KUVAILUNÄYTE

Näkövammaisten avuksi kehitetty kuvailutulkkaus mahdollistaa nyt elokuvien aistimisen aivan uudella tavalla. Tulkkauksessa näkövammaisille kuvaillaan elokuvan tapahtumat erillisen älypuhelinsovelluksen kautta.

– Endel ottaa Kadrilta miekan ja sivelee tämän hiuksia. Kadri kietoo kädet kaudelle kurkottaen suudelmaan. Miekka tippuu lattialle.
Naiskertojan ääni kuvailee varsin tarkkaan Klaus Härön Miekkailija -elokuvan tapahtumia. Elokuva jää suomalaiseen elokuvahistoriaan ensimmäisenä, johon on toteutettu kyseinen kuvailutulkkaus. Tulkkaus on tarkoitettu näkövammaisille katsojille, joille elokuvakokemus ei ole aiemmin avautunut samalla tarkkuudella ja intensiteetillä.
– Aivan uskomaton tunne. Me voidaan päästä mukaan käsiksi koko siihen maailmaan, joka elokuvan ympärille liittyy. Eli siis arvostelut, ihmisten mielipiteet, kahvipöytäkeskustelut, kaikki. Se tekee meidät itsenäiseksi, eikä me olla kiinni avustajissa, jotka tässä meidän vieressä supattais jotakin, Näkövammaisten Kulttuuripalveluiden puheenjohtaja Eija-Liisa Markkula tiivistää asian merkitystä.
Käytännössä tulkkauksen voi ladata sovelluksella omaan älypuhelimeen. Elokuvasalin äänien lisäksi korvaan tulevat halutessa niin tapahtumien kuvailu kuin vuorosanat.
– Elokuvasäätiö ja me sitten tuotantoyhtiössä yhdessä tartuttiin tähän ja päätettiin, että lähdetään rohkeasti yrittämään. Jos halutaan tehdä yhteiskunnasta oikeudenmukaisempi ja tasa-arvoisempi, niin sitten on vaan ryhdyttävä toimeen, elokuvan tuottaja Kai Nordberg Making Moviesta sanoo.
Jatkossa arkipäivää?
Miekkailija ei ole jäämässä ainoaksi kuvailutulkatuksi elokuvaksi. Tulevaisuudessa kuvailutulkkausvaihtoehdon uskotaan olevan yleisesti osana elokuvaa.
-Minun mielestä se on väistämätöntä. Nämä kulut ovat kuitenkin kokonaiskuluihin suhteutettuina niin vähäisiä, Norberg sanoo.
– Esimerkiksi meidänkin yhtiöllä varmasti jatkossa kaikki meidän tuotannot tullaan kuvailutulkkaamaan, Norberg jatkaa ja lupaa.
Myös näkövammainen Markkula aikoo viedä viestiä eteenpäin ja tehdä töitä, jotta elokuvan tekijät lähtisivät uuteen tekniikkaan mukaan.
– Kyllä me jalkojamme tömistäen vaaditaan, että lisää, lisää. Ja aion muuten pitää melua ystäväpiirissäni, että minä muuten olin elokuvissa, Markkula naurahtaa tyytyväisenä.
(Lähde: MTV)