LUKIJAN AARREARKUSTA

Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

Hyvät Kajastuksen lukijat!

Luen aina uteliaana Helsingin Sanomista viikoittaisia listauksia Helmetin, eli pääkaupunkiseudun kirjastojen lainatuimmista teoksista. Ajattelimme laatia listan myös Kajastukseen – tosin erilaisen listan. Haluamme osallistaa tähän teidätkin, arvoisat lukijamme!

Kertoisitteko meille kirjasta, joka on viime aikoina jäänyt erityisesti mieleenne? Koskettava lukukokemus, merkityksellinen tietokirja, erityisen viisas tai viihdyttävä romaani, säväyttävä elämäkerta… Kirjallisuuden lajilla ei ole väliä, tärkein on oma elämyksellinen lukukokemuksenne! Pyydämme tiiviin ja persoonallisen, lauseen-parin pituisen selityksen suosituksenne tueksi. Ja korostakaamme itsestäänselvien klassikoiden sijaan nyt harvinaisempia helmiä! Pannaanhan hyvät kirjat kiertämään virtuaalisesti!

Odotamme suosituksianne joko sähköpostitse osoitteeseen: palaute@kajastuslehti.fi
tai vaikka postikortilla osoitteeseen: Kajastus, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki

Esimerkkinä olkoon nyt näkövammaisten parista poimittu pieni listamme. Lukuilo on jaettu ilo, olkaa hyvät!

Elif Shafak, Rakkauden aikakirja
Kirjassa vuorottelee kaksi aikatasoa: 2000-luvun USA:ssa nelikymppinen Ella havahtuu siihen, että hänen moitteeton perhe-elämänsä on sisältä kuollutta ja vailla rakkautta. Hänen elämänsä mullistaa tuntemattoman kirjailijan käsikirjoitus 1200-luvulla eläneestä runoilijasta ja mystikosta Rumista ja tämän henkisestä kumppanista. Kirja on täynnä aistillisuutta, intohimoa, ristiriitoja ja kiperiä kysymyksiä rakkaudesta.
– Riikka Hänninen

Falcones, Ildefonso: Meren katedraali
Historiallinen romaanisarja alkaa 1300-luvun alun Barcelonan likeisellä maaseudulla. Kirja tarjoaa seikkailua, romantiikkaa, juonittelua, kehityskertomuksen ja päälle päätteeksi erinomaisen näköalan keskiajan rakennemuutokseen matkalla kohti renessanssia, erityisesti elinkeinojen ja säätyjen valtasuhteiden muutosta. Keskiaika ei ehkä olekaan pelkkiä ritareita ja kirkon ylivaltaa.
– Markus Jalonen

Emma Vepsä: Asfalttivolga
Kaverit pitivät nuorta naista kuolemaahalveksuvana uskalikkona, kun hän ilmoitti aikovansa liftata Moskovasta Afganistaniin. Hengenvaarallinen reissu, kommentoi yksi ja toinen. Todellisuudessa Emma kohtasi pelkkää ystävämieltä, vieraanvaraisuutta ja iloa. Ilmankos hän kiteyttää helmeksi: maailman pahuus johtuu enimmäkseen siitä, että hyvät ihmiset keskittyvät liikaa pelkäämään toisiaan. Olen vahvasti samaa mieltä.
– Hannes Tiira

Richard C. Morais: Herkullinen elämä
Täynnä aistillisuutta ja tunnelatauksia – intialainen ja ranskalainen ruokakulttuuri ottavat mittaa toisistaan, mutta suuren lahjakkuuden eteenpäin vieminen tuo sovun kuroteltaessa yhä useampaan Michelin-tähteen. Paljon arkiranskan tokaisuja, joita äänikirjassa Juha Sääski latelee rutiinilla.
– Eija-Liisa Markkula, Helsinki

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta
Finlandia-ehdokkaana olleessa kirjassa poika kuvailee ja muistelee kahta eri mummolaansa 1970-luvulla, sekä miten eri lailla mummot muistelevat kapina-aikaa. Mielestäni kirja antaa mielenkiintoisen kuvan niin 70-luvusta kuin sota-ajastakin.
– Sinikka

