TAIDEKESÄ KUTSUU – NYT NÄYTTELYIHIN

Teksti: Ali Kinnunen

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT

Mäntän kuvataideviikolla kävi viime vuonna ennätykselliset yli 17 000 kävijää. Ilahduttavinta oli että Anssi Kasitonnin kuratoima näyttely keräsi uudenlaista yleisöä, kuten lapsiperheitä, nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä miehiä.
Tämän vuoden kuraattori on kuvataiteilija Pirjetta Brander, joka on osallistunut kuvataideviikoille kahdesti taiteilijana. Mäntän kuvataideviikoilla on menossa jo 22. vuosi.
Tämän vuoden taiteilijat ovat: Erika Adamsson, Jan-Erik Andersson & Shawn Decker (USA), Markku Arantila, Riikka Aresalo, Kenneth Bamberg, Tyko Elo, Tom Engblom, Leonora Fredriksson, Viva Granlund, Bo Haglund, Ihana Havo, Mika Helin, Otso Höglund, Petra Innanen, Inka-Maaria Jurvanen, Jussi Juurinen, Eija Keskinen, Yasushi Koyama, Marko Lampisuo, Harri Larjosto, Leevi Lehtinen, Emilia Niskasaari, Olga Palomäki, Sergei Pietilä, Marja Pirilä, Heidi Romo, Airi Salosmaa, Charles Sandison, Risto Suomi, Pekka Syrjälä, Ella Tahkolahti, Barbara Tieaho, Jenni Tieaho, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Timo Tähkänen, Jussi Valtakari & Antti Ylönen, Senja Vellonen ja Kati Åberg.
Mäntässä on nähtävissä paljon nuorten kuvataiteilijoiden rohkeita ja ennakkoluulottomia töitä mutta myös vanhempaa polvea on mukana, vaikkapa Risto Suomi ja Barbara Tieaho. Melkein kaikkien Mäntän kuvataiteilijoiden aikaisempiin töihin voi tutustua netin kautta hyvin toimivien linkkien kautta, olkoon esimerkkinä vaikka Jenni Tieahon ihana hevostyö, joka on otettu hänen sivuiltaan. Jenni on Barbaran tytär.
Selailemalla voi päästä jo etukäteen suureen seikkailuun etsiytymällä vaikka Harri Larjoston tatuoitujen ja uivien ihmisten maailmaan, jossa on tarjolla jopa pelottavia yksityiskohtia. Taidekokemus on silti aidoin näyttelyssä eli siis Mänttään!
XXI Mäntän kuvataideviikot 11.6.– 31.8.2017, avoinna kesällä joka päivä klo 10-18 (myös juhannuksena), www.mantankuvataideviikot.fi

SERLACHIUKSEN MUSEOT

Jos menet kuvataideviikoille, käy myös Serlachiuksen museoissa. Pohjoismaista taidetta on nähtävissä kesän päänäyttelyssä Kesäpäiviä, Summer Days, Göstan kartanossa on Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen Nautinto-näyttely, taidemuseo Göstassa Antti Oikarisen teoksia ja Göstan puistossa ja kartanossa Kimmo Schroderiuksen Bling Bling. Pikkukaupungin sairaskertomus on Lenkkeri Gustavissa.
Serlachius-museot ovat kesällä auki joka päivä klo 10-18 – myös juhannuksena. www.serlachius.fi

