SODANKYLÄN JA ELOKUVAN LUMOA

Teksti: Tanja Rantalainen

Sodankylän elokuvajuhlilla viiden kuvailutulkatun elokuvan sarja ja Pimeä kahvila.

Dubrovnik-tilausravintolaan Helsingin Eerikinkadulla pakkautui 28.2.2017 satoja elokuva-alan vaikuttajia, tiedotusvälineiden edustajia ja näkövammaisia kutsuvieraita. Sodankylän elokuvajuhlat nosti tiedotustilaisuudessa näyttävästi kuvailutulkkausta kesän festivaaleilla. Jukka Virtanen palkittiin elämäntyöstään ja tilaisuuden päättäneen leffaraadin lyhytelokuvat tietysti kuvailutulkattiin.

Sodankylän elokuvajuhlien tiedottaja Hippo Taatila kertoi, että tämän kesän festareilla esitetään kuvailutulkattuna ainakin elävällä musiikilla säestetty näytös Juho Kuosmasen lyhytelokuvista Romu-Mattila ja kaunis nainen sekä Salaviinanpolttajat, Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu sekä Rolling Stonesin Let’s Spend the Night Together -leffakaraoke. Viiden kuvailutulkatun elokuvan sarjan kaksi muuta elokuvaa selviävät tuonnempana. Sodankylän elokuvajuhlille pystytetään festivaaliviikon ajaksi myös pimeä kahvila, joka tarjoaa näkeville siivun äänien, kosketuksen, hajujen ja makujen maailmaa

Veikkauksen Emilia Pajuriutta haastatteli yhdistyksen puheenjohtaja Eija-Liisa Markkulaa ja Hymyilevä mies -elokuvan ohjaaja Juho Kuosmasta. Elokuvan kuvailutulkkaus oli kuunneltavissa MovieReading-sovelluksen kautta. Eija-Liisa kertoi yleisölle kuvailutulkkauksesta ja kiitti unohtumatonta elokuvakokemusta. Kuosmasen mukaan kuvailutulkkaus, samoin kuin elokuvan suomenkielinen tekstitys kuulovammaisille, sai paljon myönteistä palautetta.
Sitten siirryttiin Elokuvateatteri Andorran puolelle. Sodankylän elokuvajuhlat palkitsi legendaarisen Jukka Virtasen elämäntyöstään. Virtanen on paitsi televisioesiintyjä, kirjailija, runoilija, suomentaja, toimittaja, sanoittaja, näyttelijä, ohjaaja, lausuja ja laulaja, myös Sodankylän elokuvajuhlien rakastettu leffaraadin vetäjä. Juhlailtana leffaraadin veti Jukka Virtasen poika Ville Virtanen. Pipsa Toikka kuvailutulkkasi leffaraadin lyhytelokuvat näkövammaisille kutsuvieraille ja kuvailutulkkauksesta innostuneelle elokuvaväelle.

Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään 14.-18.6.2017. Kuvailutulkatut elokuvat esitetään keskiviikon ja perjantain välisenä aikana (14.-16.6.). Kuvailutulkki on Pipsa Toikka. Pipsan työn tukena on toiminut näkövammainen kuvailutulkkauskonsultti Riikka Hänninen.