Alan Bradley: Kolmasti naukui kirjava kissa
2018 ilmestynyt kirja kertoo Blytonin perinnettä seuraten pienestä yksityisetsivästä Flaviasta. Nyt Flavia tuntee pitkästyvänsa ja odottaa, että jotain tapahtuu, niin että hän ja Gladys saavat jotakin selvitettävää. Samalla ajatukset tekevät muuta, kuin että hän ajattelisi sairaalassa olevaa isää. Suositellaan erityisesti niille, jotka nuoruudessaan pitivät Viisikoista.
– Sinikka

J Pekka Mäkelä: Hunan
Romaani kertoo Kiinasta 1930-1940-luvuilta. Ihmisen sanoinkuvaamaton julmuus ja toisaalta hyvyys ja rakkaus piirtyvät esiin vaikuttavina kuvina. Lukija Marko Kallinen on myös hyvä.
– Satu Kurru

Samartin, Cecilia, Kirottu kauneus
Tämä on ehdottomasti Samartinin paras kirja, eikä sitä malta laskea käsistään. Kirjassa kuvataan kolmen eri-ikäisen tytön kautta ihmiskauppaa sekä sitä, miten julma maailma vieläkin on tyttöjä ja naisia kohtaan: miten naisesta tulee miehelle vain käyttöesine. Tämän kaiken taustalla on kuitenkin Samartinille tyypillinen lämpö ja huumori: tyttöjen kiintymystä toisiinsa, heidän erilaisuuttaan sekä selviytymistään yhdessä läpi hurjien juonenkäänteiden kuvataan sydämellisesti ja myötäeläen.
– Marianne Tenhami

Fagerson, Vappu-Tuuli, Special Edition – erikoispainos
Kirjassa kuvataan nuoren naisen tavallista elämää: työtä, hengailua ystävien kanssa, ihastumista, elokuvissa käyntiä – sähköpyörätuolista käsin. Vaikka sokean ja liikuntavammaisen ongelmat ovat erilaisia, yksi on sama: ihmisten suhtautuminen erilaisuuteen. Voin samastua Vapun kanssa niin moneen asiaan: ihmisten tuijottaminen, heidän suustaan pääsevät sammakot ja ajattelemattomat kysymykset, kateus kuljetuspalvelua kohtaan sekä se, etteivät vammattomat miehet kiinnostu vammaisista naisista. Mutta tämä kaikki ja muut kirjan tapahtumat on kerrottu hauskasti, pilke silmäkulmassa ja kirjaa lukiessa nauruhermot ovat välillä koetuksella.
– Marianne Tenhami

Liina Putkonen: Jäätynyt tyttö
Anna Saksman artikuloi erinomaisella äänenkäytön tekniikallaan erinomaisen ihmissuhdepelitarinan, jonka henki sisältää seksiä, väkivaltaa, poliittista pelihommaa, kiehtova kokonaisuus, herättää aivojen isoissa lohkoissa monipolvisia tunnereaktioita.
– Vike

Lucinda Riley: Seitsemän sisarta
Mestarillinen kiehtovien tarinoiden kertoja. Mikä parasta: jatkoa seuraa tähän sarjaan vielä 5 kirjaa. Sarjan alussa Maia D’Aplièse ja hänen viisi sisartaan ovat kokoontuneet heidän lapsuudenkotiinsa Atlantikseen – upeaan, syrjäiseen linnaan Genevenjärven rannalla. Pa Salt, heidän isänsä, omalaatuinen miljonääri, on kuollut. Pa Salt on adoptoinut jokaisen tytön vauvana ja nyt, tämän kuoleman jälkeen, saa jokainen heistä kirjekuoren, joka sisältää vihjeen tytön historiaan.
– Neuloottinen lukutoukka, Helsinki