TAIDEKESKUS SALMELA

Ai että, melkein tekee mieli ulvaista ilosta, kun katselee Taidekeskus Salmelan kesän 2017 taiteilijoita. Tässä ilahduttava lista: Marjatta Tapiola, Jussi Mäntynen, Tero Laaksonen, Veikko Myller, Topi Ruotsalainen, Aaron Heino, Matti Peltokangas, Taru Mäntynen, Tuula Lehtinen, Essi Peltonen, Markku Laamanen, Jenni Yppärilä, Elina Kujansuu, Johanna Lumme, Inari Krohn, Arto Kettunen, Satu Laurel, Antti Hakkarainen, Jussi Twoseven ja Tomas Byström, Jasmin Ijäs ja Jussi Pirttioja. Nähtävää varmasti riittää.
Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala ei turhaan hehkuta Salmelan antia Suomen satavuotisjuhlavuonna. Nyt jos koskaan Salmelaan pitää mennä!
Salmelan kesän 2017 nuori taiteilija on Essi Peltonen. Hän sijoittui toiseksi Salmelan Nuorten taitelijoiden kuvataidekilpailussa 2016.
Annetaan kuvien puhua!
Salmelan näyttelyt ovat avoinna 10.6.– 13.8.2017 päivittäin klo 11-18, puhelin: 050 3388 114, sähköposti: info@taidekeskussalmela.fi, facebook: www.facebook.com/taidekeskussalmela, www.taidekeskussalmela.fi.

TAIDEKESKUS PURNU

Juhlaa, historiaa ja tätä päivää esitellään Purnun näyttelyssä Loistava aika. Se on näyttely ajankohtien merkityksestä. Mukana on teoksia alkuperäiseltä Purnu-ryhmältä ja kesänäyttelyä varten rakennettuja teoksia nykytaiteilijoilta. Kuraattorit ovat Miina Hujala ja Arttu Merimaa.
Kesän 2017 taiteilijat ovat: Päivikki Alaräihä, Liinu Grönlund, Jaakko Pallasvuo & Anni Puolakka, Nestori Syrjälä ja Elina Vainio sekä 100 vuotta sitten syntyneet Purnu-ryhmän taiteilijat Taisto Ahtola, Erik Enroth, Unto Koistinen, Pentti Melanen, Ernst Mether- Borgström, Tuulikki Pietilä ja Aimo Tukiainen
Purnun näyttely on avoinna 18.6.–6.8.2017 klo 11-18, sähköposti: purnutaidekeskus@gmail.com,
www.purnu.fi.

FISKARS

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAn kesänäyttely Greetings from SUOMI on yhdistelmä paikallisuutta ja kansainvälisyyttä. Yli 50 taiteilijan ryhmänäyttely avaa tuoreita näkökulmia monikulttuuriseen Suomeen ja yhteiskunnassa vallitsevaan tilaan.
Näyttelyn kuraattorit ovat taiteilijat Petri Ala-Maunus ja Minna Suoniemi. Teoskokonaisuus ulottuu designesineistä, kalusteista ja kuvataiteesta aina tilateoksiin ja esitystaiteeseen asti. Näyttelyn taiteilijat ovat: Eeva-Kaisa Ailus, Hanna Maria Anttila, Marko Escartin – yhteistyössä Heikki Aska & Sami Kallio, Anna Estarriola, Lulu Halme, Liisa Hietanen, Liisa Jokinen, Dzamil Kamanger, Teemu Kangas, Minja Kolehmainen, Ivan Kulvik, Heikki Marila, Rudi Merz, Juhana Moisander, Aatos Mukku, Jukka Mäkelä, Pia Nieminen & Helena Kallio, Pentti Nuortimo, Piitu Nykopp, Stefan Nyström & Mind Less Company, Antti Oikarinen, Jaakko Pakkala, Maikki Pekkala, Outi Pieski, Satu Rautiainen, Jenni Roininen – yhteistyössä Kari Virtanen & Klaus Haapaniemi, Anneli Sainio, Kim Simonsson, Iiu Susiraja, Matti Söderkultalahti, Kalle Turakka Purhonen, Tärähtäneet ämmät, Samppa Törmälehto, Anna Ulff, Jarno Vesala, Karin Widnäs, Katja Öhrnberg, Saine Ensemble ja työryhmät: Annatuuli Saine, Olli Kari, Saara Kantanen, Kati Outinen, Paleface, Mika Tertsunen, Deepa Panchamia, Tarja Ervasti, Upi Anttila & Jussi Korhonen.
Fiskarsin kuparipaja 14.5.–24.9.2017, avoinna ma-su 11-18, www.onoma.org

