”JA SOKEAIN KUUNNELMAPALKINNON VOITTI…”

Teksti: Johanna Herranen

Jo lapsena kuunnelmat olivat iso osa elämääni. Ensin olivat satukasetit, kuten Bernard ja Bianca. Kuusivuotiaana yritin jo tutustua tieteiskirjallisuuden saloihin kuuntelemalla radiosta lähetettävää James Follettin Maata Etsimässä -kuunnelmasarjaa, josta tosin en ymmärtänyt paljoakaan.
Jo tuolloin kuulin sokeain kuunnelmapalkinnosta. Aina joskus radiotoimittaja sanoi kuunnelman henkilöluettelon perään, että tämä kuunnelma on voittanut tuon mystisen palkinnon. Pienessä päässäni yhdistelin asiat niin, että koska sokeat pitävät kuunnelmista, varmaan kaikki näyttelijät sitten ovat sokeita aikuisia. Sokeain kuunnelmapalkinto ilman muuta annetaan sokeiden tekemälle kuunnelmalle.
Näin yksinkertaisia eivät asiat oikeassa aikuisten maailmassa tietenkään ole. Myöhemmin opin, että on olemassa näkövammaisista ihmisistä koostuva raati, joka valitsee vuosittain Yleisradion lähettämistä kuunnelmista tuon voittajakuunnelman. Joskus nuorena vitsailin leikilläni, että haluan elämässäni saavuttaa kaksi asiaa: päästä kymmenen uutisten loppukevennykseen ja sokeain kuunnelmaraatiin.

Tarkkana niiden toiveiden kanssa

Vuoden 2015 keväällä löysin itseni istumasta kahvintuoksuisesta kokoushuoneesta. Sananlaskukin sanoo, että toivomusten kanssa tulisi olla varovainen, sillä koskaan ei tiedä, jos toive vaikka toteutuu. Monen sattuman kautta olin tosiaankin päätynyt jäseneksi kuunnelmaraatiin valitsemaan vuoden 2014 voittajakuunnelmaa. Nyt olen ollut raadissa kaksi vuotta, tänä vuonna sain vieläpä kunnian julistaa vuoden 2015 voittajan.

Kuuntelua ja kokoustusta

Kuunnelmaraadin työ alkaa siitä, että meille annetaan CD-levyillä kaikki edellisen vuoden aikana Yleltä lähetetyt uudet kuunnelmat. Jokainen kuuntelee kaikki kuunnelmat omaan tahtiinsa, sitten kokoonnutaan ja valitaan voittaja. Myöhemmin keväällä on palkintojenjakotilaisuus, jonne kutsutaan kolmen raadilta eniten pisteitä saaneen kuunnelman tekijöitä. Palkintojenjakotilaisuudet antoisine keskusteluineen ovat mielestäni raadissa istumisen parhaita puolia.
Lapsena minua kovasti pohditutti mikä se kuunnelmapalkinto oikeastaan on. Nyt tiedän, että se on kunniakirja. Kunniakirjat annetaan kaikille voittajakuunnelman tekemiseen osallistuneille.

Vuoden 2015 kuunnelma

Vuoden 2015 sokeain kuunnelmapalkinnon sai Yle radio 1:n Itämeri -teemakokonaisuuteen kuuluva Ikimaa. Kuunnelman ovat kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen, ohjaus Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu on Hanna Helena Kinnusen, rooleissa Juha Muje, Miia Nuutila, Hanna Raiskinmäki, Kasimir Baltzar, Joonas Heikkinen ja Arvi Lind. Tuottaja: Soila Valkama.
Ikimaa on vuoteen 2178 sijoittuva dystopia Helsingistä. Päähenkilö on kunniatohtori ja robotiikan asiantuntija Eliel Sebastian Jaatinen, joka lähtee etuoikeutetun eliitin preservaatista älykkään Leiju-tuolinsa avustamana etsimään vapautta ja vastauksia.
Preservaatin ulkopuolella autioituneessa, saastuneessa Helsingissä Jaatinen kohtaa elämää nähneen rosoisen Soran.
Kolmen parhaan kuunnelman joukkoon pääsivät tänä vuonna myös Aino Lappalaisen kirjoittama vanhemman pariskunnan seksuaalisuutta käsittelevä Kama Sutra New Rebel sekä Riina Katajavuoren Seitsemää Veljestä mukaileva Venla Männistö.
Kuunnelmaraatiin kuuluvat tällä hetkellä Iiris Brocke, Johanna Herranen, Riikka Hänninen, Mira-Maria Kuudanpaiste, Mauno Sirviö ja Markku Yli-Pentilä.