MITÄ PERTTULASSA TAPAHTUU?

Teksti: Pilvi Meriläinen

Pirunpellon tekijöiden uusi sarja alkaa syyskuussa

Pirunpellon ja Maalaiskomedia-sarjan tekijöiden, käsikirjoittaja Heikki Luoman ja ohjaaja Jukka Mäkisen odotettu uusi maaseutudraama alkaa 4. syyskuuta TV1:n Kotikatsomossa.
-Tämä on Matkalaukkukostajan ja Pirunpellon väliltä, he luonnehtivat.
Korpelan kujanjuoksu tarjoaa draamaa, jännitystä ja huumoria taattuun tyyliin.
-Tarina kulkee – draama ja komedia on juuri sopivassa suhteessa, Jukka Mäkinen vihjaa.

”Jotain hämärää…”

Omasta luomutilasta haaveileva Anssi Korpela ostaa pikkutilan Perttulan kylästä. Alueen maat kiinnostavat muitakin. Maaperässä tehdään koekaivauksia ulkomaisen kaivosyhtiön toimesta. Vauraan Kylä-Perttulan vanha emäntä hälyttää tyttärentyttärensä Miisan paikalle, sillä ”jotain hämärää on tekeillä.”
Anssi alkaa pyörittää autokorjaamoa kaverinsa Jaskan kanssa. Sitten saapuu Bentley, ja he joutuvat keskelle vanhoista rikoksista kumpuavaa vyyhtiä joka on kytköksissä hämäräpuuhiin, kun maaperän rikkauksia halutaan hyödyntää.

Luonnon puolesta

Korpelan kujanjuoksu -sarjassa taistellaan luonnon puolesta.
Se on ollut esillä Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen aiemmissakin töissä. Sitä käsiteltiin lisäksi Mäkisen käsikirjoittamassa (Jussi Alangon kanssa) ja ohjaamassa Pintaa syvemmältä -sarjassa joka esitettiin Yle TV1:ssä viime syksynä.
-Myös Pintaa syvemmältä on ollut minulle tärkeä. Kun luonnonvaroja tuhlataan ja ne ehtyvät, Mäkinen
sanoo.
-Kun aloimme työstää tätä uutta sarjaamme, mietimme jälleen tärkeää aihetta jonka ympärillä henkilöhahmot seikkailevat, Luoma ja Mäkinen kertovat.
Ympäristöasiat ovat aina kiinnostaneet heitä, muun muassa tämä on jäänyt vahvasti mieleen:
-Suomen uusi kaivoslaki (2011) on mietityttänyt meitä, ja Talvivaarakin oli esillä.
Esimerkiksi Turvetta ja timantteja -sarjassa (2006-2007) juonikuvio pyörii vanhan kaivoslain ympärillä, joka sekin oli aikoinaan huono.
Korpelan kujanjuoksussa tärkeän aiheen käsittely siis jatkuu: luonto on uhattuna…

Huumoria – tietenkin!

…eikä huumori ole kadonnut.
-Se on edelleen yhtä kieroa, Luoma ja Mäkinen vakuuttavat.

Aidot kaverit

Kun kävin automuseossa, sain idean että käytän vanhoja autoja sarjassa. Olenkin ihmetellyt, miksi niitä on kotimaisissa sarjoissa niin vähän. Korpelan kujanjuoksussa niitä nähdään; esimerkiksi Bentleyllä on hyvin tärkeä rooli, Luoma kertoo.
Hän alkoi kuljettaa tarinaa jälleen herkullisten henkilöhahmojen ja heidän luonteidensa kautta.
On Anssi Korpela (Esa Latva-Äijö), ”suomalainen periaatteen mies” ja hänen hyvä kaverinsa Jaska (Janne Kataja), ”surullisen hahmon ritari” sekä Kylä-Perttulaan palaava ”rehti Miisa” (Karoliina Vanne). Ja monet muut.
-Anssi ja Jaska ovat tasavertaisia, hän kuvailee kaksikkoa.
Heidän kaveruutensa on aitoa kaveruutta, erilaista kuin vaikkapa Pirunpellon Sorjosen ja Sutkin, jossa ylimielinen Sorjonen kyykyttää Luojalta huonommalle osalle jäänyttä Sutkia.
Korpelan kujanjuoksun henkilöhahmot olivat Luomalle ja Mäkiselle todellisia – oikeita ihmisiä – alusta asti.
-Sain heti mielikuvan heistä. Esimerkiksi Jaska: vilkas vilkkusilmä jolle sattuu ja tapahtuu. Mieleen tuli Janne Kataja. Hänessä on juuri sitä pilkettä. Olen iloinen kun sain hänet rooliin, sillä se on kuin kirjoitettu hänelle. Anssia esittävä Esa Latva-Äijö oli Pintaa syvemmältä -sarjassa, Mäkinen valottaa.
-Henkilöiden täytyy olla kiinnostavia ja koskettavia, Luoma tiivistää.

Luoma & Mäkinen

Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen yhteistyö on toiminut aina. On todella arvokasta – ja harvinaista – kun saa työskennellä näin mahtavan työparin kanssa, he sanovat.

Korpelan kujanjuoksu TV1:n Kotikatsomossa 4.9. alkaen. Sarjasta esitetään kolme tuotantokautta.