Tanssiteatteri Able Art Group

Teksti: Pasi Päivinen

Suomen todellisen kulttuuriheimon, karjalaisten, pääkaupungissa Joensuussa on luotu jälleen erilaista, uutta ja rajoja rikkovaa vammaiskulttuuria. Seitsemän eri tavoin vammaisen, kahden avustajan, sirkustaiteilijan ja Maikki-koiran luovuutta pursuava ryhmä on harjoitellut tiiviisti tehden mahdottomana pidetystä mahdollisen. Jokaisen teoksessa esiintyvän henkilön tarina on mukana pieninä palasina, heijastuksina Gridlock & Flood (umpikuja & tulva) –kulkueessa ja kaikilla on oma erityinen osansa ryhmässä. Näyttävän lopputuloksen kruunaavat valo- ja äänisuunnittelijat sekä skenografiasta vastaava kuvataiteilija.
Teoksen punainen lanka on ympäristönsuojelu. Siinä käsitellään ilmastonmuutosta yhdistäen liikekieltä, äänimaailmaa ja visuaalisia kokemuksia. Muodoltaan tanssiteatteriteos on runollinen ylistäen luonnonkauneutta. Loistavan teoksen näyttävin osuus on sirkustaiteilijan ilma-akrobatia kohtaus. Gridlock & Flood ensi-ilta on 24. huhtikuuta Reijolan yhteisösalissa Joensuussa. Ennen sitä Able Art Group esiintyi vajaalla kokoonpanolla maaliskuun alussa kansainvälisessä Accessable Arts & Culture -konferenssissa Tampere-talolla.

Able Art Groupin ensiaskeleet

Able Art Groupin perusti runsas vuosi sitten tanssija, koreografi, käsikirjoittaja ja tanssinopettaja Miss Katastrofi –nimelläkin esiintymiskeikkoja freelancena tekevä Minni Hirvonen. Hän on ihmisenä ennakkoluuloton ja uutta luova, joka tarttuu hetkeen kun siltä tuntuu.
-Olen aikaisemmin opettanut/ohjannut vain paria pyörätuolitanssijaa ja muutamaa kehitysvammaista vähän. Ne ovat olleet kokemuksena niin hienoja, että jo vuosia sitten annoin itselleni ”määräyksen” tehdä joskus prokkiksen eri tavoin vammaisten henkilöiden kanssa. Nyt saan tehdä sen, ihan huippua, Minni Hirvonen hehkuttaa.
Ensimmäinen kokemukseni vammaisen tanssijan koreografian laatimisessa oli joensuulaisen pyörätuolitanssija Risto Långin vuonna 2012 toteuttama tanssiteos. Kävimme pyörähtämässä ”Pyörteitä” teoksella myös Soulissa Etelä-Koreassa. Näin siellä upeita näyttämöteoksia niin pysty- kuin pyörätuolitanssijoiden tekemänä. Tästä kokemuksestani minulle aukeni aivan uusi visuaalinen ja dramaturginen palo tehdä teoksia erilaisille kehoille, Minni Hirvonen kertoo.
Minni päätti toteuttaa projektin yhteistyössä vammaisten ja vammattomien tanssijoiden kanssa, joten hän lähestyi runsas vuosi sitten joensuulaisia vammaisjärjestöjä sähköpostiviestillä kutsuen tanssista kiinnostuneita koolle. Viesti välittyi paikallisten vammaisjärjestöjen kautta tehokkaasti heidän jäsenistölleen ja jo tammikuun 31. päivänä 2014 ideasta innostuneet saapuivat tapaamiseen, josta homma lähti heti käyntiin.

Eloa, iloa ja yhteishenkeä

Able Art Groupin tanssijat ovat motivoituneita, kunnianhimoisia ja projektiin sitoutuneita. Porukan voima on erilaisuus ja vahva yhteishenki. Kaikki tehdään intensiivisesti ja läsnäolon suurella voimalla. Harjoituksissa on voimakastunnelmainen karjalainen tekemisen meininki, esteet on raivattu tieltä ja liikkeet on hiottu huippuunsa, joka näkyy jo nyt, vaikka ensi-iltaan on vielä muutama viikko.
Gridlock & Flood on monimutkainen teos ja kaikkien palasten yhteen sovittaminen on vaatinut tekijöiltään paljon työtä. Ryhmällä on yhteisharjoitukset perjantaisin, johon käytetään aikaa 3-4 tuntia. Sen lisäksi harjoitellaan pienryhmissä 1-3 tuntia viikossa.
-Toimintatapani on yhteisölähtöinen ohjaaminen. Pyrin antamaan harjoitteet niin, että jokainen voi tehdä ne omalla tavallaan, soveltaen liikkeet omalle keholleen toimivaksi impulsiivisesti improvisaatiota käyttäen. Se vaatii jokaiselta joustavan mielen ja halun kokeilla jotain, mitä ennen ei ehkä ole tehnytkään. Kokeilemme myös yhdessä erilaisia tapoja liikkua. Autamme toisiamme ja jaamme vinkkejä, jos siltä tuntuu, Minni Hirvonen selittää.
Erilaisten ihmisten muodostamassa ryhmän ohjaamisessa on aina omat haasteensa.
Ohjaajan täytyy osata antaa jokaiselle ihmiselle tarpeeksi aikaa työstää annettua harjoitusta. Haastavaa on myös luoda dramaturgiaa ja viedä sitä ryhmälle pieninä paloina harjoituksiin.

