KUVATAITEILIJA MEELIS LUKS MAALAA JALALLA

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Virolainen taiteilija ja vaikka mitä Meelis Luks ei ole katkera eikä vihainen, vaan täynnä elämää, iloa ja tekemisen meininkiä. Kajastuksen lukijoilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus päästä hetkeksi mukaan hänen maailmaansa.

Synnyin täysin terveenä lapsena Venäjän Virossa. Kohtalolla oli kuitenkin toinen suunnitelma minua varten, Meelis kertoo. – Rhesus-tekijän takia vereni olisi pitänyt vaihtaa,mutta heillä ei ollut sopivaa verta eikä autoa, millä sitä olisi haettu. Kun lopulta sain minulle sopivaa verta, aivoni olivat ehtineet vahingoittua pysyvästi. Tämän takia en pystyy kävelemään enkä puhumaan. Minulla on kädet, mutta en voi käyttää niitä.
Meelis asuu vanhempiensa luona, koska hän tarvitsee apua ympärivuorokautisesti. Hyvin moni hänen tilanteessaan olisi hyvin katkera ja masentunut. Mutta ei Meelis.
Paitsi että hän on Virossa tunnustettu kuvataiteilija, hänellä on myös lukuisia muita aktiviteetteja ja harrastuksia.
– Rakastan elämääni enkä valita, Meelis sanoo. – Elämä on ainutlaatuinen ja se on syytä elää hyvin. Taide on minun työni ja samaan aikaan se on mahdollisuus jakaa värikäs maailmani toisten ihmisten kanssa. Siveltimen kanssa työskentely rauhoittaa sieluni ja auttaa minua elämään elämääni vieläkin positiivisemmin.
Meelis maalaa mieluiten kuvia luonnosta, vedestä ja merestä. Hän saa työstään hyvin positiivista palautetta.
– Viro tunnustaa minut todelliseksi taiteilijaksi. Tämä merkitsee minulle paljon, Meelis sanoo.

Parantumaton optimisti

Vaikka Meelis maalaa herkkiä ja kauniita kuvia luonnosta, hän tekee sen sisätiloissa kotona. Taiteilijana hän on itseoppinut.
– Jotkut taiteilijat ovat vierailleet luonani ja opettaneet minulle erilaisia maalaustekniikoita, Meelis kertoo.
Kuvataide ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa Meelisin elämän sisältö.
– Olen hyvin innokas tietokoneen käyttäjä. Olen tämänkin taidon opetellut itse ja osaan myös useita koodausohjelmia. Olen Viron liikuntavammaisten yhdistyksen virallinen webmaster. Valmistuin äskettäin Tallinnan teknisen yliopiston THINK-ohjelmasta. Kiitos tietokoneen, voin kommunikoida toisten ihmisten kanssa vaivattomasti, lähettää sähköposteja ja oppia internetin avulla.
– Olen myös NGO Think Viron johtokunnan jäsen. Se järjestää kulttuuritapahtumia. Pidimme ensimmäisen festivaalimme Tallinnassa, minne järjestin taidenäyttelyn.
– Minulla on myös päivittäinen radioshow, mitä isännöin teksti- ja puheohjelman avulla. Tämä on ainutlaatuista koko maailmassa. Olen tehnyt paljon eri taiteilijoiden, tieteen tekijöiden ja muusikkojen haastatteluja. Tämän hetkinen teemani ovat vammaiset ihmiset ja heidän ongelmansa Virossa.
– Harrastan myös pyörätuolillani rivitanssia. Olen Viron rivitanssijoiden ”Hopeiset pyörät” -ryhmän jäsen.
– Rakastan elämääni enkä valita. En siedä valittavia ihmisiä. Elämä on elämistä eikä valittamista varten!