TERRORISTIEN JALANJÄLJILLÄ

Teksti: Pasi Päivinen

Osa 1: Media synnyttää terrorismin uhkakuvaharhoja

Berliinin, Brysselin, Nizzan, Pariisin, Tukholman ja Turun terrori-iskujen myötä terrorismin pelko on kasvanut Euroopassa. Terrorismin uhkaa on lietsottu eurooppalaisessa mediassa perusteettomasti. Yhdysvaltalaisen terrorismin tutkimukseen keskittyvän START-konsortion ylläpitämän Global Terrorism Databasen (GTD:n) tilastojen mukaan terrori-iskujen määrä maailmassa on kasvanut vuoden 2004 jälkeen, mutta kasvu ei ole ollut lineaarista. Kasvu on kiihtynyt hetkellisesti vuoden 2011 jälkeen vuoteen 2014, jonka jälkeen terrorihyökkäysten määrä on lähtenyt laskuun.

Valtaosa terrori-iskuista tehdään Aasian ja Afrikan maissa, joissa on ollut käynnissä pitkäaikainen väkivaltainen konflikti. Eurooppa on siis varsin turvallinen alue, mutta jos palataan ajassa 1970- ja 1980-luvuille niin silloin Euroopassa operoi runsas ja kirjava joukko eurooppalaisia terroristiryhmiä. Todennäköisyys kohdata terrorismia Euroopassa oli suurempi 1970- ja 80-luvuilla kuin nyt. Esimerkiksi Espanjassa toimineen Baskimaan itsenäisyyttä ajavan ETAn iskuissa on tilastoitu kuolleen 829 ihmistä. Kun otetaan vielä huomioon, että ETA ilmoitti pommi-iskuista usein etukäteen, uhrilukua on pidettävä korkeana. Euroopan pitkäaikaisin terroristijärjestö, IRA puolestaan on surmannut yli 1800 henkilöä ja UVF:n tai muiden Pohjois-Irlannin lojalistiryhmien aiheuttamien kuolonuhrien määrä on runsaat 700.

Eurooppalaisen terrorismin vuosikymmeninä eurooppalaiset poliittiset terroristit muodostivat merkittävän uhan ja Eurooppa oli huomattavasti turvattomampi paikka 30-50 -vuotta sitten terrorismin näkökulmasta katsottuna. Etelä- ja Keski-Euroopassa tehtiin silloin paljon onnistuneita terrori-iskuja. Huonolla onnella terrori-iskun tapahtumapaikalle voi osua nykyisinkin myös Euroopassa, mutta se oli ennen paljon todennäköisempää esimerkiksi Britanniassa, Espanjassa tai Italiassa.

Nykyisin suurimman terrorismin uhan muodostavat islamistiset globaalisti operoivat terroristit, jotka toimivat pääasiassa Euroopan ulkopuolella.

Eurooppalaisen terrorismin vuosikymmeninä eurooppalaiset poliittiset terroristit muodostivat merkittävän uhan ja Eurooppa oli huomattavasti turvattomampi paikka 30-50 vuotta sitten terrorismin näkökulmasta katsottuna. Etelä- ja Keski-Euroopassa tehtiin silloin paljon onnistuneita terrori-iskuja. Huonolla onnella terrori-iskun tapahtumapaikalle voi osua nykyisinkin myös Euroopassa, mutta se oli ennen paljon todennäköisempää esimerkiksi Britanniassa, Espanjassa tai Italiassa.

Nykyisin suurimman terrorismin uhan muodostavat islamistiset globaalisti operoivat terroristit, jotka toimivat pääasiassa Euroopan ulkopuolella.