HAIHATUS

Haihatuksen 18. kesänäyttely SISÄÄN-ULOS käsittelee maisemaa ja ympäristöä. Entiseen tapaan näyttely on Haihatuksessa sisällä ja ulkona; talossa, vintillä, puutarhassa, pellolla ja ulkorakennuksissa.
Kuraattorit ovat kuvataiteilijat Tiia Matikainen, Pasi Mälkiä, Pauliina Turakka Purhonen ja Kalle Turakka Purhonen.
Näyttelyyn on valittu 28 taiteilijaa: NIran Baibulat, Ulu Braun, Teuri Haarla, Johanna Juvonen & Biagio Rosa, Mikko Kallio, Jouna Karsi, Katri Kempas, Mauri Korhonen, Tiia Matikainen, Salla Myllylä, Pasi Mälkiä, Pia Männikkö, Kari Niskanen, Pilvi Ojala, Henrik Olsson, Paavo Paunu, Pirkko Rantatorikka, Simo Rouhiainen, Jaakko Ruuska, Tuuli Saarekas, Jonna Salonen, Minnamari Toukola,
KalleTurakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Milja Viita, Sampsa Virkajärvi, Viggo Wallensköld
Avoinna 18.6.- 25.8.2017 päivittäin klo 11-18, myös juhannuksena, www.haihatus.fi

TAIDEKESKUS TAARASTI

Taarastin taiteilijat ovat Tom Anholt, Björn Dahlem, Paula Döpfneri, Secundino Hernandezi, Leiko Ikemura, Marlena Kudlicka, Kirsi Mikkola, Janne Räisänen ja Thomas Scheibitz. Teosten syntymäpaikka on Berliini, joka tulee erityisen näkyväksi uuden esityspaikan kautta.
Veistospolku “HÄH” Taidekeskus Taarastin pihalla esittelee teoksia kymmeneltä suomalaiselta taiteilijalta. Kuraattori, kuvanveistäjä Jukka Lehtinen on valinnut näyttelyyn tekijöitä, jotka haastavat katsojaa ja perinteisiä tapoja tehdä taidetta. Kukin taiteilija omalla tavallaan saa katsojan hämmästymään, kenties hieraisemaan silmiään… “mitä häh”, ja katsomaan toisen kerran hiukan tarkemmin ja suuremmalla ajatuksella. Näyttelyn taiteilijat ovat: Heini Aho, Andy Best ja Merja Puustinen, Pavel Ekrias, Petri Eskelinen, Aaron Heino, Otto Karvonen, Jukka Lehtinen, Inka Nieminen, Tuula Närhinen ja Riikka Puronen.
Taarastin kesänäyttely 16.6. – 13.8.2017, avoinna ti-su klo 12-18, www.taidekeskustaarasti.fi

PINXINMÄKI

Pinxinmäen kesänäyttely on nimeltään “Kasvotusten”, ja siihen on kutsuttu osallistumaan kuvataiteilijat Kuutti Lavonen, Ville Löppönen, Heikki Marila, Ari Pelkonen Ja Sirpa Särkijärvi.
He käsittelevät teoksissaan ihmisen kuvaa, muodoista, viivasta ja väreistä syntyvää ihmishahmoa, joka kasvojen, kehon ja tilan kautta synnyttää ajatuksen kohtaamisesta.
Näyttely on avoinna 17.06.2017- 3.8.2017.
www.pinxinmaki.fi

NAIVISTIT IITTALASSA

Satojen tarinoiden kesä, naivistisen taiteen suurnäyttely, 20.5.-20.8.2017 joka päivä klo 10-19 Iittalan vanhalla puukoululla. Naivistit Iittalassa -näyttelyn kuraattori Hannu Castrén on kutsunut kesän 2017 näyttelyyn 48 taiteilijaa.
Naivistit Iittalassa 2017 sisältää myös suomalaisen naivismin merkittävän ja rakastetun maalarin Martti Lehdon (1933-2016) muistonäyttelyn.
www.naivistitiittalassa.fi

MUSEOT

Monet museot ovat auki kesällä, hyvä hakusana on kesänäyttelyt 2017.
Museoiden näyttelykalenteri löytyy osoitteesta
http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/
Kaikki museot löytyvät museohaulla
http://www.museot.fi/museohaku/