Sibelius-näyttelyssä

Teksti: Tuula Paasivirta

Ateneumissa avattiin 17.10.2014 Sibelius ja taiteen maailma. Näyttely on avoinna 22.3.2015 saakka. Tämä suurnäyttely kuvaa ensimmäistä kertaa Jean Sibeliuksen (1865-1957) vahvaa suhdetta muihinkin taiteenlajeihin kuin musiikkiin.

Sibeliuksen elämänpiirissä oli 1800-luvun lopulla tiivis taiteilijamiljöö Tuusulanjärvellä, taiteilijajoukko, joka inspiroi toinen toistaan. Osa heistä oli Sibeliuksen sukulaisia ja osa taas ystäviä. Kiehtovaa on, että näyttelyssä lähestytään Sibeliusta ja hänen elämänpiiriään teemoittain (11). Näyttelyssä esitellään myös eri aikakausien taiteilijoiden näkemyksiä ja suhdetta Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa.
Ateneum on toteuttanut näyttelyn yhdessä Ainolasäätiön kanssa. Näyttelyn teemoista ja teosvalinnoista vastaavat Suomen Kansallisgallerian asiantuntijat FT Anna-Maria von Bonsdorff, FL Timo Huusko ja FT Riitta Ojanperä. Näyttelyn musiikkivalinnat on tehnyt pianisti, Sibeliuksen sävellystuotannon tuntija MuT Folke Gräsbeck.
Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersson luonnehtii näyttelyä seuraavin sanoin: ”Näyttely on kunnianosoitus taiteiden ja tekijöiden väliselle vuoropuhelulle – innostaville keskusteluille, vaikutteiden jakamiselle, luomisvoimalle ja ystävyydelle.”
Johan Christian Julius, Jean Sibelius syntyi 8.12.1865 Hämeenlinnassa ja kuoli Ainolassa 20.9.1957. Hänellä ja Aino Sibeliuksella oli kuusi tytärtä, joista Kirsti kuoli pienenä. Ensi vuosi on säveltäjän syntymän 150 juhlavuosi. Ateneum on ottanut näyttelyllään varaslähdön juhlavuoteen.

Näyttelyssä on yksitoista erilaista näkökulmaa rakastettuun kansallissäveltäjään ja hänen lähipiiriinsä. Nämä teemat ovat näyttelyn kulun mukaisessa järjestyksessä: Sibeliuksen kuvat, nuoruus, kansainvälinen Sibelius, fantasia ja myytit, Finlandia, Ainola, muotokuvagalleria, puut, sinfooniset maisemat, olohuone, melankolia ja tietenkin Sibelius-monumentti. Esillä on 200 teosta kymmeniltä taiteilijoilta.
Saleista Puusali oli erityisen kiinnostava. Se liittyy Puu-sävellyssarjaan (Koivu, Kuusi jne).
Näkövammaisella, joka kokee ja katselee maailmaa usein sormillaan, on kerrankin Ateneumissa mahdollisuus koskettaa teosta tai teoksen osaa. Puu-salissa on Hannu Pakarisen teos heijastettuna seinälle: Ainola (Hannu Pakarinen 2014, Muistin poluilla, HD video, puureliefi). Itse video kulkee puureliefin päällä todella nopeasti ja luo siten katsojalleen haasteita.
Näyttelyn tietosalissa voit kuulokkeilla kuunnella taiteilijan sävellyksiä ja saat vanhan maailman mustan puhelimen kuulokkeen nostettuasi elämänohjeita itseltään taiteilijalta.
Melankolia oli tyypillistä Sibeliukselle. Melankolia-sali on tumma ja hämärä.
Minulle tämän salin tärkein teos oli kuvailutulkki Emmi Jäkön meille kuvaama Oskar Parviaisen teos, Rukous (Lapsen kuolema). Se on noin vuodelta 1910. Tämä teos on yleensä esillä Ainolassa ja se oli Sibeliukselle erityisen tärkeä teos. Parviainen luovutti teoksen Sibeliukselle ja sitä pidettiin Ainolassa flyygelin yläpuolella, Sibeliusten tytär Kirsi oli kuollut yksivuotiaana vuonna 1910. On oletettavaa, että taiteilija yhdisti teoksen tyttärensä kuolemaan. Teos rakentuu yksinkertaisista, mutta voimakkaista elementeistä (sänky, lapsi, äiti jne). 1 x 1 m, kultaiset, yksinkertaiset spiraalimaiset kehykset. Oskar Parviainen tunnisti melankolian Sibeliuksessa ja tämä oli heitä yhdistävä tekijä.

Näkövammaisyhdistykset ja Sibelius: 27.11. 2014 meitä oli pieni joukko kiertämässä näyttelyä kuvailutulkki Emmi Jäkön asiantuntevalla opastuksella ja lisää hänen asiantuntevaa paneutumistaan on meille luvassa ensi vuonna. Näkövammaisten kulttuuripalvelun ja Näkyn eli Näkövammaiset kulttuurinystävät yhdistysten yhteinen Sibelius-luento on tulossa keväällä, päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin. Seuraa ilmoittelua. Luennon jälkeen on mahdollista tulla mukaan kuvailutulkki, taidehistorioitsija Emmi Jäkön johdolla toiseen, syventävään näyttelykäyntiin.

Faktalaatikko:
Sibelius ja taiteen maailma -näyttely
avoinna Ateneumissa 17.10.2014- 22.3.2015
ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
Lisätietoja: http://www.ateneum.fi/fi/sibelius-ja-taiteen-maailma