Vapaaehtoisena voittamassa

Teksti: Pasi Päivinen

Olin vapaaehtoisena maalipallon MM-kisoissa – voittajajoukkueen apuna! Kannustin kyllä myös Suomea, joka tuli kakkoseksi.

Suomen vammaisurheilu ja liikunta toteutti yhteistyössä yli sadan vapaaehtoisen voimin maalipallon MM-turnauksen Espoon Tapiolassa kesä-heinäkuun vaihteessa.
Suomalaiset ovat osaavia arvokisajärjestäjiä ja kiitoksia sateli kisojen jälkeen loistavista järjestelyistä joka suunnalta. Pestauduin vapaaehtoiseksi kulkien Brasilian joukkueiden kanssa turnauksen läpi ja vastasin ensisijaisesti heidän asiainhoidostaan, mutta autoin myös muita. Vapaaehtoisia oli moninaisissa tehtävissä yli sata huolehtien ruokahuollosta logistiikkaan ja toimitsijatehtäviin, eikä kisoja oltaisi voitu järjestää ilman heidän merkittävää työpanostaan. Talkoohenki on vielä Suomessa voimissaan!

ALKUKOMMELLUKSIA

Brasilia, Venäjä ja Turkki valmistautuivat MM-kisoihin viimeistelyleirillä viikon ajan Pajulahden urheiluopistolla ja muut tulivat suoraan kotimaistaan kisoihin. Kaikki 28 maalipallojoukkuetta 20 eri maasta saapuivat torstaina 26. kesäkuuta Espoon Leppävaaraan majoittuen Glo-hotelli Selloon. Me joukkueiden suomalaiset yhteyshenkilöt olimme vastassa joukkueita ensin lentokentällä ja sen jälkeen autoimme hotelliin majoittumisessa. Meitä tarvittiinkin heti, sillä kommelluksia syntyi pian huoneen kynnyksen ylittämisen jälkeen. Suurimmassa osassa hotellihuoneita oli parisängyt, ja muutamien maiden miehet ja naiset kieltäytyivät nukkumasta samassa sängyssä samaa sukupuolta olevan pelikaverinsa kanssa. Oman joukkueeni, Brasilian, osalta sain ratkaistuksi pulman brasilialaisen kulttuurin tuntemuksellani ja huumoria apukeinona käyttäen. Asia ei ratkennut yhtä helposti kaikkien maiden osalta, joten tilanteesta käytiin neuvotteluja. Toisista Glo-hotelleista siirrettiin erillisiä sänkyjä korvaamaan parivuoteet muutamissa huoneissa. Kaikkia sänkyjä ei kuitenkaan voitu vaihtaa ja erään maan kohdalla osa majoittui aluksi lattialla petauspatjalla.
Monissa uusissa hotelleissa, kuten Glo-hotelli Sellossa, pahvinen Ei saa häiritä -kyltti on korvattu merkkivalolla. Se on oven vieressä katkaisijaryhmässä, eikä sitä muistettu/huomattu mainita erikseen kirjallisessa infopaketissa tai suusanallisestikaan. Näin ollen hotellin käytävillä paloi ensimmäisinä päivinä runsaassa 40 huoneessa ei saa häiritä-merkkivalo, eivätkä siivoojat menneet huoneisiin, vaikka huoneissa ei ollut välttämättä ketään. Joukkueilla oli harjoitusvuorot Tapiolassa joka päivä ja sen lisäksi he viettivät aikaa huoneiden ulkopuolella mm. Sellon kauppakeskuksessa.
Alkukommelluksista huolimatta kisat sujuivat hyvin ja tunnelma oli loistava. Ramadan alkoi kisojen aikana, eikä sitä muistettu tai osattu kisajärjestäjän taholta ottaa etukäteen huomioon. Tunnen islamia hyvin ja osasin ennakoida tilanteen menemällä perjantaiaamuna heinäkuun 4. Glo-hotellille, jossa ohjasin vastaanottoon moskeijan sijaintia kyselemään tulleita muslimeja Helsingin moskeijoihin suorittamaan perjantain keskipäivän salatiaan. Harraskin muslimi voi rukoilla periaatteessa missä tahansa ja jättää joskus rukouksenkin väliin, mutta Ramadanin aikana perjantain keskipäivän salatin suorittaminen moskeijassa on välttämätöntä.

MILLAINEN LAJI MAALIPALLO ON?