Tanja Kaarlela: Noutaja
Kirjahan oli samalla hyvin humoristinen ja pohjattoman vakava, asiallinen kuvaus nykypäivän Suomesta. Siinähän hyvin toimeentuleva rouva ajelee pohjoiseen hautajaisiin ja vahingossa törmää vanhan miehen koiraan tiellä. Sitten näiden maailmat hetkeksi yhtyvät, kun kirjan päähenkilö Iisa alkaa auttelemaan mökissään asuvaa jalkansa pahasti loukannutta Yrjöä. Kuvaus on todella raadollinen nykyajan elämän menosta, kun yhteisöllisyys ja toisista välittäminen on muisto vain jostain entisestä ja vaihtunut peukuttamiseksi. Kirjan loppukin on hyvä, enpä vieläkään oikein osaa sanoa, onko se onnellinen vaiko vähemmän onnellinen. Minuun teki suuren vaikutuksen Päivi Istalan lukutapa.
– Markku ällikällä lyötynä

Terhi Tarkiainen, Pure mua
Pirteä ja yllättävä esikoisromaani kotimaisessa kertomakirjallisuudessa. Veikeä, uudenlainen näkemys elämisen inhimillisyyden kummallisuuksista. Mehevää kielellistä kerrontaa.
– Hyvinkääläinen kirjatoukka,Jukka

Marttinen, Annamari: Törmäys
Kirjassa on neljä vastarakastunutta ihmistä. Tapahtuu onnettomuus ja monen ihmisen elämä muuttuu. Kirja kosketti ja liikutti minua välillä kyyneliin asti. Tapahtuu hyvin surullisia ja kuitenkin myös iloisia asioita ja uskoa huomiseen. Minusta kirja oli alusta asti jotenkin uhkaava ja mukaansa tempaava.
– Tarja Hurme

Björksam, Ulrika: Nouse nyt
Tositarina selviytymisestä uskomattoman onnettomuuden jälkeen. Kertomus sitkeydestä, vaipumisesta välillä epätoivoon ja taas toivoa tulevasta ja jaksamisesta kaikkien vastoinkäymisten kanssa. Peilasin paljon kirjaan omaa itseäni, välillä jopa itkien. Vaikka yhtä pahaa ei minulle ole tapahtunut, niin sellaista kuitenkin, että sen jälkeen on täytynyt oppia kestämään ihmisten tuijotukset ja ihmettelyt. Jostakin luin hyvän toteamuksen, jotenkin näin se meni: Älkää tuomitko minua, koska ette tiedä, minkälaisen polun olen kulkenut.
– Tarja Hurme

Lucy Ching: Kultaiset pisteet
Yksi niistä kirjoista, joihin palaan aina uudelleen, on tämä muistelmakirja. Se kertoo Lucyn lapsuudesta sokeana 1930-luvun lopulta -50-luvulle, ensin Kiinassa, sittemmin Hong Kongissa. Kiinassa sokeita pidettiin tuohon aikaan kyvyttöminä oppimaan mitään tai tekemään kunnollista työtä. Lucy joutui taistelemaan lähes koko ympäristöään vastaan oppiakseen lukemaan, päästäkseen kouluun ja kasvaakseen itsenäiseksi kansalaiseksi. Suosittelen kirjaa kaikille, varsinkin niinä hetkinä, kun tarvitaan muistutusta siitä, miten hyvin asiat sentään ovat nykyajan Suomessa.
– Satu Linna

Stephen King: 22.11.1963
Jännityksen ja kauhun mestari on todellinen mestarikirjailija, tässä hänen epätavallinen aikamatkustajaromaaninsa, jossa tavallinen opettaja päättää estää Kennedyn murhan ja muuttaa tulevaisuutta. Menneisyyttä ja tulevaisuutta ei kuitenkaan ole helppoa irroittaa toisistaan – liekö edes mahdollista? Kun perhonen levittää siipensä, se vaikuttaa kaikkeen… Huikea ajatuskavalkaadi ja loistava ajankuva!
– Gyöngyi Pere-Antikainen