NEPALIN TYTTÖJEN PUOLESTA

MONSTERS OF TURKU 2017 ROCKASI
NEPALIN TYTTÖJEN PUOLESTA

Perinteinen hyväntekeväisyystapahtuma Monsters of Turku oli tänä keväänä seksuaaliterveyden ja -oikeuksien sekä luonnon puolella. Se tuki Väestöliiton ja WWF:n Nepal-hanketta. Monsters of Turussa esiintyivät Introvertigo, Apples of Idun ja Sekret Teknik sekä Awake Again, Black Sleep ja Bob Malmström.

Mikä Nepal-hanke?

Hankkeen hyödynsaajina ovat 400 000 ihmistä, joista valtaosa elää noin dollarilla päivässä. Erityishuomiota hankkeessa kiinnitetään nuorten tyttöjen ja naisten oikeuksien edistämiseen.
Väestöliitto tekee työtä hankkeessa yhdessä Nepalin perhesuunnittelujärjestön (FPAN) sekä WWF Suomen kanssa. Hankkeessa yhdistyvät ainutlaatuisesti luonnonvarojen käyttö sekä seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistäminen. Väestö kasvaa, koska tietoa seksuaaliterveydestä sekä omista seksuaalisuuteen liittyvistä oikeuksista ei ole tarpeeksi ja palvelut ovat heikot. Alueella seksuaaliterveys on aiheena tabu eivätkä naisten oikeudet toteudu, joten he ovat erityisen haavoittuva ryhmä. Ehkäisyn käytöstä tai äitiysterveydestä päättää usein mies tai anoppi.
Moni tyttö kokeekin toivottomuutta kapeiden mahdollisuuksien edessä: teini-ikäisten tyttöjen yleisin kuolinsyy Nepalissa on itsemurha. Toiseksi yleisin kuolinsyy on raskauteen tai synnytykseen liittyvät komplikaatiot. Väestöliitto tekee hankkeessa töitä, jotta tilanne saataisiin muuttumaan.
Yhteistyönkumppanina toimiva Nepalin perhesuunnittelujärjestö FPAN tulee kärsimään suuresti USA:n hallinnon Global Gag Rule – asetuksen vuoksi. Global Gag Rule tarkoittaa, että kaikki amerikkalainen rahoitus vedetään pois ulkomaalaisilta perhesuunnittelujärjestöiltä, jotka hyväksyvät abortin. Nämä järjestöt eivät usein itse edes tee abortteja – ovat vain sitä mieltä, että naisella on oikeus omaan kehoonsa.
Väestönkasvu ja köyhyys luovat valtavan paineen hankealueen herkälle luonnolle. Väestön riippuvuus metsistä kasvaa, laidun- ja viljelyalueita raivataan ja konfliktit villieläinten kanssa lisääntyvät.
Monsters of Turku on pieni tapahtuma eikä yksin pysty takaamaan tämän tärkeän hankkeen jatkuvuutta vuodelle 2018. Siksi se haluaa haastaa ihmiset, yritykset ja median mukaan, jotta apu välittyisi sitä tarvitseville jatkossakin. Ulkoministeriön rahoituksen leikkausten vuoksi koko Nepalin avustushanke on vaarassa päättyä tähän vuoteen. A.K.

facebook.com/monsterofturku