Olen tutkinut terrorismia ilmiönä, julkaissut aiheesta muutaman kirjan ja lukuisia artikkeleita sekä kulkenut terroristien jalanjäljillä vieraillen terrori-iskujen tapahtumapaikoilla. Henkilökohtainen kosketus terrori-iskun tapahtumapaikkaan auttaa ymmärtämään terrorismia ilmiönä. Kuvittelen paikalla seisoessani, millainen tilanne oli iskuhetkellä ja miten ihmiset reagoivat. Omakohtainen kokemus terrori-iskusta puuttuu toistaiseksi, mutta kerran satuin paikalle Rio de Janeirossa karnevaaliaikaan, kun ihmistä ammuttiin. Se jätti pysyvän muistijäljen ja reagoin tilanteeseen seuraamalla kanssaihmisiä suojaan lähimpään baariin. Selvisin tilanteesta ehjin nahoin.

Media uutisoi näyttävästi Euroopassa tapahtuneista terrori-iskuista, kun muualla maailmassa tapahtuvista iskuista on usein vain pieni uutinen tai ne jätetään huomioimatta ellei kyse ole poikkeuksellisen suuresta tuhosta. Euroopassa tapahtuvista terrorihyökkäyksistä uutisoidaan mediassa ylikorostetusti, vaikka aasialaisen ihmishenki on yhtä arvokas kuin eurooppalaisenkin. Kun terrori-isku tapahtuu lähellä, kuten Turussa tai Tukholmassa, sen vaikutus tavalliseen suomalaiseen on suuren mediahuomion vuoksi konkreettisempi. Turun veitsi-isku ei muodosta poikkeusta omaan terrorismiajatteluuni. Kun seison millä tahansa terrori-iskun tapahtumapaikalla, sen vaikutus on minuun aivan samanlainen. Mietin, miten toimisin, jos isku sattuisi paikalla ollessani. Siihen ei pysty varautumaan, vaikka tekisi mielikuvaharjoituksia, koska tilanne tulee aina yllätyksenä, jolloin ihminen reagoi vaistollaan, suojautuu, jos ehtii. Todennäköisesti toimisin terrori-iskun sattuessa vaistomaisesti kuten toimin Rio de Janeiron ampumisvälikohtauksessakin.

Aasian maissa, kuten Afganistanissa, Intiassa, Pakistanissa tai Thaimaassa tehdään vuosittain runsaasti niin suuria kuin pienempiäkin terrori-iskuja. Kansainvälisen terrorismin painopiste on Aasiassa ja todennäköisempää on kohdata terrorismia Thaimaan matkalla kuin Euroopan kaupunkilomalla. Median synnyttämien harhaluulojen vuoksi esimerkiksi Bryssel, Madrid tai Lontoo koetaan jo turvattomina kohteina. Suomalaisten suosima Thaimaa koetaan turvallisena kohteena. Mielikuva on väärä. Thaimaan levottomuuksissa islamistiseparatistien tekemissä terrori-iskuissa sekä heidän ja armeijan välisessä kahakoinnissa on kuollut yli 6000 ihmistä vuoden 2004 jälkeen. Pommi-iskuja tapahtuu säännöllisesti Thaimaan eteläosissa, toisinaan myös turistikohteissa.

