kokemusta, on näytteleminen.”
Lamberg näyttelee myös muiden elokuvissa. Hän muun muassa esittää pääosaa australialaisessa kauhuelokuvassa Cult Girls vuodelta 2019. Lambergin haaveissa on saada rooleja tai ohjata elokuvia myös kotimaassa Suomessa. ”Minulla on monia elokuvaideoita, jotka voisi toteuttaa siellä. Ja olisi hienoa päästä näyttelemään Suomeen jonkun muun elokuvaan.”
Toinen haave on löytää elokuville sopiva tuottaja. ”Toivon pääseväni sellaisen tuottajan siipien alle, joka tukee minua taiteilijana, mutta ei yritä liiaksi muuttaa visioitani. Sellaiset ovat kiven alla, mutta olen toiveikas.”

Esikoiselokuva Innuendo valmistui vuonna 2016. Elokuva kertoo kaksostytöistä, jotka kokevat lapsuudessaan seksuaalista hyväksikäyttöä. Toinen sisaruksista lähtee Suomesta Australiaan toteuttamaan sairasta missiotaan. Elokuvaa on luonnehdittu psykologiseksi trilleriksi, mutta sisältää Lambergin mukaan myös mustaa huumoria. ”En ole kiinnostunut genreistä. Parhaat elokuvat liikkuvat aina monessa genressä.”
Lambergin toinen pitkä elokuva Westermarck Effect valmistui vuonna 2020. Se on Lambergin mukaan draama ja rakkauskertomus. Elokuva kertoo äidin ja pojan välisestä, romanttisesta rakkaudesta. Kolmas, vuonna 2021 valmistuva The Lies We Tell Ourselves on komedia, tragedia ja surrealistinen mukadokumentti. ”Kuvasin elokuvan improvisaatiopohjalta monessa eri maassa osallistuessani elokuvajuhlille.”
Käsikirjoittamisen, ohjaamisen, tuottamisen ja pääosan esittämisen lisäksi Lamberg myös editoi itse elokuvan.
Lamberg tarttuu mielellään rankkoihin aiheisiin. ”Ei ole aihetta tai tabua, mistä en voisi elokuvaa tehdä. Toivon jonain päivänä olevani kypsä tekemään elokuvan edesmenneestä äidistäni. Hän oli vahva johtajanainen, kunnes sairastui varhaisdementiaan.”
Lambergin elämässä on tapahtunut monia isoja ja vaikeita asioita. Vuosia hän joutui seuraamaan vierestä äitinsä varhaisdementiaa, joka johti lopulta kuolemaan. Muutama vuosi tapahtuneesta Lamberg sairastui itse rintasyöpään. Sairastumisesta huolimatta Lamberg jatkoi työntekoa. ”Elokuvien jälkituotanto on ehkä hieman pitkittynyt, mutta ei liikaa. Saatan olla työnarkomaani.”
Lamberg kertoo nyt parantuneensa syövästä. Kokemus oli rankka. ”Äidin sairauden seuraamiseen verrattuna omat vaivat eivät tosin tuntuneet miltään.”
Tänä vuonna elämää ja työtä on mutkistanut korona. ”Kaikki palkalliset työt on peruttu, en pääse Eurooppaan tänä vuonna ja Westermarck Effectin ensi-ilta pitkittyy.” Elokuva oli valittu Cannesin Cinephiles-osioon, mutta elokuvajuhlat jouduttiin perumaan. ”Se on suuri suru, sillä odotin maailman ensi-iltaa paljon. Toivon sydämestäni, että se onnistuu ensi vuonna.”

Myös Innuendon levityksessä on ollut työtä ja haastetta. Elokuva saatiin valmistumisensa jälkeen elokuva- ja tv-levitykseen Australiassa. USA:ssa ja Englannissa se pääsi Amazon Prime -suoratoistopalveluun. Suomessa neuvotteluja julkaisusta käytiin vuosia. ”Olin keskustellut suomalaisen levittäjän Black Lions Picturen kanssa jo monta vuotta ja tavannut Miika J. Norvannon Santa Monicassa ja pariin kertaan Cannesissa ennen kuin viimein päästiin asiaan.”
Tänä keväänä Innuendo nähdään vihdoin Elisa Viihde -suoratoistopalvelussa ja sen jälkeen SF Anytime -palvelussa. ”Olen kiitollinen että Suomi saa vihdoin nähdä Innuendon. Olen toiveikas tulevaisuuden mahdollisuuksista.”
Lamberg viihtyy Melbournessa hyvin. ”Viihdyn siellä missä voin tehdä töitä. Olen töitteni kanssa naimisissa”, Lamberg sanoo.
Suomeen hän kaipaa silti ajoittain. ”Kaipaan ihmisiä, kieltä, saunaa ja karjalanpiirakoita.”
Vieraalla kielellä työskentely sujuu Lambergilta ongelmitta. ”Olen asunut englanninkielisessä ympäristössä nyt 15 vuotta ja minulla oli englanninkielinen puoliso yli kymmenen vuotta. Kieli tuntuu helpolta ja luonnolliselta.” Suomenkielentaitoja Lamberg ei ole silti vielä kadottanut. ”Järjestän Melbournen suomalaisille tapahtumia. Se auttaa.”
Lamberg kertoo, että suunnitelmissa on jatkaa taide-elokuvien tekoa. ”En tee elokuvia itselleni vaan yleisölle. Mielestäni isotkin yleisöt ansaitsevat älykkäitä elokuvia.”