Muusikko tanssijana

Tanssi perustuu vahvasti visuaalisuuteen. Näkövammaisen tanssijan on välillä haastavaa pysyä mukana monimutkaisissa vaativissa liikesarjoissa, mutta harjoittelulla ja yhteistyöllä homma toimii.
-Minulla on onni saada työskennellä kokeneen tekijän kanssa. Suurinpiirtein se menee niin, että Iiris kertoo minulle, mitä minun tarvitsee muistaa sanoa tai vinkata. Olemme myös yhdessä löytäneet tietyt koodit tietyille liikkeille tai harjoitteille. Välillä tehdään niin, että minä teen liikettä ja Iiris tunnustelee käsin minua, mitä ajan takaa. Välillä työpari vie ja toisin päin, Minni Hirvonen kuvailee.
Muusikko Iiris Brocke on mukana tanssiryhmässä kahdessakin roolissa, tanssijana ja säveltäjänä. Iiris on liikkunut taiteen kentällä laajalti ja aikaisempaa kokemusta on kahdesta tanssiteoksesta.
-Olen ollut mukana yksityisen teatterikoulun tanssiteoksessa ja Kynnys ry:n organisoimassa integroidun tanssin ryhmässä Helsingissä. Teimme Euroopan vammaisten vuoden 2003 avajaisiin Finlandiatalolle Heijastuksia -nimisen teoksen.
Iiris on innostunut päästessään toteuttamaan uutta tanssiteosta monen vuoden tauon jälkeen.
-Alussa jännitin huomattuani, ettei ohjaajalla ollut aiempaa kokemusta näkövammaisten kanssa työskentelystä. Harjoitusten myötä löysimme Minnin kanssa yhteisen koodikielen ja yhteistyö alkoi sujua luontevasti.
-Toki välillä on tilanteita, joissa minun on muistutettava, että selitit liikkeen vain näkeville ja Minni paikkaa unohduksensa demostroiden liikkeen minulle, jolloin olen taas mukana, Iiris Brocke kertoo.
Teoksessa on myös musiikillinen osuus. Iiris pääseekin tanssin ohella omimmalleen taiteen alueelle lauluimprovisaatio-osuudessaan.
-Olen myös säveltänyt musiikkia tähän teokseen ja koen rikkovani rajoja kun saan mennä mukavuusrajojeni ulkopuolelle saadessani tehdä musiikkia tanssiteatteriesitykseen, Iiris iloitsee.

Tanssiva tulevaisuus

Able Art Groupin tanssi jatkuu Gridlock & Flood teoksen esitysten jälkeenkin. Ryhmä tähtää kansainvälisille estradeille, ja Tampere-talon Accessable Arts & Culture esiintymisen jälkeen kutsuja odotellaan aasialaisille kulttuurifestivaaleille. Ryhmän ydin koostuu joensuulaisista vammaisjärjestöjen aktiivihenkilöistä, jotka ovat harrastaneet yhdessä jonkin aikaa pyörätuolitanssia kansalaisopiston ryhmässä. Pohjois-Karjalan cp-yhdistys toimii veturina pyrkien kehittämään tanssiharrastusta edelleen ja tavoitteena on toteuttaa työpajatoimintaa, kursseja, leirejä, taideprojekteja ja uusia teoksia yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa. Lisäksi tavoitteena on integroidun tanssin pilottihankkeen myötä saada näkyvyyttä uudelle taideharrastukselle ja houkutella kaikkien vammaisjärjestöjen jäseniä mukaan taidetoimintaan.
Minni Hirvonen integroi tanssia monenlaisiin yhteisöihin. Hän tekee suurella sydämellä työtä vammaisten ja vanhusten parissa.
-Toiveenani olisi, että projekteilla saataisiin jatkossa lisää vaikuttavuutta ja pystyttäisin myös parantamaan taiteilijoiden työllisyyttä. Erityisesti haluaisin lisätä tanssilla ihmisten hyvinvointia ja jalkauttaa integroitua taidetta menetelmineen myös sote-palveluiden piiriin, Minni Hirvonen summaa.

Able Arts Group

Esiintyjät: Iiris Brocke, Lidia Catalano, Mika Kinnunen, Elsa Laakkonen, Arja Pappinen, Riitta Pesonen, Raimo Ruttonen, Minna Sinkkonen, Ilona Suojama, Karoliina Turkka, Annika Väisänen sekä Maikki-koira.
Koreografi / ohjaaja: Minni Hirvonen
Skenografi ja valokuvaaja: Johanna Turunen
Skenografin ja ohjaajan assistentti: Ilona Suojama
Valosuunnittelija: Tatu Vuori
Äänisuunnittelija: Juho Ärmänen
Video- ja tallennevastaava: Eelis Pulkkinen
Gridlock & Flood ensi-ilta on 24. huhtikuuta
Reijolan yhteisösalissa Joensuussa