Sokeat suosivat sanailua

Teksti: Hannes Tiira

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun ensimmäiset kuvaristikot ilmestyivät suomalaisissa lehdissä. Piilosanoja päästiin ratkomaan tasan 40 vuotta sitten. Molemmissa, kuten tietysti sanaristikoissakin, on kysymys verbaalisesta leikistä, sanaseppoilusta.

Ei enää radiossa

Ristikoita ratkoo maassamme peräti 1,5 miljoonaa ihmistä. Vaikka sudokut ovat viime aikoina nousseet haastajaksi, on ristikoiden ratkonta yhä yleisin älytehtävien laji. Se saavutti suosionsa tähänastisen lakipisteen, kun ensin Radio Mafia, sitten Radio Suomi vuosituhannen taitteessa lähetti ohjelmaa nimeltä Sanasepot. Antti Skytän, Erkki Vuokilan ja Heli Mattssonin tähdittämä ohjelma pysyi koko olemassaolonsa ajan radion kolmanneksi kuunnelluimpana. Enimmillään 400 000 korvaparia kuuli sen joka sunnuntai. Yhä tänään, kymmenen ajastaikaa ohjelman alasajon jälkeen kuulee kysyttävän, miksei sanaseppoja tule enää radiosta.

Kesäpäivät Onnelassa

Sanaseppoiluharrastusta vaalii vuonna 1981 perustettu yhdistys, Sanaristikkoseura Sanasepot ry. Seuraan kuuluu ristikoiden laatijoita ja ratkojia. Se järjestää joka toinen vuosi ristikon- ja joka toinen piilosanan ratkonnan SM-kisat. Minä olin yhdistyksen neljäs puheenjohtaja kuuden vuoden ajan 2000-luvun alussa. Piilosanan ratkonnan SM-kisat potkaistiin kesäpäivien ohjelmaan pariskunta H. ja P. Tiiran aloitteesta ja minä sainkin sitten kymmenen suvea laatia tehtävät. Tyyli muuttui vasta viime vuonna, kun Suomen kuvalehti otti kisan siipiensä suojaan, mutta silloinpa loppukilpailuun osallistuikin 130 neroa.
Vuotuiset kesäpäivät pidetään aina eri paikkakunnalla. Heinäkuun viimeisenä viikonvaihteena on vuorossa Majatalo Onnela. Tuusulanjärven rantamille odotetaan kuutta kymmentäsanan taitajaa.

Kulttuuripalvelun kurssi

Sanatehtävät eivät aina edellytä ristikkoa. Pistekirjoituksella on kyllä ristikkoja jonkin verran olemassa, mutta niitä suositumpaa on sokeiden keskuudessa suullinen sana-arvuuttelu. Alaa opiskeltiin postirobotin sähköpostikurssilla viime syksynä. Kurssiin osallistui 14 toinen toistaan sanavalmiimpaa näkövammaista. Opittiin anagrammit, sanakätköt, palindromit, nirepakat, sutkaukset sun muut. Seppoilun lajeja on kymmeniä. Kurssilaiset janosivat lisää niin, että Kulttuuripalvelu suostui ensi syksynä pidettävään jatkokurssiin. Siihen otetaan myös vasta-alkajia.

Jos haluatte tietää, mitä nämä anagrammit ym. tehtävät ovat, rohkenen suositella kahta suomeksi kirjoitettua piilosanakirjaa. Lukekaa jompikumpi, vaikka molemmat ovat minun kirjoittamiani. Kirjojen nimet ovat Tuhat sanaa piilossa ja Senat sakaisin – sanatehtävien ja –leikkien käsikirja. Toisaalla tässä lehdessä on piilosanatehtäviä.