Vierailin joulukuussa 2017 Thaimaassa lomaillessani useilla terrori-iskujen tapahtumapaikoilla. Esimerkiksi suomalaisten suosimissa lomakohteissa, Hua Hinissä, Pattayalla ja Phuketissa, on tehty terrori-iskuja viime vuosina. Vuonna 2016 Hua Hinissä kukkaruukkuihin piilotetut pommit räjähtivät suositulla Soi Bintabaht -baarikadulla. Iskussa kuoli yksi paikallinen katukeittiön pitäjä ja parikymmentä loukkaantui, joista seitsemän oli turistia. Kävelin ihmisvilinässä viime joulukuussa Soi Bintabaht -kadulla ja ajattelin, miten helppoa terrori-iskun toteuttaminen onkaan ja kuinka paljon uhreja syntyisi, jos pommi räjähtäisi nyt?
Liikenneasemia, toreja ja vilkkaita baari- ja ostoskatuja tulisi välttää terrori-iskun kohteeksi joutumisen riskiä minimoidakseen. Harva turisti ajattelee kuitenkaan perillä turvallisuuttaan jatkuvasti, sillä kiehtova makujen ja tuoksujen labyrintti thaimaalaisessa ihmisvilinässä tempaa mukaansa ja varovaisuus unohtuu. Thaimaassa on kuitenkin monia muita terrorismia suurempia vaaroja, erityisesti liikenne, joka on tilastojen mukaan maailman vaarallisin. Varsinkin Bangkokissa liikenneonnettomuuteen joutumisen riski on melkoisen suuri ja läheltä piti -tilanteita on osunut useita omallekin kohdalle. Suositussa lomakohteessa sattuu vuosittain yllättävän paljon onnettomuuksia suomalaisille, erityisesti liikenteessä, mutta toistaiseksi suomalaisia ei ole joutunut islamistiseparatistien terrorin uhreiksi.

Koska tutkin terrorismia, liikun tarkoituksella terroristien jalanjäljillä ja teen säännöllisesti havaintoja helpoista iskukohteista tiedostaen potentiaaliset kohteet. Liikun Thaimaassa ja kaikkialla muuallakin liikenneasemilla käyttäen busseja ja junia. Muistan terrorismin mahdollisuuden, mutta en pelkää; huonolla onnella se osuu kohdalle, jos on osuakseen.

Laajaa julkisuutta saaneet Brysselin pommi-iskut tehtiin maaliskuun 22. päivänä 2016. Aamuruuhkan aikaan lentoasemalla ja Maalbeckin (Myllypuro) metroasemalla räjähtivät pommit surmaten yli 30 ja haavoittaen lähes 300 ihmistä. Maalbeckin metroasema on minulle tuttu paikka, sillä se oli päivittäisen työmatkareittini varrella Belgiassa asuessani. Kävin Brysselissä edellisen kerran viime syyskuussa ja käytin myös metroa. Maalbeckin asema oli täysin ennallaan, mutta siellä ollessani pysähdyin miettimään, miten pahaa jälkeä pommi oli tehnyt. Brysselin metro on ahdas ja ruuhkainen. Maalbeckin asema on pieni, mutta se on todella vilkas, sillä se on EU-kortteleiden lähin metroasema. 20 ihmistä menetti henkensä ja runsaat sata loukkaantui pommi-iskussa noin kaksi vuotta sitten. Pienikin pommi aiheuttaa Maalbeckin kaltaisella ahtaalla asemalla valtavaa tuhoa.

EU:n pääkaupungissa ja monien kansainvälisten järjestöjen päämajojen sijaintipaikassa turvallisuuteen panostetaan, eikä terrori-iskun toteuttaminen onnistu Brysselissä helposti. Maaliskuun 22. päivän 2016 iskujen toistaminen on erittäin epätodennäköistä, mutta luonnollisesti terrorihyökkäys on mahdollinen. Jos pitäisi valita matkakohde Brysselin ja Thaimaan välillä turvallisuuden perusteella, Bryssel olisi ilmeinen valintani. Sekä terrori-iskun mahdollisuus että muut turvallisuusuhat, varsinkin liikenne, ovat Thaimaassa moninkertaiset Brysseliin verrattuna. Media vaikuttaa mielikuviimme ja Brysselin pommi-iskujen saaman laajan julkisuuden vuoksi moni on mieltänyt EU:n pääkaupungissa vierailemiseen liittyvän huomattavan terrorihyökkäyksen riskin. Uhkakuva on harhaanjohtava, sillä Bryssel on turvallinen kohde, vaikkakin terrori-iskun riski on olemassa niin siellä kuin monissa muissakin kohteissa, mutta se on selvästi matalampi kuin esimerkiksi Thaimaassa, jossa vuosittain lomailee lähemmäs 100000 suomalaista.