Joillekin maalipallo on tuntematon käsite, kun jotkut ovat ehkä kuulleet sanan maalipallo ja osalle lukijoista peli on tuttu. Yksinkertaistettuna kyse on näkövammaisille suunnitellusta joukkuepelistä, jossa palloa yritetään saada maata pitkin heittämällä vastustajan maaliin. Pelaajien silmät on peitetty mustilla suojalaseilla niin, ettei pieninkään valon pilkahdus näy läpi, jolloin kaikki pelaajat ovat yhdenvertaisessa asemassa. Kansallisissa turnauksissa näkevät voivat pelata näkövammaisten kanssa, mutta kansainväliset turnaukset ovat avoimia vain näkövammaisille. Maalipalloa pelataan lentopallokentän kokoisella alueella, jonka molemmissa päädyissä on päädyn mittainen eli 9 metriä leveä ja 1,33 metriä korkea maali. Kentällä on kummastakin kuusihenkisestä joukkueesta kerrallaan kolme pelaajaa, jotka puolustavat maaliaan pyrkien kaikilla ruumiinosilla estämään kulkuspallon päätymisen sen sisään.
Pallo on tehty kovasta kumista. Pallon sisällä olevien kulkusten helistessä kuunnellaan pallon liikkumista kentällä ja pyritään estämään pallon päätyminen maaliin. Maalipallossa tarvitaan tarkkaa kuuloa ja keskittymiskykyä, hyvää fyysistä kuntoa, ketteryyttä, nopeutta ja räjähtävää voimaa. Taktisesti peli ei ole erityisen vaativa, koska kenttäpelaajia on vain kolme ja liikkuminen on rajoitettu omalle puolustusalueelle. Vaihtoehdot pallon liikuttamisessa rajoittuvat heittämiseen tai syöttämiseen. Polvet ja kyynärpäät joutuvat pelissä koville, mutta loukkaantumisia tapahtuu harvoin.

HELSINKI-PÄIVÄ

Brasilian joukkueella oli maalipallon MM-turnauksen aikana yksi vapaapäivä. Sen he halusivat käyttää Helsinkiin tutustumiseen, joten kyselin heidän toiveitaan ja laadin reitin. Saimme ilmojen haltijalta kauniin, aurinkoisen päivän ja lähdimme heti aamiaisen jälkeen Leppävaarasta junalla pääkaupunkiimme. Kun kyseessä oli urheilujoukkue, luotsasin heidät ensimmäisenä tietysti Olympiastadionille ja Paavo Nurmen patsaalle, josta flaneerasimme Lasse Virénin patsaan ohi oopperatalon sivuitse Töölönlahden rantamia seuraillen Kansallismuseolle. Sieltä suunnistimme Temppeliaukion kirkkoa katsomaan, ja brasilialaiset olivat jo siinä vaiheessa haltioissaan ylistäen Helsingin kauneutta. Ajoimme raitiovaunulla Kauppatorille poiketen myös Katajanokalla Uspenskin katedraalia ihailemassa. Kauppatorin turistikojuista löytyi mieluisia matkamuistoja päivän päätteeksi jokaiselle kotiin vietäväksi. Helsinki-päivä oli brasilialaisille elämys, jonka järjestämisestä he kiittelivät vuolaasti moneen kertaan.

BRASILIALAISTEN JUHLAA

Brasilian miesjoukkueelle Suomen vierailusta tuli ikimuistoinen: he voittivat maailmanmestaruuden. Suomi jäi harmittavasti hopealle, mutta tilanne korjataan ja brasilialaisilta otetaan luulot pois kahden vuoden kuluttua heidän omissa kotikisoissaan ja tuodaan Paralympiakulta Suomeen! Hopeasijan myötä Suomi siis jo varmisti paikan vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisiin.
Suomen naisten joukkue ei yltänyt pudotuspeleihin ja jäi kovassa alkulohkossaan viidenneksi. Brasilian naiset putosivat puolivälierässä ja maailmanmestaruuden nappasi Yhdysvallat. Vuoden 2016 paralympialaisissa on Suomen naisten nousun paikka, jonka he tulevat käyttämään ja kaikille näyttämään!
MM-turnaus oli mukava kokemus. Tapasin vanhoja tuttuja ja kuulin uusilta tuttavuuksilta vanhojen tuttujeni kuulumisia eri maista. Sain myös uusia ystäviä. Finaalipäivänä aikaa jäi myös kisatoriin tutustumiseen, jossa oli monia hauskoja pelejä ja rento kansainvälinen tunnelma. Voisin toisenkin kerran olla mukana toteuttamassa suurta vammaisurheilutapahtumaa Suomessa.