KAJASTUS 85 VUOTTA

Teksti: Ali Kinnunen

Tämä vuosi on Kajastuksen ja sen kustantajan Näkövammaisten Kulttuuripalvelun juhlavuosi. Kajastus on täyttänyt 85 vuotta helmikuussa, Kulttuuripalvelu täyttää syyskuussa.

Kajastuksen perusti Anna Friman -niminen sokea hieroja ja kirjastontäti, jota ystävät saivat kutsua Anniksi. Aluksi kajastukset ilmestyivät nimellä Varjojen mailta. Jo ensimmäisen numeron ilmestyminen oli ihme. Anna oli monien yritysten jälkeen saanut houkuteltua mukaan lehdentekemiseen nuoren ja innokkaan Oskari Lehtivaaran ja haave omasta lehdestä toteutui.

Monien käänteiden jälkeen Varjojen Mailta -lehden julkaisijaksi saatiin perustettua yhdistys nimeltä Suomen Sokeain Kirjallisuusyhdistys. Se aloitti toimintansa 24. tai 25.9.1931. Vuodesta 1979 alkaen yhdistys on tunnettu nykyisellä nimellään Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry.
Aika on muuttunut ja näkövammaisten elämä on nykyään vahvemmalla pohjalla kuin Kajastuksen alkuvuosina. Annan ajatus työtilaisuuksien ja kirjoitusmahdollisuuksien tarjoamisesta näkövammaisille elää edelleen vahvana. Sinä, Kajastuksen lukija ja tilaaja, olet vahvasti mukana tässä katkeamattomassa ketjussa. Kajastuksen kirjoittajista lähes kaikki ovat näkövammaisia ja he saavat työstään kohtuullisen palkkion.

Ajat ovat vaikeat, kuten ovat aina olleet näkövammaisille ja näkövammaisten lehden tekijöille. Annan henki on kanssamme. Hän tapasi lopettaa kokoukset sanoihin: ”Oli miten oli, mutta nyt juodaan kahvit!” Anniin olisi ollut mukava tutustua.

Juhlavuoden kunniaksi Näkövammaisten Kulttuuripalvelu julistaa omille jäsenilleen kirjoituskilpailun nimellä Välähdys – kulttuurikokemus ylitse muiden. Ohjeet löytyvät netistä osoitteesta http://kulttuuripalvelu.fi/uutisia/kirjoituskilpailu

Kajastuslehden omilla sivuilla on kaikille avoin osio KAJASTUS 85. Siellä on historiaa ja monia muita mielenkiintoisia tietoja. Osio täydentyy syksyyn asti. Tässä osoite: http://www.kajastuslehti.fi/kajastus85/