Teksti: Minja Survonen
Humalistonkadun liikenteen melu hiipuu Teepolun oven sulkeutuessa perässäni. Istun mukavalla tuolilla maistellen uuden sadon vihreää teetä ja samalla jututan teehuoneen omistajaa Matti Kalliokorpea. Hän tuo Kiinasta erilaisia teelaatuja Suomeen, myy niitä ja pitää myös teehen liittyviä tapahtumia.
Teepolun alku löytyy harrastuksista. Tietojenkäsittelytiedettä opiskellut Matti Kalliokorpi kiinnostui teestä vuoden 2004 aikoihin.
– Kiinnostuin teestä vahingossa, kun isoveli suositteli maistamaan mustaa savustettua teetä. Tee puhutteli, Kalliokorpi kertoo.
Thaimaassa opiskelu johdatti teekulttuurin äärelle, sillä kiinalaisvähemmistö toi Thaimaahan hyvää teetä. Kun Kalliokorpi vaimonsa kanssa muutti Suomeen, he toivat mukanaan teetä ja hyviä teeastioita, joita Suomesta ei siihen aikaan löytynyt. Vuosien 2008 ja 2009 aikana teestä alkoi tulla liiketoimintaa.
– Tavallaan harrastus on vahingossa laajentunut, mutta jos vaimolta kysyisi, ehkä tämä olisi edelleen vain kallis harrastus, Kalliokorpi naurahtaa.
Kiinnostavia nautintoaineita on muitakin. Saan kuulla teeyrittäjän pitävän myös kahvista ja viskistä. Siitä huolimatta hänellä on juuri teehuone.
– Tee on hyvä tuote. Jos pitäisi valita teen ja kahvin väliltä juoma loppuelämäksi, se olisi tee.
Teen mahtavuudelle löytyy myös perusteluja. Motivaatio Teepolkua kohtaan on ilmeisen korkealla.
– Tee on harmoninen juoma ja sitä voi juoda koko päivän. Se on fiilisjuoma, Kalliokorpi hehkuttaa.
Teepolku suuntautui huhtikuun alussa Kiinaan teen maahantuontimatkalle. Teematkaan löytyi monia syitä.
– Jos on oikeasti kiinnostunut jostakin tuotteesta, silloin kiinnostaa myös tuotteen alkuperä, Kalliokorpi toteaa.
Teen hankkiminen on yksinkertaisinta matkustamalla itse.
– Kiinasta on vaikeaa saada hyvää teetä, jos ei itse mene paikan päälle, Kalliokorpi sanoo.
Teematkojen kohde on pääosin Kiinan rannikko, ja Kiinan maaseutukin on tullut tutuksi. Kalliokorpi luonnehtiikin teematkoja eräänlaisiksi seikkailuiksi, sillä välillä teentuottajan tarkka sijainti selviää paikallisten avulla. Teen hankkimisessa on kuitenkin omat haasteensa.
– Teen tuottajat eivät yleensä puhu englantia ja heillä ei ole nettisivuja. Tee myydään yleensä paikallisille, joten teentuottajat eivät juurikaan panosta ulkomaankauppaan, Kalliokorpi selittää,
– Itse osaan mandariinikiinan perusteet, joten pystymme sopimaan hinnasta ja muusta.
Vuosien mittaan Teepolun asiakasmäärä on kasvanut ja teestä on tullut suositumpaa. Siitä huolimatta Kalliokorpi toivoo, että tee olisi Euroopassakin tunnetumpi juoma.
– Mielestäni tee on aliarvostettu juoma laatuunsa nähden, Kalliokorpi sanoo.
– Sitä tunnetaan huonosti Euroopassa, Kalliokorpi jatkaa ja vertaa teen tunnettavuutta viiniin. Viini on monisyinen juoma, ja me tunnemme sen paremmin, koska se on eurooppalainen.
Tällä hetkellä Teepolku jatkaa teen myymistä ja teen popularisointia.
– Tulevaisuudessa voi olla hetki, että teen pelkästään tätä työtä, Kalliokorpi pohtii.
Kalliokorpi on Teepolun ainoa työntekijä.
– Periaatteessa tämä on yhden miehen yritys, mutta kyllä vaimo on mukana esimerkiksi teen maahantuontimatkalla. On mukavampaa tehdä työtä yhdessä.
Keskustelumme siirtyi Teepolun vaiheista teekulttuurin alkulähteille. Teetä on käytetty ainakin kolme- tai neljätuhatta vuotta ja tee on muuttunut historiansa aikana.
– Alunperin tee oli ruokaa ja sitä on syöty vihannesten tapaan. Tosin Burmassa on edelleen ruokalajeja, joissa käytetään teetä, Kalliokorpi kertoo,
– Aluksi teetä käytettiin lääkkeenä ja se oli kitkerää, mutta siitä jalostui vähitellen tuntemamme teekulttuuri.
Nykyään teekulttuurit vaihtelevat alueittain. Mikä olisi suomalaiselle hyvä tapa juoda teetä?
– Suosittelen juomaan erilaisia teelaatuja, Kalliokorpi vinkkaa, – helposti tulee ostaneeksi hienoja astioita, mutta mielestäni on järkevämpää vain juoda teetä. Tee puhuu itse puolestaan
Millaisia teelaatuja oikein kannattaisi maistaa?
– Kannattaa yrittää tutustua maustamattomiin teelaatuihin. Ne ovat sikäli haastavimpia, että niissä voi olla makuja, joita ei ennestään tunne.
Teen rikkaus on juuri maustamattomassa teessä, koska silloin siinä maistuu parhaiten esimerkiksi alkuperä.
Teehuoneelta poistuessani huomaan oppineeni uusia asioita teestä. On hienoa, että Suomessakin voi tutustua teehen tarkemmin. Näin jokaisella on halutessaan mahdollisuus astua omalle teepolulleen.