Maurin ja Mustiksen kuvailutulkkaus tekstinä 4 2016

Sarjakuvassa on kuusi ruutua ja puhekuplat on kirjoitettu hiukan vasemmalle kallistuvilla tikkukirjaimilla. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.

Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessä.

Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira, mutta pää on vaalea. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.
Tämän sarjakuvan ruuduissa taustana on hennon vihertävä seinä.
Ensimmäinen ruutu Mustis näkyy ylävartalostaan ruudun vasemmassa alakulmassa Maurin selän takana. Unenpöpperöisenä se haukottelee silmät sirrillään pitäen tassua suun edessä. Mauri seisoo keskellä kuvaa joulunpunainen paita päällään oikealla osittain näkyvän piirongin edessä. Hänellä on suklaajoulukalenteri vasemmassa kädessään, jossa on kuva joulukuusesta. Kalenterista on aukaistu 7 luukkua ja Mauri on juuri laittamassa ottamaansa suklaata suuhunsa ja toteaa:” Pikkujoululahjaksi saamani suklaajoulukalenteri on ollut aika mukava aamujen piristäjä.”
Toinen ruutu Alakuloinen ilme naamallaan Mustis virkkaa:” Harmi kyllä suklaa ei sovi koirille.” Mauri asettelee joulukalenteria takaisin piirongin päälle. Poski pullollaan suklaata hän huomauttaa Mustikselle:” Eipä tarvitse pelätä, että kävisit ryöstöretkellä.”
Kolmas ruutu Kuvassa etualalla Mustis tuijottaa tyrmistyneenä piirongilla seinää vasten nojaavaa joulukalenteria. Sillä on tuskan hikipisaroita pään yläpuolella ja etutassuaan heiluttaen Mustis kauhistelee hädissään:” Mutta mitä ihmettä! Olet avannut luukut aivan väärässä järjestyksessä!”
Neljäs ruutu Mauri on vasemmalla poistumassa piirongin luota. Tyytyväisesti hymyillen hän toteaa:” No kun en näe numeroita, niin avaan aina sen luukun jonka löydän ensimmäisenä.” Mustis on Maurin selän takana ja huitoo hurjana molemmat etutassut viuhuen. Se huutaa tuohtuneena:” Ei, ei, väärin avattu!”
Viides ruutu Mauri ja Mustis seisovat vastakkain liila-punaraidallisella matolla. Maurilla on kädet topakasti lanteilla ja hiukan päätään eteenpäin kallistaen hän toteaa.” Enpä olisi uskonut, että olet noin tiukkapipoinen tässä asiassa.” Mustis vastaa suivaantunein ilmein oikealla tassulla asiaa painottaen:” Sehän on vastoin koko joulukalenterin ideaa!”
Kuudes ruutu Kuvassa Mauri ja Mustis yläosastaan näkyen. Nauravaisin ilmein selittävästi käsiään levittäen Mauri sanoo Mustikselle:” Samaa suklaata siinä on joka luukussa.” Mustis vastaa tuikean ankarasti Mauria katsoen:” Ensi jouluna minä avaan luukut, syö sinä suklaat!”
Kuvailukäsikirjoitus Eija Paasu ja Sari Rajala