LUKUNURKKA: IHMISEN PARAS YSTÄVÄ

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Tina Finn: Sankarikoirat
Tarinoita poliisikoirien arjesta
Docendo 2017

Tätä kirjaa on harvinaisen ihana lukea. Kirja kertoo 12 poliisikoiran ja koiranohjaajan tarinan ja lukija voi kaiken aikaa ihailla koirien nerokkuutta omassa työssään. Samoin ihailua herättää poliisin ja koiran yhteistyö, josta kumpikin osapuoli nauttii.
-Jokaisessa tätä kirjaa varten tekemässäni poliisikoiranohjaajan haastattelussa toistui yksi yhteinen tekijä: se, kuinka tärkeä koira ohjaajalleen on. Se on perheenjäsen ja paras ystävä, harrastuskaveri, työturvallisuuden tae ja luotettavin työtoveri, kirjan toimittaja Tina Finn kertoo.
Fira-koiran tunnistus kelpaa oikeudessa. Hajutunnistus on yksi vaativimmista tehtävistä mihin koira voidaan kouluttaa.
-ID-koirat tunnistavat ihmisen ominaishajun ja voivat näin toimia ratkaisevassa osassa rikostapauksissa joko tutkinnan suuntaa ohjaavina tai lisänäyttöä antavina tekijöinä. Hajutunnistuskoiran suorittama tunnistus on oikeudessa pitävä todiste, Finn kertoo.
Meidän ihmisten yksilöllisyydestä kertoo, että jokaisella ihmisellä on oma ominaishajunsa, joka on yhtä yksilöllinen kuin DNA tai sormenjälki. Haju on osittain geneettinen, osittain ympäristön luomaa.
Koira tunnistaa ihmisen geneettisestä osasta muodostuvan ominaishajun, jota ei voi peittää, poistaa tai muuttaa. Hajuerotteluun koulutetun kokeneen koiran sanotaan kykenevän erottamaan identtiset kaksoset näiden ominaishajun perusteella.
Koiran uskomattomasta kyvystä kertoo, että kerran eräässä tutkinnassa tutkijat löysivät palopaikalta keskeltä kasaan taitetun pienen SIM- kortin, jonka he hieman epäillen toimittivat ID- hajutunnistusyksikön tutkittavaksi. Epäilty henkilö oli poliisin tiedossa, joten hajututkimusta päätettiin kokeilla.
Koiran avulla paljastui, että SIM-kortti oli ollut epäillyn hallussa ja hänet voitiin paikantaa rikospaikalle. Vangitsemisen jälkeen kuuluisteluissa tämä myönsikin tekonsa ja tuomittiin lopulta murhasta ja tuhopoltosta elinkautiseen rangaistukseen.

Raskasta työtä luonnon armoilla ja hengenpelastusviirejä

Kun läheinen on kadonnut, eikä toivoa elävänä löytymisestä enää ole, paikalle kutsutaan ruumiskoira.
-Vainajan etsintä maastosta tai vesistöstä on aikaa vievää ja raskasta, Finn kertoo. – Työtä tehdään luonnon armoilla. Tuulenpuuskia ja vedenvirtauksia on osattava tulkita. Ne vaikuttavat siihen, kuinka vainajan haju kulkeutuu koiran nenään. Olosuhteet saattavat muuttua totaalisesti kesken pitkän etsinnän.
– Vesillä etsintää suorittaessa sade ja kova tuuli saattavat vaikeuttaa koiran kykyä paikallistaa vainaja tarkasti. Toisinaan etsinnät saattavat kestää viikkoja.
Ruumiin löytyminen on aina työvoitto poliisille ja helpotus kadonneen henkilön omaisille. Kun kadonneen kohtalo selviää, surutyö voi alkaa.
Poliisikoirat myös pelastavat ihmishenkiä löytäessään eksyneitä.
– Palkitsevinta ja samalla haastavinta tässä työssä on kadonneiden henkilöiden etsintä etenkin silloin, kun tietää varmuudella, että omalla toiminnalla koirapartiona on mahdollisuus pelastaa ihmishenki. Kyllä siinä usein kokenutkin konstaapeli joutuu tunnemyrskyn silmään, sanoo hengenpelastusviirillä palkitun Cama-koiran ohjaaja Ari Pynssi.
-Kun Cama löysi kadonneen vanhuksen, tämä oli itkuinen ja tärisi kylmästä. Vanhuksen sormet ja polvet olivat haavaumilla, ja kämmenselässä roikkui siihen sairaalahoidossa kiinnitetty kanyyli, Finn kuvaa löytötapahtumaa.
Pynssi muistuttaa, että suomalaisille poliisikoirille tulee vuosittain huippuonnistumisia, jotka eivät saa ansaitsemaansa kiitosta tai näkyvyyttä mediassa.

Tiimin vaikutusvaltaisin jäsen

Koirapartion työ on poikkeuksetta myös tiimityöskentelyä, jossa tiimin muodostavat poliisikoira, koiranohjaaja ja koirapartiomies. Koirapartiomies huolehtii siitä, että ohjaaja voi täysipainoisesti keskittyä koiran ohjaamiseen.
Monesti sattuu niin, että koiran itsevarma olemus rauhoittaa tilanteen jo pelkällä olemassaolollaan. Jotkut poliisikoirat tunnetaan tv-ohjelmista. -No sehän on Sauli!, rikollinen saattaa sanoa.
Valitettavasti muutamat sankarikoirat myös menettävät henkensä työssään. Kirja kertoo Börje- koirasta, joka selviytyi puukotuksesta. -Börjen loukkaantuminen herätti kansalaisissa voimakkaita tunteita ja sen kuntoutumista koskevia tiedusteluja tulvi poliisille. Koiran työhönpaluu uutisoitiin näyttävästi, Finn kertoo.