TERVEISIÄ KIRJAMESSUILTA

Teksti: Tanja Rantalainen

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Kajastus-lehti esittäytyivät Helsingin Kirjamessuilla 26.-29.10.2017. Yhdistyksen osastolla oli syksy vielä kauneimmillaan, vaikka ulkona satoi räntää vaakatasossa. Kulttuuripalvelun messuemännät ja -isännät erotti joukosta poltetun oranssista huivista. Seinille oli sommiteltu vaahteranlehtiä. Kalusteet ja somisteet hehkuivat oranssin eri sävyissä, niin kuin hehkuu yhdistyksen varainhankintatuotekin, Kirjailijakalenteri vuodelle 2018.
Osastoa pyöritettiin ja Kirjailijakalenteria myytiin yhteensä 22 yhdistyksen toimijan ja vapaaehtoisen voimin. Monet näkövammaiset vapaaehtoiset olivat messuilla opaskoiran kanssa. Karvainen kaveri oli lyömätön sisäänheittäjä. Iloinen opaskoira vierellä, Kirjailijakalenteri toisessa kädessä oli hyvä kertoa näkövammaisten kulttuuritoiminnasta ja kirjallisuusharrastuksesta.
Messuilla tavattiin vanhoja tuttuja, äänikirjanlukijoita, entisiä työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita, mutta tärkeimmältä tuntui kohdata niitä kirjamessujenkävijöitä, joita näkövammaisuus tavalla tai toisella koskettaa omakohtaisesti. Kuulimme paljon tarinoita omasta tai läheisen ihmisen näkövammasta.
Helsingin Kirjamessuille osallistui tänä vuonna 84 000 kirjallisuudenystävää. Oli ilo olla mukana!